Lesernes marked

– Vi har levert bra

AaFK Fortuna-trener Frode Fagermo er godt fornøyd med lagets vårsesong. Alle foto: Kristian Moe

AaFK Fortuna avslutta årets vårsesong på 4.-plass med 18 poeng på 11 kamper. Hovedtrener Frode Fagermo er fornøyd med det laget hans har vist.

 

– Totalt sett synes jeg at vi har levert en god vårsesong, og vi er godt fornøyde både resultat- og prestasjonsmessig. Poengfangsten har jevnt over vært ganske bra, er dommen fra Fagermo.
Snodig
18 poeng på 11 kamper tilsvarer et poengsnitt like over 1,6 per kamp, og er et resultat av seks seiere, fem tap og null uavgjorte. Samtidig har resultatene kommet veldig i bolker.
Sesongen starta nemlig med tap mot Åsane og KIL/Hemne, før det ble tre strake seiere. Deretter kom en ny tapsrekke på tre kamper, som så ble etterfulgt av tre seiere på rad (fire dersom man teller med cupkampen mot Molde). At resultatene har kommet såpass i bolker er nytt for Fagermo i hans trenerkarriere.
– Det er litt snodig. Vi har ikke vært veldig stabile og har variert i både resultater og prestasjoner, noe som har gjort at vi har havnet i perioder med enten tap eller seiere etterfulgt av hverandre, sier han.
AaFK Fortuna-treneren påpeker likevel at laget hans er nyopprykka før sesongen og at varierende prestasjoner derfor må forventes.
– Vi er relativt uerfarne på nivået, og sånn sett er det ikke unormalt at vi er ustabile. Det er få spillere i troppen som har vært på 1.-divisjonsnivå tidligere, selv om de har kvaliteten til det. Da vil det svinge litt, forklarer Fagermo.
han legger til at han håper at avslutningen på vårsesongen gjør at man unngår like mye variasjon i prestasjonene.
– Den siste delen av vårsesongen,med fire strake seiere og en kjempeprestasjon mot Rosenborg var veldig bra. Jeg håper at vi ,gjennom dette har klart å stabilisere oss slik at vi ser mindre ustabilitet i høst, sier han.

Forventa konkurransedyktighet
Hovedtreneren er samtidig klar på at han er imponert over lagets omstilling og evne til å slå tilbake etter en dårlig periode, der man fort kan ende opp med å kollapse og havne i en negativ spiral. Istedenfor å tvile på seg selv har AaFK Fortuna hentet seg inn, noe den siste seiersrekka er bevis på. Fagermo er derimot ikke overraska over lagets imponerende vårsesong.
– Jeg forventa at vi skulle være konkurransedyktige. Før sesongen hadde vi ikke noen tanker eller mål om hvor vi skulle være tabellmessig, men jeg hadde store forventninger til at troppen vår kunne konkurrere med de aller fleste. Fortsetter vi å være like konkurransedyktige etter ferien, kan vi henge med rundt den posisjonen vi har nå, uttaler han.
Noe annet som virkelig har gleda Fagermo med vårsesongen, er noen av enkeltprestasjonene laget har vist. Spesielt trekker han frem bortekampen mot Grand Bodø i Nordlandshallen, der AaFK Fortuna påførte bodøværingene sesongens hittil første hjemmetap ved å vinne 2-1.
– De har blant anna slått Åsane og totalt sett vært bunnsolide der oppe. Men i den kampen var vi klart best og vant fullt fortjent, sier Fagermo.
Prestasjonen i cupkampen mot Rosenborg er naturligvis også blant de beste AaFK Fortuna viste i løpet av våren.
– Vi har et toppnivå som er veldig høyt, og det så man mot Rosenborg. Jeg tror ikke helt folk skjønner hvor sterkt det er å spille forholdsvis jevnt mot Rosenborg og «bare» tape 1-2. Svært få 1.-divisjonslag er i nærheten av noe lignende, hevder AaFK Fortunas hovedtrener.
I motsatt ende av skalaen finner vi bortekampen mot Medkila i Harstad, som endte med et unødvendig 2-4-tap.
– Vi har også hatt noen kamper som har vært helt grusomme. Mot Medkila borte var bunnivået vårt forferdelig, mener Fagermo.

AaFK Fortuna-trener Frode Fagermo er godt fornøyd med lagets vårsesong. Alle foto: Kristian Moe

Spennende og travel høstsesong i vente
Utgangspunktet til AaFK Fortuna før høstsesongen er som nevnt 4.-plass på en uhyre jevn tabell. Tangotrøyene har spilt 11 kamper, som er to mindre enn de fleste andre lagene. Det betyr at august blir en hektisk måned ettersom grunnspillet skal være ferdigspilt ved månedsslutt. Istedenfor fem kamper på en måned, skal AaFK Fortuna spille sju kamper, noe som omtrent tilsvarer to kamper i uka. Samtidig er mange av kampene veldig tøffe og inkluderer bortekamper mot alle de tre topplagene: Øvrevoll Hosle, Åsane og TIL 2020. Fagermo tror den første uka etter ferien blir viktig for hans lag.
– Vi starter med tre tøffe kamper (borte og hjemme mot ØHIL og hjemme mot Klepp). Klepp er et lag som per nå er bak oss, men bare marginalt, og det blir derfor en veldig viktig kamp. Første uka setter litt premisser for ting fremover, mener han.
– Hvordan skal dere jobbe inn mot høstsesongen?
– Vi må fortsette å dyrke den gode defensive strukturen, samtidig som vi må jobbe enda mer med den offensive rytmen og samhandlingen. Vi vil ha flere samtidige bevegelser i rom, og vi må jobbe med å utnytte andrebevegelsen bedre ettersom vi hadde en tendens til å spille mye førstebevegelse. I tillegg må vi vedlikeholde den fysiske kapasiteten, som jeg tror er en nøkkel for å lykkes i 1.-divisjon, svarer Fagermo.
– Hvilke tanker har du om høstsesongen?
– Det blir spennende. Dersom vi fortsetter å ta poeng slik vi har gjort, kan vi blande oss inn i et toppsjikt, men mest sannsynlig kommer vi til å havne i sluttspillet med 1.-divisjonslagene. Da er målsetninga å få med seg så mange poeng som mulig inn i sluttspillet, for vi ønsker å stabilisere oss i divisjonen, konkluderer AaFK Fortuna-treneren.

Kristian Moe
kristian@nyttiuka.no