Lesernes marked

Teaterfabrikken 25 år

Astrid Overaa framfor smijernsporten som har blitt det desidert mest fotograferte motivet på Teaterfabrikken gjennom åra. – Det var jeg som tegna porten, men jeg har dessverre glemt navnet på han som lagde den. Jeg mener det var en lærer ved det som het Fagerlia verksted, og viss noen kan hjelpe oss å få kontakt med ham før jubileet, hadde det vært veldig kjekt!

I september 1996 åpna Astrid Overaa dørene til Teaterfabrikken for aller første gang. Fabrikken har blitt akkurat det hun drømte om.

Når hun ser tilbake, kan Astrid Overaa nesten ikke fatte at hun gav seg i gang med prosjektet. Lokalene hun falt pladask for på sankthansaften for 25 år siden, ville nok de fleste oppfatta mer som et rivningsobjekt enn som et potensielt sentrum for kultur og uteliv. Men Astrid så noe der og gav seg i kast med arbeidet. Ved hjelp av gode og flittige venner, fikk hun ting på stell i løpet av bare tre måneder. Den store drømmen, Teaterfabrikken, var blitt virkelighet.
Astrid forteller at det var mangelen på et revytilbud for voksne som dreiv henne til å leite etter lokaler til en «teaterfabrikk». Hun hadde lenge vært leder for Jugendteatret, men nå var det flere der som hadde begynt å bli voksne, og de trengte et anna tilbud.

Fotografiet viser hvordan det så ut i lokala 28. juni 1996, fem dager etter at Astrid hadde falt pladask for dem på sankthansaften. I dag forstår hun knapt hvordan hun kunne finne på å gå i gang med prosjektet, men bare tre måneder seinere kunne hun åpne dørene til sin store drøm: Teaterfabrikken.

Byens flotteste røykerom
Til å begynne med, var det bare ett rom, Bar Beint, som var en del mindre enn det er i dag. Den første utvidelsen kom som et resultat av den første røykelova, da røykerne ble forviste til egne rom:
– Vi lagde til Røgeriet, som var byens flotteste røykerom! Senere, da det ble forbud mot å røyke innendørs, ble rommet til Herreavdelinga, og om ikke lenge blir det til Biblioteket. Der skal vi ha små, intime bokbad, og folk skal både kunne sette fra seg og ta med seg bøker, forteller Astrid.
Den siste utvidelsen kom til da Astrid hadde fått hjerteinfarkt og innså at det ble for mye å drive Madammen på Baronen i Spjelkavik i tillegg til Teaterfabrikken. Fra Madammen hadde hun en mengde møbler til overs, og disse ble en del av Salongen. Med denne tredje avdelinga på Teaterfabrikken, var det nå plass til hele 700 mennesker på ett arrangement. Samtidig ble det mulig å ha for eksempel selskap i ene enden og konsert i den andre på samme tid.

Kulturelle opplevelser – for alle
– En viktig grunn til at vi har klart oss i 25 år, tror jeg er at vi alltid har klart å fornye oss, samtidig som vi hele tida har vært tro mot det samme konseptet: å være et sted for kulturelle opplevelser. At vi aldri har hatt aldersgrense, har også vært viktig: Det hender at det kommer tre generasjoner sammen på et arrangement her, og det er utrolig kjekt å se, sier Astrid.
Av alt som har skjedd gjennom et kvart århundre på Teaterfabrikken, er ikke Astrid i tvil om hvem som har skapt de aller største øyeblikkene:
– For meg har det største vært alle visesangerne: Jan Eggum, Benny Borg … – ja, nesten alle de store, norske visesangerne har vært på Teaterfabrikken! Dessuten er det ekstra gøy når noen av de unge talentene vi har hatt på scena, for eksempel på Viseklubben, slår ut i full blomst.

Sommershow og Serveringsteatret
Det tradisjonsrike sommershowet, som i år ble satt opp for niende gang, er også noe Astrid setter stor pris på – delvis av helt personlige grunner:
– Når vi har Sommershow, kommer sønnen min hjem for å leike med mamma! Det var vi to aleine som stod bak det aller første Sommershowet, så kom det flere med året etter. Ellers har det jo vært veldig mye moro med Serveringsteatret, som har vært med nesten helt fra starten, og som har reist rundt i hele landet. En gang på danskebåten holdt jeg på å bli kasta av fordi en vakt ikke forstod at jeg bare spilte full …

 

Messingskilta var opprinnelig sjablonger som ble brukt til å merke tørrfisktønner med rett destinasjon rundt omkring i verden. Teaterfabrikkens «vaktmester» og altmuligmann, Roy «Kakken» Carlsen, har laga til installasjonen.

Tettpakka høstprogram
Etter nesten halvanna år med koronarestriksjoner i ulike varianter, ser Astrid fram til at det snart skal bli mulig å fylle opp Teaterfabrikken igjen og drive noenlunde normalt. Om ikke alt brått blir snudd på hodet igjen, så ligger det an til en svært så innholdsrik høst:
– Det er mange konserter og arrangementer som har blitt utsatt, så det blir ganske tett framover. Det blir også veldig variert, med alt fra viser og blues til operapub. Og om ikke så lenge starter vi opp julebordsesongen.

Først var det «byens flotteste røykerom», Røgeriet, så ble det Herreavdelinga, og snart blir det til Biblioteket, der det skal holdes små, intime bokbad.

Øl og bløtkake
Og så, ikke minst, blir det selvsagt storstilt feiring av 25-årsjubileet:
– Vi skal ha en jubileumsfest for gode samarbeidspartnere, og så blir det en eller to åpne kvelder der vi feirer med sang og musikk, bløtkake og øl og mimrer om det som har vært. Ved 20-årsjubileet tok vi alt fra begynnelsen, så nå blir det mest vekt på de siste fem åra, sier Astrid Overaa med et stort smil.

Av Kenneth Kamp