Lesernes marked

Vil gi nye studenter en god start

Dette sprudlende fadderstyret sørger for at førsteårsstudenter på NTNU i Ålesund får en varm velkomst. Fra 16.-24. august er fokuset inkludering og fellesskap, ifølge fadderlederne Børge Eriksen (i stigen i midten) og Hermann Hansen (øverst til høyre).

Det blir like varm velkomst i år som det pleier, forsikrer fadderlederne Børge Eriksen og Hermann Hansen.

Programmet for 16.-24. august er ganske tettpakka, til tross for nødvendige smittvernhensyn. Alle ferske studenter får oppleve det samme, men til ulike tidspunkter.
– Uka er femdelt etter institutter, slik at vi kan ha arrangementer med maksimalt 200 deltakere i henhold til smittervernregler. Da blir arrangementa gjennomført fem ganger, sier andreårsstudent Hermann Hansen.
– Vi sørger for at de som har klasser og timer sammen også er sammen på kveldstid. På den måten blander vi ikke kohorter, tilføyer han.

Onsdag i forrige uke var det full fres med effektiv «samlebåndsproduksjon» av goodiebags i NTNUs lokaler. Rundt 1000 bager var ferdigpakka bare i løpet av en times tid. Informasjonsbrosjyrer, gadgets og godterier venter de rundt 1300 førsteårsstudentene som i disse dager inntar universitetet.

Ekstra viktig på grunn av frafall
Børge Eriksen er fjerdeårsstudent og begynner på sin mastergrad kommende skoleår. Det er andre gang han sitter i fadderstyret for NTNU.
– Det er et veldig givende arbeid! Det er viktig med en god velkomst for student-
ene, kanskje spesielt i år, for vi har sett at mange førsteårsstudenter falt fra studiet sitt i fjor fordi de ikke fikk de sosiale bånda de trengte gjennom pandemien, forteller han.
Det var en undersøkelse om psykososial helse blant studentene i mars i år som avdekka dette.
– I fjor ble det altså ekstra tydelig hvor viktig fadderuka er, legger han til.

– Må være gode ambassadører
I år er det rundt 180 faddere som skal gi i overkant av 1300 nye studenter en god start på studieåret. Skal man inngå i fadderteamet, må man gjennom en søknadsprosess:
– Vi leser over søknadene og ser på hver enkelts motivasjon. Så innkaller vi de aktuelle til intervju, forteller Hansen.
– Hvorfor en så grundig prosess?
– Fadderne er de første som studentene møter på campus. Det er nødvendig at de er gode ambassadører for både universitet-
et og studietida, svarer Eriksen.

Inkludere og engasjere
Gjennom mobilspillet Trygg Fadder, kan faddere ved universiteter og høyskoler i Norge forberede seg på å håndtere ulike situasjoner gjennom kurs og caser som omhandler blant anna drikkepress, vold og smittevern. For fadderne ved NTNU Ålesund, er det obligatorisk å gjennomgå spillet.
– Hva er egentlig en trygg fadder?
– Det er en som tar velbegrunna valg, tenker over hvordan man er som fadder og representerer NTNU på en god måte, i tillegg til at en skal klare å inkludere og engasjere alle, uavhengig av personlighet og behov, svarer Hansen.
– Og som medstudenter må vi være til stede for alle, ikke bare de som gjør seg mest synlige, legger Eriksen til.

Allsang – ingen dans
Årets program består av faste poster som immatrikulering, quiz, rebuser og gummibåtkonkurransen Brosundet Challenge. I stedet for den tradisjonelle bar til bar-runden i sentrum, blir det allsang à la «Allsang på Grensen»:
– Da blir det en trubadur som tar seg av det, og vi dropper dansing på grunn av smittevernhensyn, avslutter fadderlederne.
Fadderstyret følger de til enhver tid gjeldende smittevernregler i tett dialog med kommuneoverlegen.

Av Andreas G. Hesselberg