Lesernes marked

Snipp, snapp, snute, så var podcasten blitt bok

Samboerparet Lisa Uhlen Ryssevik og Bjarne Bang Bjørkmo (bildet) driver halvparten av «Snipp Snapp Snute» fra Ålesund, mens innleser Sveinung Oppegard bor i Oslo og illustratør Monica Sogn i London. (Foto: privat)

«Snipp snapp snute» ble raskt en suksess etter at den ble lansert rett etter pandemien slo til for to år siden. Nå er noen av podcastene på vei ut i bokformat.

En av de fire som står bak suksess-podcasten «Snipp snapp snute», er ålesunderen Lisa Uhlen Ryssevik. Da pandemien braka løs for to år siden, gikk hun, Brage Bang Bjørkmo, Sveinung Oppegaard og Monica Sogn med planer om å starte opp en barnebok-podcast. Tanken var å starte opp ved påsketider eller til sommeren, men da viruset kom, la de om planene i hurten og sturten:
– Da det ble lockdown, så vi for oss at barna kom til å bli sittende veldig mye med ulike skjermer for å bli underholdt. Derfor bestemte vi oss for å komme i gang med podcasten med en gang, slik at de kunne ha et skjermfritt alternativ, forteller Lisa.

Moderniserte versjoner
Ideen bak «Snipp snapp snute» er å gi barna oppdaterte og moderne versjoner av kjente folkeeventyr og kunsteventyr der opphavsrettene har gått ut, i tillegg til noen helt nyskrevne eventyr. Originaleventyrene kan nemlig være ganske uforståelige for dagens barn, mener Lisa – for ikke å snakke om at enkelte av dem er ganske så morbide, med vold og overgrep.
– I de versjonene som mange kjenner gjennom Disney, er de morbide elementene fjerna. Det har vi også gjort, samtidig som vi har laga versjoner som er annerledes enn Disney sine. På mange måter er faktisk våre eventyr nærmere originalene, og jeg synes vi har funnet en god balanse, forteller hun.

«Keiserens nye klær» er første bok ut i Egmont-serien med «Snipp snapp snute»-podcaster i bokform. Lisa Uhlen Ryssevik har stått for teksten, mens Monica Sogn har tegna.

Skuespill-bakgrunn
Både Lisa, samboeren Brage Bang Bjørkmo og Sveinung Oppegaard har skuespillererfaring, men bare Sveinung, som er den som leser på alle podcastene, driver som profesjonell skuespiller i dag. (Lisa er det for øvrig sikkert mange som husker fra Heimebane, der hun spilte storesøstera til Adrian Austnes.)
Hver uke legger «Snipp snapp snute» ut en ny podkast på 15-30 minutter, og det gikk ikke lang tid før de var Norges største barnepodcast. Ved sist nyttår passerte de to millioner nedlastinger, og nå ligger de på godt og vel 100.000 nedlastinger i uka.

Fellesprosjekt
Lisa opplyser at tekstene vanligvis utarbeides og skrives av henne, Brage og Sveinung i fellesskap, mens Monica tegner illustrasjoner til. Noen av de helt nye eventyrene blir til på «bestilling» fra barn som skriver inn og ønsker seg eventyr med et spesielt tema eller med spesielle rollefigurer.
Podcastene er i hovedsak gratis, men de mest ihuga lytterne kan melde seg inn i en klubb der de blant anna får tilgang til flere episoder og får tilsendt ulike ting i posten.

Fra podcast til bok
Nytt nå er at noen av de nye eventyra og eventyrversjonene skal gis ut som gode, gammeldagse bøker. Egmont forlag har tent på ideen, og skal i første omgang gi ut tre bøker. Blir det suksess, kommer det flere, opplyser Lisa.
Den første boka, en modernisert versjon av H. C. Andersens klassiker, «Keiserens ny klær», er allerede i bokhandlene, med Lisa som forfatter og Monica Sogn som illustratør.
– Vi synes det har blitt en nydelig bok! Monica er en fantastisk illustratør og har en gjenkjennelig strek som barna vil kjenne igjen fra podcast-coverne, sier Lisa.
Neste bok ut blir et helt nyskrevet eventyr som heter «De tre små grisene reiser til mars». De tre små grisene har fra før fått flere podcast-eventyr, og gjennomgangstemaet er at de tre – en liten, en midt i mellom og en stor gris – blir jaga av en ulv.

Fenger bredt
Lisa opplyser at målgruppa for podcastene opprinnelig var de mellom tre-fire og åtte år, men det viste seg fort at opplesningene fenga en enda større målgruppe:
– Vi har lyttere på 12-13 år som følger oss – og småsøsken på bare to år. Dessuten er det mange foreldre som setter pris på oss. Når vi får høre fra foreldra at vi har redda bilturen deres, er det veldig kjekt.

Kenneth Kamp
kenneth@nyttiuka.no