Lesernes marked

Tre sommerutstillinger

Lars Kjemphol framfor Woodland Woodworks-installasjonen han viste fram på Høstutstillinga i Oslo. Fra fredag kan en ny, stedstilpassa installasjon av skateboard-skulpturer ses på Kube. (Pressefoto: Jannik Åbel)

Fredag åpner ikke mindre enn tre utstillinger på Jugendstilsenteret og Kube.

Solfrid Otterholm er kurator for kunst hos Viti-musea. (Arkivfoto: Kenneth Kamp)

De tre sommerutstillingene på Jugendstilsenteret kan alle på knyttes opp til utviklinga på Jugendstilsenteret og Kube de siste par åra, opplyser kurator Solfrid Otterholm:
– Den ene utstillinga, som vi har kalt «Dyrebare tilskudd», viser fram det store arbeidet vi har gjort de to siste åra med å kjøpe inn kunst for de fem millioner kronene vi fikk i tilskudd fra kulturdepartementet for å styrke oss under pandemien. Pengene skulle brukes til å kjøpe inn norsk samtidskunst, og i hovedsak har vi kjøpt verk av kunstnere som enten kommer fra regionen vår eller har tilknytning hertil.

Skateboard-skulpturer
Videre forteller hun at en av kunstnerne som har blitt kjøpt inn, er Lars Kjemphol, som bor i Oslo, men kommer fra Sykkylven. Dette innkjøpet er den direkte bakgrunnen for den større utstillinga av hans Woodland Woodworks-prosjekt. Otterholm forklarer at Woodland Woodworks (eller WDLND) er et prosjekt som har pågått i mer enn ti år, der Kjemphol har samarbeida med over hundre ulike mennesker om å lage skateboard-skulpturer. Sju av disse skulpturene (som man kan skate på) er innkjøpt av Jugendstilsenteret og Kube, men på utstillinga som vises nå, kan man se rundt hundre av dem, framstilt i en stedstilpassa installasjon. Han har også laga en helt ny, fullt funksjonell skateboard-skulptur som skal stå ute i Mellomrommet.

Skisse fra Anja Ulsets kunstnerbok om Ambrosia Tønnessen, Norges første kvinnelige, profesjonelle billedhogger.
Ida Madsen Følling er en av de mer en tjue nyinnkjøpte kunstnerne som vises fram under tittelen «Dyrebare tilskudd». Tittelen er «Ytre rom 3». (Pressefoto: Thomas Tveter)

Kunst om Ambrosia
Den siste sommerutstillinga er basert på kunstnerboka «100 forslag: et kunstprosjekt om Ambrosia Tønnessen». Der skisserer Anja Ulset hundre potensielle kunstverk basert på livet og virket til ålesunderen som ble Norges første profesjonelle, kvinnelige billedhogger. Til utstillinga har Ulset også realisert noen av disse ideene. Denne utstillinga springer ut av at Viti har tatt over et skulpturmuseum, nemlig Anders Svor-museet i Hornindal, og den skal vises både der og på Jugendstilsenteret, opplyser Solfrid Otterholm.

Kenneth Kamp
kenneth@nyttiuka.no