Lesernes marked

Prisvinnende bryggmester i Langevåg

Kristine Aarvik Bakken starta bryggeriet Kaab i Langevåg for tre år siden. For tida har hun seks ulike øl tilgjengelig i butikk, og går alt som hun håper, dukker det etter hvert opp en belgisk trippel på polet og på restauranter.

 

Siden i fjor høst har øl fra Kaab bryggeri vært å få tak i et utvalg butikker. Om ikke så lenge skal Langevåg-ølet også være på plass i polhyllene.

Høsten 2018 begynte Kristine Aarvik Bakken å pusle med tanken, og et år senere kjøpte hun inn bryggeutstyr for å starte sitt eget mikrobryggeri. I fjor vår var hun i gang med brygginga, og fra seinhøsten av har har Kaab-ølet vært tilgjengelig i flere butikker.
Bakgrunnen for bryggerisatsinga, forteller hun, var at hun og ektemannen kjøpte inn utstyr til hjemebrygging i 2015. Raskt viste det seg at det var Kristine som hadde den største fascina-sjonen for brygginga:

Vant konkurranser
– Jeg meldte meg inn i Sunn-møre hjemmebryggerlaug; det var en veldig mannsdominert verden, men jeg ble godt mottatt og fikk mye ros for ølet mitt. Ganske snart ble jeg med på min første ølkonkurranse. Der sendte jeg inn en pilsner, en øltype som regnes for å være ganske vanskelig å få til, men det gikk veldig bra!
Siden fortsatte hun å gjøre det svært godt på ølkonkurranser, med flere ulike øltyper. Blant anna fikk hun førsteplass i klassa for juleøl med tilsetninger i fylkesmesterskapet i 2018 – i tillegg til Best in Show (altså beste ølet i hele mesterskapet) for samme ølet. (Tilsetninger i denne sammenhengen er alt som ikke er humle, gjær eller malt, som for eksempel krydder eller tørka frukt.)

Mikrobryggeri
Skapergleden og tilnærminga til bryggefaget gjennom eksperimentering, feiling og perfek-sjonering var så inspirerende at hun bestemte seg for å starte et mikrobryggeri i de gamle samvirkelokala på Molvær, rett ved riksvegen. Der økte hun raskt kapasiteten per brygging fra en 25 liters bryggekjele til en på 500 liter. De to første øla hun satte, var en pils og en IPA:
– Det er fint for et bryggeri å ha en pils og en IPA i sortimentet. Pils-oppskrifta hadde jeg jo fra før, men jeg satte først en liten prøvebatch, og den satt! IPA-en var inspirert av en Brut IPA som jeg nylig hadde smakt og likte veldig godt. Jeg har også laga en IPA med einerlog, men var ikke helt fornøyd med einer-logen, så den har aldri vært i salg, forteller hun.

Kos med brygging
Å starte opp egen virksomhet har vært spennende og lærerikt, sier Kristine. Men den kjekkeste delen av jobben er det som er knytta direkte til brygginga:
– Selve bryggedagen er bare kos! Det er det jeg liker aller best. Men jeg er også glad i de andre prosessene, som å utvikle og teste brygga. En mindre spennende del av jobben er tappinga på flasker, som jeg gjør manuelt.

Litt av hvert
Til sammen har hun brygga over 30 ulike øltyper, forteller hun. Av disse er seks i salg i butikk i dag: Gåsholmen pilsner (en fruktig og rund pilsner), Svanshornet Saison (et fruktig og friskt gårdsøl i fransk-belgisk tradisjon), Sukkertoppen Wit (en belgisk hveteøl med koriander og appelsinskall), Sylfiden Brut IPA (en lett Indian Pale Ale med lite karbohydrat), Julegeit (en mellommørk juleøl med appelsinskall og koriander) og Jålegeit (et friskt og lett syrlig øl med markant smak av bringebær fra Valldalen).
Flere ølvarianter fra Kaab kommer etter hvert, de fleste inspirert av den belgiske øltradi-sjonen, som Kristine er svært glad i. For tida har har hun en belgisk trippel, en fruktig og søtlig sterkølvariant, på tankene. Går alt som bryggmesteren håper, dukker den opp i Vinmonopol-hyllene ut på høsten.

Av Kenneth Kamp