Lesernes marked

Tradisjonsrik restaurant har gjenåpna

Danny Ho og Heidi Lam kunne endelig åpne Orient igjen 17. juni, etter å ha vært nedstengt i flere måneder. (Foto: Kristian Moe)

Etter å ha vært nedstengt i månedsvis, har den asiatiske restauranten Orient i Kongens gate åpna igjen

Orient, som er en asiatisk restaurant aom spesialiserer seg på kantonesisk og szechuansk mat, har holdt til i Ålesund siden 1995. Ustabiliteten i koronatida gjorde at de vurderte frem og tilbake om de skulle holde åpent. Den først tida av pandemien holdt de periodevis åpent, fram til den endelige beslutningen om å stenge ned ble tatt etter sommersesongen i fjor.
– Vi hadde et møte med personalet og tenkte at det beste var å stenge ned. Det ble ikke lønnsomt for oss å holde åpent, forklarer restauranteierne, Danny Ho og Heidi Lam.

Utfordrende
Ikke overraskende har nedstengingen vært tøff, men den gjorde at de fikk dratt hjem og besøkt familien. Begge returnerte til Ålesund i slutten av april i år, og hadde planlagt å gjenåpne allerede i mai. Slik ble det derimot ikke:
– Vi klarte ikke å åpne i mai fordi vi mangla personell. Da måtte vi vente en måned og starte på nytt, sier Ho.
17. juni åpna dørene til Orient igjen, men arbeidet frem til gjenåpninga var tidkrevende for eierne. Mangelen på personell gjorde at det måtte ansettes nye folk, og disse måtte trenes opp og komme inn i metodene man bruker i asiatisk matlaging.
– Vi har beholdt noen av de ansatte, men ikke alle. Vi har måttet trene opp 50-60 prosent nye folk og har brukt mye tid på det. I tillegg har vi forandra menyen noe ved å gjøre den litt enklere ,samtidig som vi bruker noen nye ingredienser, forteller Ho og Lam.
En anna utfordring med nedstenginga har vært at prisene på varer og ingredienser har steget. Spesielt prisen på olje og ris har økt, og totalt sett koster det rundt 20-30 prosent mer å importere varer nå, ifølge Danny Ho. Det har ført til at Orient må tilpasse prisene etter gjenåpninga.
– Vi må drive en lønnsom bedrift og derfor har vi måttet økt prisene litt. Men vi lager mat med kvalitet, ler Ho.

Går bra
Orient-eierne synes det er kjekt å ha åpna igjen i tide til høysesongen på sommeren. Selv om de bare har vært gjenåpna i noen uker, har de allerede fått positive tilbakemeldinger fra gamle kunder, som synes det er hyggelig at det er åpent igjen i Kongens gate 30. Lam og Ho forteller at det har gått bra etter gjenåpninga, men er innforstått med at det kan ta litt tid før kundetrafikken er tilbake til normalen.
– Når man har vært stengt så lenge er man ikke tilbake på 1-2-3, og det er fortsatt mange som ikke vet at vi har gjenåpna, sier de.
Men med tilreisende turister, gamle gjester som kommer tilbake og en fellesferie som nærmer seg, ser de virkelig frem til sommeren.
– Vi merker det allerede og vi forventer en bra sommer, smiler Heidi Lam og Danny Ho.

Kristian Moe
kristian@nyttiuka.no