Lesernes marked

Overtidskongen er fra Nederland

Fotoet er knipset etter seier mot Start i forrige serierunde. Da jublet Sigurd Haugen (fra venstre), Jørgen Hatlehol, Quint Jansen, Nikolai Hopland og Niklas Castro, og det kunne de også etter uavgjort i Fredrikstad. (Foto: Srdan Mudrinic).

Han har scoret to mål i årets sesong. Begge på bortebane, begge på overtid, begge på magiske headinger, og begge meget avgjørende for sluttresultatet. I juli ordnet han seiersmålet til 3-2 mot HamKam, og lørdag viste stadionuret 90 minutter og 42 sekunder da nederlandske Quint Jansen ble Sunnmøres store helt med sin utligning til 2-2 mot Fredrikstad.
Snakk om timing i jakten på direkte opprykk. Snakk om å være kongen av overtid. Han har kontrakt ut årets sesong, og jeg har lenge vært i tvil om det er noen vits å forlenge avtalen. Holder Quint Jansen nivået for spill i Eliteserien, det har vært mitt dilemma? For det er slik det må tenkes, det er jo ingen vits i å beholde spillere som ikke er gode nok for spill på høyeste nivå.
Greit nok at opprykket fortsatt ikke er helt i boks, men sannelig skal mye gå skeis om det ikke blir eliteseriespill kommende sesong. Jeg nekter å tro at AaFK taper begge de to gjenstående kamper, hjemme mot Ullensaker/Kisa og borte mot Stjørdals Blink.
Men la det være sagt, lynet har slått ned i dass før. Så da så, kanskje derfor best å vente med å innkassere opprykket allerede nå?

Variabel. Det har vært litt opp og ned for Quint Jansen i årets kamper. Han har til tider avslørt noen defensive svakheter, men så har vi sannelig også opplevd at han besitter flere sterke offensive kvaliteter.
Defensivt har vi dessverre sett at han mangler litt tempo, kanskje også manglende besluttsomhet i avgjørende situasjoner, spesielt hvor hurtig press har vært nødvendig. Likevel la meg minne leserne på hva jeg skrev etter 13 seriekamper og to cupkamper. Sitat (fra Karakterboka). Han er blitt en liten bauta i de bakre rekker, spesielt sterk i hodedueller. Forsvarets beste spiller så langt i sesongen. Sitat slutt.
La meg ta med at det ikke er så mange som matcher han i hodedueller. Vinner riktignok ikke alt, men til tross for at han har bikket 31 år kan han likevel bli sterkere, hurtigere og spenstigere. Det krever imidlertid stor vilje til å ville bli bedre, treningen må være fokusert og målrettet. Om han har det inne er det kun tiden som vil vise.

Gode egenskaper. Offensivt har Quint Jansen overrasket meg flere ganger. Og i de to siste kampene nå i høst har han etter min mening bare blitt bedre og bedre, spesielt har pasningskvaliteten blitt mye bedre. Det er vel et tegn på at han er i brukbar form.
I hjemmekampen mot Start var han nesten unik med flere presise lange diagonalpasninger til motsatt ving, Davíd Kristján Ólafsson, som nesten alltid er villig til å ta tøffe offensive løp langs kanten.
For å prikke slike pasninger kreves et godt og korrekt tilslag, det fikk vi forresten også se da Quint Jansen fyrte av et skudd fra langt hold mot Start. Det ble ingen scoring, men det var takket være at ballen gikk rett på keeper. Hadde ballen truffet litt lenger ut mot stolpen hadde den sust i nettet. Garantert. I forrige ukes kommentar oppfordret jeg han til å skyte oftere, og jeg gjentar det gjerne igjen: Hvorfor i all verden ser vi ikke flere slike skuddforsøk fra avstand?

Overtidshelt. I lørdagens bortekamp mot Fredrikstad var utligningen til 2-2 gull verdt, og for en spiller som er på jakt etter ny kontrakt kunne ikke søknaden vært bedre. Både løp, hopp og heading var mer enn kraftfull, og jeg er skråsikker på at ingen i verden hadde greidd å stoppe han om de prøvde aldri så mye. Her var det en herlig råskap fra Quint Jansen da han seilte i luften, høyt over alle, og da seilasen ble belønnet med nettsus de lux kunne det ikke blitt bedre.
Dermed ellevill jubel på banen og sidelinja, trenere og lagkamerater gikk jo aldeles bananas, og de mange supporterne som hadde tatt turen til Fredrikstad var over seg av begeistring. Ikke så rart forresten.
Kommentatoren i TV-boksen til Eurosport Norge var også i ekstase og ropte om den flyvende hollender. Klisje eller metafor aldri så mye, der og da var vi vitne til en virkelig flyvende hollender. La meg nevne at assisten, corneren signert Simen Bolkan Nordli, også var av beste kvalitet, presis høyde og fart.
Så hva gjør sportssjef og hovedtrener? Jeg ser i hvert fall mange grunner for å tilby Quint Jansen forlenget kontrakt.

Sikker dameseier. Samme ettermiddag som AaFK sikret seg ett poeng i Fredrikstad var det opprykks-kamp til 1.divisjon for damene/jentene i AaFK Fortuna på Color Line stadion.
Den saken fikset de for så vidt nokså enkelt med en solid og overlegen seier over Bossekop fra Finnmark, det var egentlig aldri noen tvil om hvem som skulle vinne kampen.
AaFK Fortuna er dermed tilbake til nest høyeste nivå, derfor var det fullt forståelig at det ble både fest og jubel for alle i og rundt klubben. Jeg hiver meg på og gratulerer så mye, dette var moro.
Velkjente Frode Fagermo har vært årets trener, og han har tydeligvis hatt en god hånd med laget. Forhåpentligvis fortsetter det med enda bedre utvikling i kommende sesonger, og hvem vet, kanskje kan det en vakker dag bli Toppserie-spill for AaFK Fortuna. Hvorfor ikke?
Jeg sender også mine gratulasjoner til Kjetil Rekdal og HamKam. Lørdag fylte den tidligere AaFK-treneren 53 år, og samme dag kunne han feire opprykk til Eliteserien med sitt lag. HamKam er allerede OBOS-mester når to serierunder gjenstår.

Av Per Rich Hunstad