Lesernes marked

Slutt etter 34 år

Jon Birger Hjeldnes gir seg som butikkinnehaver etter 34 år. Det gjør han med et smil om munnen, selv om det føles ørlitegrann vemodig. – Friheten er bedre enn å fortsette å stå her, sier 72-åringen til en kunde og ler godt.

 

En av Valderøyas ikoniske butikker, Jabo/Ting og tang, legger ned i løpet av høsten. Litt vemodig, synes innehaver Jon Birger Hjeldnes.

Det er møbler og blomster som har stått for det meste av omsetninga, men også jernvarer, utstyr til hjemmet og leker. Øyfolket har også satt pris på at han har vært tippekommisjonær i ei årrekke.

– Litt lei
Da Hjeldnes etablerte seg i Øysenteret i 1987, sammen med Arne Inge Oksnes, var det først i form av kafé, kiosk og video. På et tidspunkt besto senteret av en rekke nisjebutikker, apotek, postkontor og bank. Nå er det nesten ingen igjen.
– Det har vært en litt trist utvikling, men da de fleste butikkene forsvant, økte jeg arealet og fikk en større butikk selv, forteller Hjeldnes.
Proporsjonalt med at arealet økte, fikk han et bredere sortiment i butikken. I 1997 ble han aleine om drifta, men har hatt mange ansatte oppigjennom åra. Glanstida var fra 2000 – 2005:
– Da hadde vi spilleautomater her, som genererte god inntekt. Da Norsk Tipping tok over alt, forsvant 700 000 på bunnlinja i løpet av et år, men det overlevde vi. Nå jobber jeg her aleine, og nå er jeg litt lei, sier 72-åringen med et smil om munnen.

Kundenedgang
Etter at banken for få år sia flytta til nordsida av øya, har antallet kunder gått ned.
– Da merka jeg godt at det skjedde noe. Mange av de godt voksne brukte minibanken som var her, og da kom de gjerne innom min butikk samtidig, forteller Hjeldnes.
Imidlertid har han klart seg ganske bra økonomisk, hovedsakelig fordi han ikke har hatt ansatte de siste åra.
– Jeg har greid meg godt, men nå er det på tide å slutte.
– Ønsker du at noen skal overta?
– Det har jeg ikke prøvd på, for jeg vet ikke hva eierne av bygget vil gjøre i framtida. Det har vært snakk om å rive det, svarer han og legger til:
– Om noen vil overta og forholda ligger til rette for det, så skal jeg gjerne hjelpe dem i gang!

– Vemodig
– Hva mister lokalsamfunnet når du stenger?
– Noen vil sikkert savne meg, men de fleste setter seg i bilen og drar til byen eller Moa for å handle. Det blir også litt vemodig for meg, for jeg kommer til å savne kontakten med kundene, svarer han.
De gamle banklokala i Øysenteret har stått tomme i tre år, uten nye leietakere.
– Hva skjer med Øysenteret i framtida, tror du?
– Dette området er dessverre dødt. En ser jo hva kommunen har tillatt, men jeg vil ikke skylde utelukkende på dem, konkluderer han og henviser til at flere funksjoner har fått anledning til å flytte til anna lokalitet på øya.

Andreas Rørvik synes det er trist at lokalbutikken på Valderøya legges ned.

– Blir savna

Nytt i Uka møtte noen av de faste stamkundene da vi var innom butikken. Gjennomgangstonen er at Jon Birger Hjeldnes og butikken vil bli savna.

– Det er et miljø her, og det hører liksom til blant lokalbefolkninga at man må en tur innom Jabo. Jon blir absolutt savna, sier Andreas Rørvik.

– Dagligvarebutikker tar over
Han mener at en slik butikk bør ha livets rett når det bor over 8000 mennesker ute på øyene.
– Jeg synes Jon har hatt veldig god utvikling her oppigjennom åra, spesielt når det gjelder møbler. Nå er jo tendensen at dagligvarebutikker tar over flere og flere varer, så det at det forsvinner flere butikker på grunn av det, blir et savn, synes Rørvik.

Skal ha møte med kommunen

Det er H.I. Giørtz Holding AS som gjennom selskapet Senterdrift Eiendom AS eier Øysenteret på Valderøya.

– Foreløpig skjer det ingenting nytt der. Vi må først ha et møte med Giske kommune med tanke på reguleringsplanen for området, avklarer eiendomsforvalter Albert Aarøe på vegne av H.I. Giørtz til Nytt i Uka.
– Har dere noe på gang?
– Nei, vi har ennå ikke starta noen forprosjekter, svarer han kort.

Riving diskutert
Det har vært sagt at eierne skal være interessert i å rive Øysenteret for andre formål. Aarøe bekrefter at riving er diskutert, men at det ikke er bestemt noe konkret.
– Noen lokaler i bygget har stått tomme i flere år. Vil dere ikke leie ut de gamle lokala?
– Bygget står der, så det er mulig å leie lokaler. Årsaken til at noe ikke er utleid, har nok mest med markedet og interessen å gjøre. Dessuten er dette eldre lokaler som trolig må gjøres noe med, avslutter Aarøe.

Andreas G. Hesselberg