Lesernes marked

Så autentisk som mulig

Aslaug Tørlen (t.h.) har prøvd å finne tilbake til de opprinnelige fargene og tapetmønstrene i Jervellhuset. Til det har hun fått uvurderlig hjelp av Anne Mette Thu (t.v.), som er daglig leder for Malertorget.

Jervellhuset er pussa opp innvendig og skal nå framstå så tidsriktig som mulig for år 1900, året det ble bygget.

Da Aslaug Tørlen hadde kjøpt Jervellhuset i fjor høst, var hun bestemt på finne tilbake til et mest mulig opprinnelig uttrykk i farger, tapeter og interiør ellers. For å få profesjonelle hjelp, kontakta hun Anne Mette Thu, daglig leder hos Malertorget. Det er hun glad for – selv om det innebar mye mer tid og arbeid enn hun hadde sett for seg:
– Sjølv hadde jeg nok sett for meg noe enklere og raskere, så det er takka være Anne Mette at resultatet har blitt så bra som det har blitt! Hun har virkelig gått i dybden, og vi har blant anna gravd oss bakover i gamle lag med maling og tapet for å finne de opprinnelige fargene og mønstrene. Men det har vært mye arbeid – og det har gått med utrolig mye fugemasse! forteller hun lattermildt.

Huset skal males i en mørkere, mer brunlig fargetone.

Gjenskaping
Ved hjelp av store mengder dugnads-arbeid fra venner og familie, har det tatt rundt ni måneder å pusse opp Jervellhuset slik at det nå framstår så autentisk som mulig. Det vil si: Det er i hovedsak første etasje som Aslaug har prøvd å gjenskape mest mulig slik den må ha sett ut tidlig på 1900-tallet, inkludert møbler og anna interiør. Her skal hun videreføre den forrige eierens bruk av etasjen som selskaps- og møtelokale, i tillegg til at den skal brukes som felles oppholdsrom for dem som leier i andre etasje.
De fire soveromma i andre etasje er til utleie som «bed and breakfast». Her fantes det ikke igjen noe originalt interiør, så i stedet har Aslaug, i nært samarbeid med Anne Mette, valgt å skape helhetlige rom i en stil som hadde passa inn i 1900-tallets første tiår.
– Møbler og interiør har vi fått tak i gjennom mange ulike kilder. Noe har vi fått og noe har vi kjøpt, både fra private og fra steder som auksjonshuset Blomquist i Oslo, opplyser Aslaug.
Hvert av soveromma har fått navn etter en av fiskebåtene til Trygve Jervell. Aslaug og Anne Mette har også prøvd å bevare det som har vært der, som tømmeret på Trygves rom, stående panel på rommet til Hjørdis og tapeten på gjesterommet og rommet til sønnen, Otto.

Norges første ferdighus
Om historia til Jervellhuset, som ligger ved Nørvasundet, på toppen rett ved parkeringa og innkjøringa til Sunnmøre museum, kan Aslaug fortelle følgende:
– Huset skal opprinnelig ha blitt satt opp på verdensutstillinga i Paris i 1900, tegnet og bygget av arkitekt Christian Thams. Der ble det kjøpt av Trygve Jervell, en velstående ålesunder som hadde slått seg opp på trankoking og som også var fransk konsul. Huset ble plukka ned, frakta til Ålesund på en av fiskebåtene hans og satt opp her. Thams var for øvrig også arkitekten bak Hotell Union både på Øye og i Geiranger, han drev tømmerbruk og produserte ferdighus i tømmer. Jervellhuset blir gjerne kalt for Norges første ferdighus, sier Aslaug Tørlen med et stort smil.
Det opprinnelige huset fra verdens-utstillinga ble påbygd noen få år senere, men om dette påbygget finnes det lite dokumentasjon.
Utleie av både selskapslokalene og soveromma starta i forrige uke.

Av Kenneth Kamp