Lesernes marked

Rubin- jubileum for balletskolen

Riverdance krever god kondisjon og kjappe bevegelser, men noe av det vanskeligste, er å holde den uvante, stive kroppsholdninga! Veldig kjekt er det likevel, forteller step-jentene som øver inn riverdance-nummeret til jubileumsforestillinga.

Ålesund Ballettskole fyller 40 år i år. Det feires med den storslåtte jubileumsforestillinga «Ruby».

«Ruby» betyr «rubin», som er den edelsteinen som billedliggjør at et ekteskap har vart i 40 år – altså et rubinbryllup. Samtidig er det også en kjent, klassisk danseforestilling, forklarer Rachel Mills, som har vært leder for Ålesund Ballettskole i 18 år.
– I jubileumsforestillinga vår ser vi tilbake på en del høydepunkt gjennom åra, som Tornerose-forestillinga, sølvmedaljen fra Dance World Cup i 2009 og riverdance, som var så populært på 90-tallet. Den gangen hadde vi faktisk egen riverdance-gruppe, forteller Rachel med et stort smil.

Riverdance-jentene som var til stede da Nytt i Uka var innom. F.v. bak: Maya Mainini (14), Emma H. Strand (17) og Ingebjørg Johansson Krogsæter (16. F.v. foran: Amalie Assev-Lindin (14) og Amalie Mork (16). Alle har dansa siden treårsalderen og har vært innom en rekke stilarter.

Proffe eks-elever
Ballettskolen har også henta inn tre tidligere elever som har gått videre og blitt profesjonelle dansere, og som har har gjort hver sin gjeste-koreografi til forestillinga. Det er Azra Korjenic, som var med på Norske Talenter i Storyteller-gruppa for noen år siden, og som har koreografert hip-hop; Anne Skorpen, tidligere Drømmestipend-vinner, som har samarbeida med klassisk-elevene og Ilya Glazgov, som har laga et nummer i moderne (contemporary) dans.
– Vi har også fått med oss Sofie Grødal Lerfall, som skal danse solo. Hun er fortsatt under utdanning som danser og skal faktisk ha eksamen neste fredag, samme dag som vi skal ha den første jubileumsforestillinga! Vi håper at hun rekker forestillinga, men viss ikke, vil dansen hennes bli vist på video, sier Rachel.
Dessuten, røper hun, kan det dukke opp en overraskelse underveis:
– Det kan komme en ekstra gøy hilsen fra en som har vokst opp her på ballettskolen, og som vi er veldig stolt av!

Dansens betydning
Noe anna som blir nytt med forestillinga i år, er at det vil bli vist noen videoopptak med hilsener fra tidligere ballettskole-elever. De vil fortelle om hva dansen har betydd i livet deres. For dans – og annen kunst – er viktig for oss på så mange plan, poengterer hun:
– Vi har hatt ganske mange elever gjennom åra som har gått videre med profesjonell dans, men de aller fleste gjør jo ikke det. Likevel er dansen noe elevene har med seg gjennom hele livet, og som betyr mye for dem på mange ulike måter. Det synes vi er viktig å få fram.

Variert forestilling
Som vanlig skal alle elevgruppene på skolen få vist seg fram, inkludert voksengruppene. De aller yngste (femåringene) blir imidlertid ikke med på hovedforestillinga, men på en egen «Ruby junior»-oppsetning, også den på Parken kulturhus.
– Det kommer til å bli en veldig variert forestilling, med hip-hop, klassisk, stepping, Broadway-jazz og mye anna. Og selvsagt, siden skolen starta opp tidlig på 80-tallet, må vi jo ha med et Fame-nummer!

Skolens historie
I forbindelse med jubileet har Rachel brukt mye tid på å grave i og samle historia til Ålesund ballettskole. Dette blir presentert i et eget jubileumshefte:
– Jeg har gått tilbake og funnet alt som har blitt skrevet om ballettskolen gjennom åra, og jeg har snakka med flere av dem som var med i de første åra. Å samle ballettskolens historie har faktisk aldri blitt gjort før, og jeg synes det var viktig å få det gjort før det ble for seint å snakke med dem som var med i den første tida, sier ballettskolelederen.
Hun forteller at Ålesund Ballettskole ble oppretta i 1981 etter et initiativ fra turneren Svein Engvik, som fikk henta de første danselærerne til Ålesund. Det hadde først vært snakk om å få til et samarbeid med den kommunale musikkskolen, men det ble ikke noe av, fordi kommunen ikke hadde økonomi til det.
Allerede høsten 1982 hadde ballettskolen den første forestillinga, og allerede den gang hadde de med profilerte gjestedansere – fra operaballetten i Oslo!
– En av dem jeg har fått snakka med, er Laura Madden, som begynte som dansepedagog i 1985, og som var den som tok i bruk eksamenssystemet. Hun ble veldig viktig for utviklinga av ballettskolen, roser Rachel.
Hun forteller videre at tidlig på 90-tallet var nivået ved skolen blitt så høyt at de første elevene begynte å ta videreutdanning på danseskoler ute i verden. De to første var Hanne Cecilie Lilleheim og Silje Riksheim.

Forbilledlig samarbeid
Helt fram til 2009 var Ålesund ballettskole foreldrestyrt, og det var stadig utfordringer med økonomien. Da ballettskolen kom inn under Ålesund kulturskole i 2009, var det mange brikker som
falt på plass:
– Jeg var jo med på den overgangen, og det ble en helt ny verden for oss når kommunen overtok arbeidsgiveransvaret. Samtidig fortsatte foreldreforeninga å ha ansvaret for forestillingene. De har
til enhver tid vært en fantastisk gjeng, og denne måten å organisere på, har vist seg å fungere veldig bra. Det er rett og slett en perfekt blanding av kommunalt og frivillig samarbeid og kan være
et forbilde også i andre sammenhenger, sier Rachel Mills.

Ruby
Jubileumsforestillinga Ruby vises på Parken kulturhus neste fredag og lørdag (26. og 27. oktober). Begge forestillingene er utsolgt, men det vil også bli lagt ut billetter til generalprøva på torsdagen.

Kenneth Kamp
kenneth@nyttiuka.no