Lesernes marked

Vil spille i Toppserien med AaFK Fortuna

Karna Solskjær er offensiv etter overgangen til AaFK Fortuna. (Alle foto: Kristian Moe)

Karna Solskjær er offensiv etter overgangen til AaFK Fortuna fra Manchester United.

Solskjær ble bekreftet klar for AaFK Fortuna 12. mai og har bare vært en del av klubben i knappe to uker. Hun legger derimot ikke skjul på at hun har høye målsetninger for sin nye klubb.
– Vi skal komme oss opp til Toppserien, svarer hun kontant på spørsmål om hvilke fremtidige ambisjoner hun har med AaFK Fortuna.


Manchester United
Spissen fra Kristiansund startet karrieren i Clausenengen Fotballklubb i hjembyen, før hun i 2019 tok turen til en av verdens største fotballklubber, Manchester United. Der fikk Solskjær oppleve engelsk fotball, miljøet og alt anna som den engelske fotballkulturen hadde å by på. Tross forskjellene fra Norge, synes hun at tiden i England var kjempefin.
– Det var en artig opplevelse å være der og bli vant med engelsk fotball. De er litt tøffere i England, så det er annerledes fra norsk fotball, sier Solskjær.
En av forskjellene hun fikk merke, var miljøet på og utenfor bana, som var ganske kontrastfylt. 19-åringen forteller om mye kjefting på bana og i kampens hete, men utenom gressmatta var alle bestevenner i et godt miljø. Solskjær tok seg derimot ikke nær av det verbale som fant sted på bana.
– Kjeftinga var for å få det beste ut av hverandre. Alle ønsker å vinne, og jeg syns det er helt greit når det gjøres med intensjon om å få det beste ut av folk, forklarer hun.

Serie- og cupmester
I Manchester United spilte Karna Solskjær for klubbens U21-lag. Der ble hun trent av en som har fått mye skryt på balløya, Charlotte Healy. Kristiansun-deren er også full av lovord om henne.
– Hun er en veldig god trener. Det var en annen som tok seg av de fleste treningene, men Healy ordna alt med taktikk og miljø. Hun klarte å bygge lag og få det til å fungere sammen, skryter Solskjær.
Healys evner ble bekreftet i foregående sesong da hun ledet Solskjær og resten av Manchester Uniteds U21-lag til tittelen, både i seriespill (FA Academy
League) med 6-2-seier sammenlagt mot Chelsea, og i cupen (FA Academy Cup) med 4-1-seier over Birmingham.
– Under pandemi-en spilte vi mest treningskamper og ikke så mange seriekamper. Å komme tilbake i en normal sesong og vinne både serie og cup var kjempeartig, sier Solskjær.
Hun var selv også en viktig bidragsyter til U21-lagets suksess ved å bøtte inn mål. Det er ikke alltid lett å finne statistikk på aldersbestemte lag, men Karna har full kontroll på antall mål hun scoret for Manchester United i løpet av sesongen.
– Jeg telte hvor mange mål jeg scoret og endte opp på 18 mål totalt, smiler hun.


Debut for førstelaget
Hennes gode prestasjoner for U21-laget gjorde at Solskjær fikk trene sammen med førstelaget. Det var veldig lærerikt, og hun fikk kjent på hva som kreves for å nå toppen.
– Det handler om å gjøre ting fort, og man må ha god fysikk. Men det var veldig gøy å trene sammen med dem, fordi de var på et høyt nivå og fant meg med gode pasninger hele tida, forteller spissen.
Hun ble også belønnet med førstelagsdebut i FA-cupkampen mot Bridgwater, da hun ble byttet inn etter 87 minutter for den brasilianske angrepsspilleren Ivana Fereira Fuso.
– Det var et stort øyeblikk å få komme inn selv om jeg ikke var så lenge på bana. Men alle var glade på mine vegne, og det var mange fans som sang navnet mitt. Det var kult, sier Solskjær.

Overgangen
På tross av suksess med U21-laget og førstelagsdebut for Manchester United, bestemte Karna seg for å forlate klubben ved sesongslutt. Mange hadde nok trodd at hun skulle gå til en klubb på et høyere nivå enn norsk 1.-divisjon, men nærheten til hjembyen Kristiansund og sjanser for regelmessig førstelagsfotball var viktige faktorer for at valget falt på AaFK Fortuna. Klubbens ambisjoner appellerte også til Solskjær.
– Det var for å ta et steg opp fra U21. Jeg vet at AaFK Fortuna er en veldig ambisiøs klubb som ønsker å spille i Toppserien. Jeg hadde lyst på nye opplevelser og utfordringer, og dette virket som en god plass å dra til, sier Karna Solskjær om klubbvalget.
AaFK Fortuna var heller ikke ukjent for Solskjær. I løpet av påska ble hun invitert til å trene med laget mens hun var hjemme på ferie. Allerede da tok hun valget om å signere for klubben.
– Det var kjempeartig! Alle jentene var snille og gode. Jeg synes trenerne var flinke, og jeg trivdes veldig godt på trening sammen med alle. AaFK Fortuna er også en veldig bra klubb, sier hun.

Solskjær fikk et godt inntrykk av spillerne og trenerne i AaFK Fortuna.

Ønsker å bidra
Etter endt sesong i England kommer Solskjær inn i laget midt i den norske sesongen. For øyeblikket står AaFK Fortuna med tre seiere og fem tap på åtte kamper og er inne i en litt tung periode med tre strake tap. Nyervervelsen håper å kunne bidra til at laget øker poengfangsten og gjør byks på tabellen.
– Vi vil gjøre det så godt som mulig i 1.-divisjon og ta så mange poeng vi klarer. Jeg vil bidra med det jeg kan for å få til det, enten det er med scoringer, målgivende pasninger eller hva som helst, uttaler Solskjær.
Og legger til at det viktigste uansett er å sanke trepoengere.
– Det har egentlig ikke så mye å si så lenge vi vinner som et lag. Vi ønsker å vinne så mye som mulig og komme opp til Toppserien etter hvert, er beskjeden fra AaFK Fortunas nye spiss.

Solskjær fikk for øvrig debuten sin for AaFK Fortuna ved å starte helgas bortekamp mot Amazon Grimstad, men kunne ikke forhindre et surt 0-1-tap. Lagets neste seriekamp er førstkommende lørdag mot samme motstander på Color Line Stadion.

Kristian Moe
kristian@nyttiuka.no