Lesernes marked

Tid for vanskelige valg

For kun få dager siden opplevde vi en historisk pressekonferanse der statsministeren vår kunngjorde de mest inngripende tiltak noen gang iverksatt i Norge i fredstid.

I den samme seansen innrømmet direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, at de hadde bommet grovt på hvor fort koronasmitten skulle spre seg i befolkningen.
– Og vi kommer antagelig til å bomme igjen, svarte hun kontant da hun ble konfrontert med dette av en av de fremmøtte journalistene.

Ærlighet og tillit

Et befriende ærlig svar. Men ærlighet bygger tillit, og tillit vil våre øverste ledere trenge i store doser fremover dersom de skal lykkes med å få alle til å stå i dugnaden. Det skal tas mange vanskelige beslutninger, og ingen kan med hundre prosent sikkerhet vite at disse er riktige. Man kan bare håpe og tro. Den tilliten nordmenn har til hverandre, og til de som styrer oss, blir av noen hevdet å være selve bærebjelken i vår velferdsmodell. Kanskje er det nettopp denne tilliten som skal til for at vi skal komme gjennom dette sammen.

Fredag kveld fikk jeg en telefon fra en klok mann jeg kjenner. Han spurte om jeg så parallellen mellom den situasjonen vi står i nå, og Noahs ark?
– Nå står løva og lammet side om side, bundet sammen av en felles skjebne, forklarte han.
Han ble riktignok noe unnvikende i svaret når jeg lurte på om han så Erna i rollen som Noah, men det får så være.

Usikkerhet og tvil

Vi har sammen med kundene våre både vært i villrede og kjent på usikkerhet i noen uker. Men usikkerheten har i løpet av de siste dagene blitt erstattet med visshet, en visshet om at vi er bundet sammen i et skjebnefellesskap, og at det vil bli vanskelig fremover. Veldig vanskelig.
Heldigvis har de siste dagene også vist at det er mulig å få til tverrpolitisk enighet om gode tiltak. Og det skulle vel egentlig bare mangle! Hva er vel vitsen med «verdens største sparekonto» om man ikke skal bruke av den i en situasjon som denne. Det ville jo være en katastrofe om næringslivet vårt gikk over ende, men heller ikke særlig smart å la husholdningene i Norge stå helt uten kjøpekraft den dagen hverdagen vender tilbake.

Et vanskelig valg

Mange av kundene våre er nå i ferd med å stenge ned, og da forsvinner også inntektsgrunnlaget vårt. Mandag måtte vi derfor ta den vanskelige avgjørelsen om å sende varsel om permittering til alle ansatte. Og slik det ser ut akkurat nå, vil Nytt i Uka først komme ut igjen tidligst etter påske.
– Men vi kommer sterkt tilbake!

Kåre Stig Nøstdal
Konstituert redaktør