Lesernes marked

Ny giv for Rikke Lie

Rikke Lie håper hun berører noen emosjonelt når hun inviterer til to førjulskonserter.

For første gang holder sanger og låtskriver Rikke Lie egne førjulskonserter i Ålesund. For henne er jula både sår og fin.

Nytt i Uka møter en sprengklar Rikke på selveste 36-årsdagen. Hun lover publikum en emosjonell berg-og-dal-bane før jul.
– Jeg vil gjerne framkalle litt gåsehud, tårer og latter, og få folk til å kjenne på det som er litt sårt med jula. Det skal føles avslappa – og jeg håper at jeg kan synge direkte til hver enkelt, sier hun engasjert.

Hørte ikke helt hjemme
Rikke, som bedyrer at hun er på sitt lykkeligste på scenen, har dog ikke alltid vært hundre prosent motivert etter at hun bergtok Norge med sin vakre stemme under talentkonkurransen «X Factor» for 12 år sia og gjennom MGP to år etter. Hun har drømt om et debutalbum, men det har foreløpig blitt med drømmen – og noen singeler.
– Musikkbransjen gjorde meg ganske trist i en periode. Den tok fra meg litt av gleden, for det ble litt for mye fokus på hits og en type sjølpromotering som jeg opplevde som ganske ukomfortabel, forteller hun.
– Så da følte jeg at jeg ikke hørte helt hjemme. Mulighetene var der, men om man ikke gjør som alle andre, så blir man litt skrinlagt.

– Begynner å finne min vei
Rikke har imidlertid kommet seg nærmere det som handler om å føle seg hjemme. Etter noen år i Sverige har hun etablert seg på hjemmebane i Ålesund. Kanskje for godt?
– Her hjemme har jeg endelig funnet musikerne som jeg ønsker meg, så jeg føler at jeg begynner å finne min vei, sier hun.
Mange av de siste åra har gått til tradisjonelle A4-aktiviteter: Lærerutdanning og småbarnsliv.
– Jeg har absolutt vært igjennom mine søvnløse år, det som man kanskje kan kalle den «famøse» småbarnsperioden, ler hun.
Men i lærerjobben på Spjelkavik
barneskole får hun kombinert nærværet til både musikk og barn. Nå føler hun seg godt rotfesta i det:
– Jeg har en jobb hvor jeg får leke meg med musikken og bringe gleden videre til barna. Det er en utrolig hyggelig oppgave!

Treffe publikum i hjertet
Og når vi snakker om å komme hjem: Det akustiske og intime uttrykket er fortsatt det som ligger Rikkes hjerte nærmest.
– Det er en tendens til at alt skal være elektronisk innafor popmusikken i dag, men jeg har stått ganske hardt på den akustiske biten, erkjenner hun.
– På bekostning av å bli enda mer merittert som artist?
– Jeg har aldri hatt ambisjoner om et «verdensherredømme». Det har alltid handla om de små, intime scenene hvor en har nær kontakt med pulikum og forhåpentligvis treffer dem rett i hjertet, reflekterer hun og tilføyer:
– Om man bare jager etter radiohits og streamingtall, er det lett for å miste seg sjøl. Så jeg merker at det er «singer-songwriter»-musikken som har gitt meg mest, og det har jeg funnet min identitet i.

Skriver igjen
Etter et opphold med skriving og låtproduksjon, har 36-åringen begynt å skrive igjen.
– Jeg har veldig mye materiale liggende som er ferdig produsert og aldri har blitt utgitt, så det vil jeg gjerne at verden skal få høre, sier hun.
På de to førjulskonsertene skal hun synge flere favoritter.
– Mange julelåter er litt oppjazza, og det er virkelig min greie. Så liker jeg å skape mitt eget uttrykk med sangene, forteller hun.
Sågar har hun lagd en egen julelåt som er innspilt i duett med Didrik Solli-Tangen, men ikke utgitt ennå.

Følsom sjel
– Hva er din favoritt-julesang?
– Det er mange, men Maria Menas «Home for Christmas» er en stor favoritt. Den handler mye om det å lengte hjem til jul og få være sammen med familien sin. Det savna jeg en del da jeg bodde i Sverige. Så vil jeg også nevne «Når hele himmelen faller ned» av Anne Grete Preus. Hun er en skikkelig ordkunstner!
– Hva er jula for deg?
– Det er å få komme hjem, være sammen med familien, god mat og musikk. Jeg har opplevd nok ganger at jeg har vært på helt feil plass i jula og at det kan kjennes sårt og ensomt. Det er jo ei spesiell tid med høye forventninger. Nå som jeg har fått barn, så er det så fint å kunne oppleve julemagien på nytt gjennom dem, svarer hun og legger til at jula for mange kan inneholde en hel bukett av følelser:
– Jeg er en følsom sjel sjøl. Som lærer er det trolig en av mine store styrker, men det kan til tider være krevende å kjenne andres følelser på kroppen. Hvis jeg ser at noen har det vondt, får jeg det vondt sjøl også.

Litt nærmere album
Til slutt spør vi om Rikke Lie er nærmere albumdrømmen sin.
– Det skal du ikke se bort ifra! Jeg har et fullt produsert album med egenproduserte låter som jeg håper å få gitt ut, og jeg har litt lyst til å spille inn et julealbum som også inneholder egne låter. Popstjernedrømmen er ikke særlig stor, men musikkdrømmen er der fortsatt, konkluderer hun.
Torsdag denne uka blir det konsert på Brosundet Etter 6, og på lørdag synger hun i rorbua Fole Festlig. Hun har med seg gitarist Svein Erik Kvalsvik, og på Fole Festlig bidrar også saksofonist Kjetil Lunde Ingvaldsen.

Andreas G. Hesselberg
andreas@nyttiuka.no