Lesernes marked

Slinningsbålet på boks

Burn-tårn og fyrverkeri under konserten til Martin Garrix på Jugendfest 2019. (Pressefoto: Martin Litwicki)

Det store Burn-tårnet som har prega Jugendfest i mange år, er inspirert av Slinningsbålet. Her er historien bak.

Den som kjenner historien om Burn-tårnet aller best, er Lars Berg Giskeødegård, som sammen med søskenbarnet Ante Giskeødegård, er gründeren bak festival- og eventarrangøren Momentium.
– Det begynte med at jeg fikk en telefon av en kar i Ålesund, Leo Resnes, som var kompis med sjefen for den nordiske avdelinga av Burn/Coca Cola Company, Martin Osterberg. Leo fortalte at Martin hadde sett Slinningsbålet og syntes det var så fantastisk at han gjerne ville lage en hyllest til det, forteller Lars.
Det hele endte med at Momentium og Burn ble enige om å gjøre et prosjekt som skulle forene den skandinaviske båltradisjonen med musikk og aktiviter som Burn er involvert i. Det skulle også være noe som involverte publikum på en aktiv måte:

Slinningsbålet. (Arkivfoto)

Pyro-konkurranse
– Resultatet ble The Burning Tower, som vi fylte med mye pyroteknikk. Gjennom en nett-konkurranse lot vi så vanlige publikummere få muligheten til å vinne både festivalpass og å få styre pyroen i pausene mellom konsertene. Der er en svær, rød «alarmknapp», og når man trykker på den, spruter flammene!
I tillegg har også enkelte av artistene brukt tårnet som del av sceneshowet sitt, men da er det selvsagt deres egne folk som har styrt flammene.
The Burning Tower ble en umiddelbar publikumssuksess og har vært med Jugendfest hvert eneste år siden det ble introdusert. Burn var dessuten så fornøyd at de har eksportert tårnet til flere andre store festivaler, blant anna i Stavanger og Trondheim.

Innendørs-tårn
Lars forteller at tårnet på Color Line stadion har hatt litt ulik form og uttrykk fra år til år. Tårnet blir selvsagt også med på årets Jugendfest, selv om festivalen flytter innendørs i Sparebanken Møre Arena.
– Årets Burn-Tårn blir litt lavere, kommer ikke til å så mye åpne flammer og vil bli mer prega av LED-vegger – men det kommer likevel til å bli mye pyro også i år, lover Lars Berg Giskeødegård.

Av Kenneth Kamp