Lesernes marked

Musikalsk julekalender fra sunnmørsduo

Vokalist Hedda Dalen fra Ålesund og musiker Andras Siem fra Stranda presenterer en ny julelåt hver dag i sin musikalske julekalender. Alle de 24 låtene ble innspilt sist helg i leiligheten deres i Bergen. (Foto: privat)

I Hedda Dalen og Andreas Siems musikalske julekalender får man én ny julesang hver dag fram til jul.

Det hele starta i fjor, som et koronaprosjekt mellom to musikalske venner som bor sammen i Bergen: Hedda Dalen fra Ålesund og Andreas Siem fra Stranda.
– Andreas, som er en sykt dyktig musiker, og jeg liker å finne på og prøve ut nye ting sammen. I fjor bestemte vi oss ganske brått for at vi ville lage en julekalender for å spre litt glede til folk som sitter aleine. Det fikk vi veldig god respons på, sier Hedda.

Full kalender
Men siden de bestemte seg for julekalenderen bare ei ukes tid før desember i fjor, måtte de nøye seg med å spille åtte låter, en til hver tredje dag. I år har de derimot hatt langt bedre tid til å forberede seg, så nå lover de full julekalender med 24 låter. De ble spilt inn sist helg, tolv på lørdag og tolv på søndag.
– Denne gangen har vi hatt ti-tolv måneder på å planlegge, og vi hadde fått med oss flere gjester, både band og blåsere. I tillegg har vi dokumentert hele prosjektet gjennom videoopptak som vi kommer til å legge ut hver søndag i advent, sier Hedda.

Jazzpreg
Hun forteller at mye av musikken hun og Andreas gjør sammen er ganske jazzprega, og slik er det også i julekalenderen; dels er det tradisjonelle jazz-julesanger, og dels er det andre julesanger som de har jazza opp litt.
– Jeg forelska meg i jazz da jeg gikk på musikklinja på Fagerlia, og en stund sang jeg litt sammen med storbandet Big Odd Band. Andreas gikk også på musikklinja, men er litt mer indierocktype. Men vi er også glad i bass og rytme, og noen av låtene er ganske funk-prega.
I julekalenderen blir det et bredt utvalg av jule-coverlåter, både klassikere og nyere sanger, noen på engelsk og noen på norsk – og delvis på sunnmørsdialekt.
Hedda opplyser at de hadde mellom 400 og 500 seere på hver video i fjor, og de håper at minst like mange vil glede seg over årets julekalender, som vil bli lagt ut både på Youtube, Facebook og Instagram.

Når det gjelder musikkarrieren ellers, kan Hedda fortelle at hun gav ut sin første EP med egen musikk, Intro, i sommer. Den beskriver hun som litt mer poppete, men samtidig med innslag av jazz, soul og funk. Andreas spiller i flere band, både sammen med Hedda, med Markella og med Michelle Ullestad.
– Jeg skal ha en konsert med låtene fra EP-en min i Bergen 10. desember, og jeg håper at jeg en dag kan få komme og spille musikken min hjemme i Ålesund også, sier Hedda Dalen.

Kenneth Kamp
kenneth@nyttiuka.no