Lesernes marked

Norges eldste band!

The Beatniks fyller 60 år i år og er ute på jubileumsturné. Torsdag spiller de i Ålesund. (Pressefoto: Jan Larsen)

The Beatniks fylte 60 år i mars i år. Terminalen er blant dem som får besøk på jubileumsturneen.

Da Svein Finjarn starta The Beatniks i mars 1961, var han ikke mer enn 14 år – og hadde allerede fire års erfaring som konsertartist!
– Jeg er født i november 1946 og hadde min første konsert i Avløs i Bærum i 1957. Jeg husker jeg spilte «He’s Got the Whole World in Your Hand», men trodde det var en helt grei poplåt og ante ikke hva den handla om … Og så spilte jeg «Water, Water» av Tommy Steele. Siden husker jeg at min far kjørte meg rundt til AUF-møter og slikt for å spille, så ble det fritidsklubber, og snart skjønte jeg at jeg måtte få meg et band, forteller Finjarn, som altså fyller 75 om et par uker.

Åpenbaringene
Som 11-12-åring hadde han samla sitt første band, der han blant andre fikk med seg Reidar Myhre, broren til den noe mer kjente Wenche. Bandet holdt det gående i to år, fram til 1960, men da fikk Svein sin første store, musikalske åpenbaring:
– Jeg var 14 år og opplevde The Shadows i Njårdhallen i Oslo. Der og da bestemte jeg meg for å starte et shadowsband. Et halvt års tid seinere, i mars 1961, hadde jeg fått samla bandet – og navnet ble The Beatniks … Det året dukka det opp så mange shadowsband, at hver eneste bydel hadde sitt eget, humrer han.
Men i motsetning til alle de andre shadowsbanda, var The Beatniks bandet som aldri ville dø. Da The Beatles feide The Shadows av bana og «tvang» shadowsbanda til å begynne å synge, var det de færreste som klarte seg. Men The Beatniks plasserte Kjell «Kjaperud»
Asperud ved mikrofonen, skifta navn til The Beatnicks (og en kort periode The New
Beatnicks» og stod av stormen.

Hver sine veier
Så, i 1969, gikk The Beatni(c)ks i en tolv år lang dvale. Mens hovedvekta av bandet – inkludert ålesunderen Janne Løseth – dro via København til Tyskland og fikk internasjonal suksess som Titanic, fikk Svein innpass i The Vanguards og seinere New Jordal Swingers:
– Jeg har aldri misunt de andre den internasjonale karrieren, for da hadde jeg aldri fått de 15-20 sølv- og gullplatene som jeg fikk med de andre banda! Titanic hadde nok størst suksess i utlandet, men The Vanguards og New Jordal Swingers var mye større her hjemme, poengterer han.

Gjenoppstandelsen
I 1982 vekka Svein både bandet
og originalnavnet til live igjen, og siden har de holdt det gående, både med konserter og spora-diske plateutgivelelser. Det siste albumet kom så seint som i fjor vår – bare så vidt før pandemien slo til. «Here’s to You» inneholder hele 16, til dels svært varierte låter. Anmelderen til Musikknyheter.no var så begeistra at han gav det hele åtte av ti mulige poeng.
– Vi gav ut «Here’s to You» bare et par dager før Norge stengte ned, så vi har dessverre ikke fått vist det fram slik vi hadde tenkt. Heldigvis ble det sluppet opp på restriksjonene akkurat i tide til at vi fikk ha 60-årsjubileumsturneen vår!
For det hadde jo ikke gått med jubileumsturné i feil år …

Mange låter
Publikum på Terminalen på torsdag kan vente seg en bred gjennomgang av hele bandets (og Finjarns) 60 år lange karriere. Opp mot 30 låter er sirlig utvalgt, en jobb som slett ikke var enkel, forteller Svein:
– Med 350 låter å velge mellom, er det fryktelig vanskelig å velge ut bare 30 …
Utvalget spenner seg fra den første Shadows-perioden, via beat-perioden med «Kjaperud» som vokalist på slutten av 60-tallet, låter fra Sveins år med The Vanguards, New Jordal Swingers og progrockbandet Jumbo (som spilte covere av band som Led Zeppelin, Black Sabbath og Deep Purble), to-tre låter fra 80- og 90-tallet og selvsagt et knippe av det beste fra albumet som kom i fjor og fra den helt ferske EP-en som de har med seg på turneen.

Brå gjenåpning
Svein Finjarn håper selvsagt at mange ålesundere finner veien til Terminalen på torsdag:
– Gjenåpninga av samfunnet kom nok for brått på en del av kjernepublikummet vårt, som er litt opp i åra. Mange av dem er fortsatt ganske forsiktige, og det hadde nok kommet flere på konsertene våre om det ikke hadde vært for pandemien. Men vi merker i alle fall at de som kommer, de koser seg!

Av Kenneth Kamp