Lesernes marked

Tredje bind av «Gryttens utvalgte»

Harald Grytten med de tre første av fem planlagte bind som samler høydepunkta fra hans 47 år lange, ukentlige spalte «Sett fra krakken min». (Foto: Kenneth Kamp)

Den tredje samlinga av Harald Gryttens utvalgte tekster fra Nytt i Uka er ute.

Helt siden Nytt i Uka var bare et par måneder gammel, har Harald Gryttens spalte «Sett fra krakken min» vært et fast innslag i avisa – hver eneste uke! Og ikke bare dét: spaltas historie går enda lenger tilbake, helt til 1974, da Harald begynte å skrive i daværende Sunnmøre Arbeideravis. På alle disse 47 åra har han ikke hatt ett eneste opphold utover de få månedene etter at SA gikk konkurs og Nytt i Uka oppstod av asken.
Til sammen blir det mer enn 2000 tekster om smått og stort av alt som har rørt seg i Ålesund gjennom tidene. For noen år siden bestemte Harald seg for å samle de mest minneverdige tekstene og gi dem ut i bokform, med flere bilder og med oppdaterte og korrigerte opplysninger der det hadde vært unøyaktigheter.
Første bind av «Gryttens utvalgte fra Nytt i Uka» kom i 2018, bind nummer to kom i fjor, og nå er bind nummer tre i handelen. Til sammen er planen å gi ut fem bind.
I stedet for å gi ut tekstene kronologisk, har Harald valgt å samle dem mer etter tema. I det siste bindet kan man blant anna lese tekster om Ålesund sentrum og Spjelkavik, om løene og apeskrekkene i Stor-Ålesund, om Schmidt-husa og om trehusbebyggelsen.

Kenneth Kamp
kenneth@nyttiuka.no