Lesernes marked

– Støtt identiteten

Anne Karin Zeitz, virksomhetsleder for Bymisjonssenteret, ser fram til årets Pride-dager og inviterer til to ulike arrangementer på senteret i Parkgata: Foredrag med Halvor Moxnes om hvordan man kan snakke om kjønn, identitet og sex i kristne miljøer; og en regnbuemesse. (Foto: Kenneth Kamp)

Hvordan bør man snakke om sex, identitet og kjønn i kristne miljøer? Det er spørsmålet Halvor Moxnes kommer til Bymisjonssenter for å prøve å svare på.

Halvor Moxnes er professor emeritus i Det nye testamentet på teologisk fakultet Universitetet i Oslo, er medlem av Kirkens LHBT-utvalg og har vært engasjert i kampen for de skeives rettigheter i fem tiår. På tirsdag (31. august) kommer han til Bymisjonssenteret i Parkgata for å snakke om hvordan man på en god måte kan snakke om sex, identitet og kjønn i kristne miljøer.
Hovedkjerna i budskapet til Moxnes er enkelt og tydelig:

Professor emeritus i Det nye Testamentet, Halvor Moxnes, kommer for å snakke om hvordan man bør snakke om kjønn, identitet og sex i kristne miljøer. (Pressefoto)

– Vis at det er normalt
– Snakk med skeive barn og ungdommer om kjærlighet og sex på samme som du ville snakka med barn som ikke er skeive. Støtt identiteten deres og vis at det er helt normalt å være skeiv. Det gjelder ikke bare i familiene, men også i skolen. Alle lærere må være klar over at det i alle klasser er et par-tre personer som er skeive, poengterer han.

Kritisk til konvertering
Moxnes forteller videre at han er opptatt av at man ikke må bruke kristendommen til for eksempel å begrunne konverteringsterapi eller presse mennesker til å leve i sølibat.
– Jeg er kritisk til kristne miljøer som gjør dette. Heldigvis har det blitt mye mindre av slike holdninger i Den norske kirka, men fremdeles finner vi dem i enkelte konservative miljøer, som for eksempel Misjonssambandet. Ellers er det stort sett i en del karismatiske pinsevenn-miljøer at vi finner disse holdningene i dag.
Halvor Moxnes har selv vært en del av Åpen kirkegruppe helt siden 70-tallet og mener at denne gruppa har betydd svært mye for holdningsendringene i Den norske kirka. Nå har også de karismatiske kirkesamfunna fått en tilsvarende gruppe, Skeivt kristent nettverk, og Moxnes håper at denne gruppa vil bidra til at holdningene etter hvert endres også i de karismatiske miljøa.

Store forandringer
Som homofil og kristen selv, har Moxnes opplevd formidable endringer i store deler av samfunnet fra den gangen han selv var ung: Fram til 1972 var homofil omgang mellom menn forbudt ved lov, og det er ikke lenge siden en rekke skeive identiteter var å finne på psykiatriske diagnoselister. Så seint som i år 2000 ble homofili fullstendig fjerna som diagnose. Diskriminering i ulike sammenhenger var også langt mer utbredt før enn det er i dag; likevel var det så seint som i 2014 at vi fikk en lov mot diskriminering på grunn av seksuell orientering.
– Vi har kommet ganske langt i dag, og vi har fått mange flere kjente, skeive forbilder, men fremdeles er det dessverre mange ungdommer som har problemer med å akseptere seg selv som den de er. Så selv om de politiske og sosiale endringene har gått ganske fort, har vi fortsatt et slags kulturelt etterslep av gamle fordommer, sier Halvor Moxnes.

 

– En kapasitet

Anne Karin Zeitz håper mange vil få med seg foredraget til Moxnes.

– Kirkens Bymisjon har deltatt på Pride i Ålesund helt siden begynnelsen, og vi skulle veldig gjerne ha vært med i parade i år også. Vi feirer Pride for å vise at mennesker skal få lov til å være den de er og elske dem man vil. Derfor er vi glade for at en kapasitet som Moxnes, som er godt kjent i kristne og skeive miljøer, vil komme og holde foredrag hos oss, sier Anne Karin Zeitz, som er virksomhetsleder for Bymisjonssenteret i Ålesund.
Koronarestriksjonene hindrer parade, men Pride blir det uansett – også på Bymisjonssenteret. I tillegg til foredraget med Moxnes tirsdag 31. august (et foredrag som vil bli strømma på ulike sosiale plattformer), blir det også regnbuemesse 5. september. Det er kirkelig ansatte ved Borgund, Volsdalen og Ålesund menighet som står bak regnbuemessa, i samarbeid med Pride og Kirkens Bymisjon Møre.

Pride-programmet

På grunn av koronarestriksjonene blir det et redusert Pride-program også i år. Ålesund Pride åpner tirsdag 31. august med flaggheising ved ordfører Eva Aurdal på Joachim Rønnebergs plass. Senere på dagen blir det foredrag med Halvor Moxnes på By-
misjonssenteret. Onsdag arrangerer Ung i Ålesund ungdomskveld med feiring av kjærligheten på den kreative huben (gamle Børsen). Torsdag inviterer The North West til samtaler om mangfold og toleranse på Pir, og søndag avsluttes årets Pride-markering med regnbuemesse på Bymisjonssenteret.

Av Kenneth Kamp