Lesernes marked

Representerer Norge i Frankrike

Runa Klock må følge Caen-utstillinga hjemmefra i år, på grunn av koronasituasjonen. Vanligvis reiser hun til flere utstillinger hvert eneste år.
Bildet er fra åpninga av utstillinga i Caen, med mange prominente gjester til stede. (Foto: Den norske ambassaden i Frankrike)

Designeren Runa Klock er travel småbarnsmor på Sjøholt, men har likevel mye på gang: Nå har hun fått æren av å representere Norge i utstillinga Espace Caen Nordic i Normandie. Utstillinga står i ett år.

Det er ikke så lenge sia Runa Klock flytta til Sjøholt: Hun kom hjem til Sunnmøre fra Oslo da hun skulle jobbe med det lokale tettstedsprosjektet. Nå sitter hun blant anna som leder i kommunedelsutvalget, og hun designer stadig nye produkter og objekter.

Kjølende steiner
Det er designproduktet «Rocks», som Runa får produsert og
distribuert via amerikanske Areaware, som skal fenge oppmerksomheten på vegne av Norge i utstillinga i Caen.
– Hver ambassade har plukka ut ett produkt som skal representere landet sitt, forteller Runa.
– «Rocks» er kleberstein som en kan kjøle ned drikke med. Det er et spennende materiale på grunn av temperaturegenskapene. Disse steinene ble faktisk eksportert mye fra Norge i vikingtida, legger hun til.
– Steinene kan brukes i champagnebøtta eller kjølebagen?
– Ja! De kan også brukes som «Whiskey stones» (isbiter, journ. anm.). Jeg har forma steinene som geometriske, små figurer, som også gjerne kan brukes til pynt.

– Åpner flere dører
Det er ikke første gang Runa stiller ut i utlandet:
– Det har jeg gjort både i Asia, USA og Europa, kanskje 30-40 ganger. Som regel er jeg til stede på utstillingene, men ikke nå, på grunn av koronaen. Det fine er at de norske ambassadene stiller opp for å vise fram norske designprodukter. På den måten knytter man bekjentskaper og får kontakt med aktuelle produsenter. Som designer er en avhengig av publisitet, så denne typen utstillinger er veldig kjekt. Forhåpentligvis åpner det flere dører, smiler hun.
Runa Klock er også medeier i den sosiale entreprenøren Bokhari, sammen med Amar Bokhari. De driver veveri og skole i Pakistan, der det utvikles produkter som primært selges via Kid Interiør og Hemtex. Bokhari er nominert til den prestisjetunge designprisen European Design Awards i Valencia og den anerkjente designprisen ADC Annual Awards som i år skal deles ut i New York for 100. gang.

Av Andreas G. Hesselberg