Lesernes marked

Opp en etasje for helsestasjon for ungdom

Tre av helsesykepleierne som fra og med onsdag denne uka ønsker velkommen til den nye helsestasjonen for ungdom på Moa – en etasje over den gamle. Fv. Wenche Skarbø, Britt Skuseth (stasjonsleder) og Unni Ringstad. (Foto: privat)

Ålesund kommune har to helsestasjoner for ungdom: På Moa og i Brattvåg. Den første flytter opp en etasje på onsdag denne uka.

I de nye lokala, ett hakk opp i samme bygget, får helsestasjonen for ungdom mulighet både til å utvide åpningstida og legge bedre til rette for ungdommene som tar turen innom.
Stasjonsleder på Moa, Britt Skuseth, opplyser at fram til nå har helsestasjonen for ungdom måttet dele lokaler med helsestasjonen for barn. Det har blant anna medført at de ikke har kunnet åpne før kl. 16. Det har vært ugunstig, blant anna fordi mange ungdommer starter med ulike aktiviteter på den tida.

Mer tilgjengelig
– Nå kan vi åpne kl. 14.30, og da kan ungdommene komme rett til oss etter skoletid, poengterer Skuseth.
I åra før pandemien økte tallet på ungdommer som kom innom helsestasjonen år for år, og i 2019 ble den besøkt av rundt 2 500 ungdommer.

Ikke bare for ålesundere
Skuseth opplyser at helsestasjonen er åpen for alle ungdommer fra 13 til 25 år som oppholder seg i Ålesund kommune. Man trenger altså ikke bo i kommunen for å benytte tilbudet, som selvsagt er helt gratis. Man trenger heller ikke å bestille time; det er bare å stikke innom.
– Det er mange som bor i kommunene rundt Ålesund som benytter oss. Særlig viss man bor på en liten plass, kan det føles tryggere å komme til oss enn å bruke den lokale
helsestasjonen, forklarer Skuseth.

Prevensjon og seksuell helse
En av hovedoppgavene på helsestasjonen er å svare på spørsmål og drive opplysning om alle sider ved seksualitet og seksuell helse. De utfører også tester for klamydia og andre kjønnssykdommer og informer om prevensjonsmidler og skriver ut resepter.
– Vi anbefaler gjerne langtidsvirkende prevensjon som p-stav eller spiral, og vi har jordmor som kan sette det inn her hos oss. Bruk av langtidsvirkende prevensjon har ført til at aborttalla har gått rett ned de siste åra, noe vi er veldig glade for, sier stasjons-lederen.

Selvtest for klamydia
Skuseth opplyser videre at det fortsatt er jentene som er flinkest til å bruke helsestasjonen, men at guttene blir stadig flinkere, de også – særlig når det gjelder å teste seg for klamydia. Ungdommene kan ta selvtest, og helsestasjonen veileder dersom det er behov for det.

Psykisk helse
Helsestasjonen har også psykolog, lege og kompetente helse-sykepleiere som gir hjelp til ungdommer som sliter med sin psykiske helse. Også dette er et lavterskeltilbud der man ikke trenger å bestille time.

Nå med to toaletter
En forbedring som trolig kommer til å bli satt pris på av mange, er at helsestasjonen nå har hele to (!) toaletter:
– Tidligere har vi bare hatt ett eneste toalett! Med opptil 30 ungdommer innom her på en kveld, har ikke det vært helt enkelt, humrer Britt Skuseth.

Kenneth Kamp
kenneth@nyttiuka.no