Lesernes marked

Mer enn en lek

– Cosplay er for alle, og man trenger ikke å gjøre så mye ut av kostymene hvis man ikke vil, sier denne unge kvintetten. Fra venstre: Alexander Valderhaug (22), Elisabeth Hjelvik (22), Lukas Lillevold (23), Marlene Haalen Amdam (23) og Kenny Gjelstenli (20).

Gjengen i Westcoss Cosplay kler seg ut i nøye utvalgte kostymer og elsker å gå inn i en anna karakter. Men hobbyen gir dem langt mer enn bare det morsomme med å kle seg ut.

Flere av dem har drevet med Cosplay i åtte år og har prøvd ut mange forskjellige karakterer.
– Det går ut på at man kler seg som og etterlikner en karakter fra eksempelvis en film eller TV-serie man liker. Mange legger mest vekt på kostymedelen, men i vår gruppe liker vi også å legge mye vekt på det å gå inn i en rolle, forklarer Alexander Valderhaug.

Vidt spenn
Cosplay spenner over et vidt område: Noen baserer det på den japansk-inspirerte manga- og anime-tradisjonen, mens andre tar utgangspunkt i tegneserie-, dyre-, film- eller seriefigurer.
– For oss begynte det med anime, men interessen har forandra seg litt i løpet av åra. De fleste i gruppa vår har lagt sin elsk på karakterer fra blant anna tegnefilmer, Harry Potter og Marvel-universet, forteller Alexander.
Dog er man ikke nødvendigvis bundet opp til en eksisterende karakter:
– En kan også tegne sin egen karakter og basere seg på den!

Alexander Valderhaug er veldig glad i å sy stoffer sjøl samt drive med sminke og parykk. De andre cosplayerne nyter godt av det!

– Åpen kultur
Det å slenge seg utpå denne hobbyen stiller ikke store krav:
– Det er en veldig åpen kultur. Det er ikke så nøye hva man tar på seg eller hvilken karakter man er. Innafor Cosplay-miljøet ser man alt mulig! Noen får mer oppmerksomhet enn andre, og det er gøy å observere hvor forskjellige alle er, sier Alexander.
– Og utkledninger er ikke nødvendigvis kjønnsbasert?
– Nei da, det er veldig åpent for å kle seg ut som det motsatte kjønn. Som oftest er det mest jenter som kler seg ut som mannlige karakterer enn motsatt, erfarer han.

Prøve nye ting
Cosplay handler også mye om å prøve ut nye sider av seg sjøl.
– Det er en fin anledning til å prøve ut nye ting som en anna karakter, sier Lukas Lillevold som er leder for gruppa.
– Hvordan kommer man seg inn i et cosplay-miljø?
– Det er enkelt; man kan delta på «cons» (messer, journ. anm.), møte folk på Facebook- eller chatgrupper og på Instagram. Det er bare å bli med; ikke vær redd for å hoppe uti det,
inviterer alle fem.
Såkalte «cons» har blitt et verdensomspennende fenomen. Den mest kjente er kanskje Comic-Con i USA; en messe hvor skuespillere og aktører fra kjente filmer og serier møter cosplayere. Også i Norge har man arrangert cosplay- og spillmesser.

Ble stoppa av politiet
– Utenom messer, lager vi gjerne videoer og fotoshoots. Så er det jo gøy å av og til gå ut i offentligheten som en karakter også, sier Lukas.
– Jeg har blitt stoppa av politiet minst én gang, skyter Alexander inn.
– Da var jeg utkledd som skurken Pitch Black fra filmen Rise of the Guardians og var på vei fra Digerneset til Skodjebruene. Noen ringte politiet og tipsa om at en skummel person gikk langs veien. Politiet kom, og de var så greie å kjøre meg til bruene, ler han.

Forandrer livet
Cosplay handler om langt mer enn utkledning. Det er ikke bare en lek, men har vært livsforvandlende for flere i gruppa.
– Det er en hobby som betyr veldig masse for oss. Flere av oss har nok vært det man kan kalle «tapere» på skolen. Cosplay har dermed vært en stor trygghet, der vi har kunnet være oss sjøl og ha et godt miljø sammen, sier Alexander og utdyper:
– Jeg ble sett på som den rare på ungdomsskolen og ble veldig mye mobba. Da jeg ble oppmerksom på Cosplay og fant folk som var interesserte i det samme, opplevde jeg å bli invitert inn. Da var jeg ikke aleine lenger.
– Vi har merka på Cosplay-miljøet at det er en del outsidere som deltar. Outsidere er ikke så redde for å være «rare» sammen, tilføyer Lukas som er transseksuell og har følt seg som
outsider av den grunn.

Til ære for Nytt i Uka har Elisabeth Hjelvik og Lukas Lillevold kledd seg ut som karakterer fra Harry Potter og Star Wars.

– Likte ikke meg sjøl
Den unge gjengen vektlegger at det sågar er personlighetsutviklende å drive med Cosplay.
– Det er karakterbygginga vi har som lidenskap. Vi elsker å være i forskjellige karakterer, reflekterer de.
– Det er lettere å snakke med andre når jeg er i en anna karakter, men jeg har uansett blitt mye mer utadvendt enn jeg var tidligere, sier Kenny Gjelstenli som har slitt en del med angst.
– Før likte jeg ikke meg sjøl som person. Cosplay har hjulpet meg til å få fram flere sider ved meg sjøl, så nå er jeg langt mer tilfreds med den jeg faktisk er, legger Alexander til.
Til slutt har gjengen ei oppfordring:
– Om du ser noen som sitter aleine, ta en prat med dem. Spør om de vil bli med. Og spør gjerne flere ganger – ikke gi deg. Det er viktig at vi ser hverandre, avslutter de.

Andreas G. Hesselberg
andreas@nyttiuka.no