Lesernes marked

– Kvinner må investere mer!

Banksjef i DNB Ålesund, Anna Gran Berild, bak og to investeringsivrige kvinner foran: Jenny Kjølen (t.v.) og Isabel Våge Oksnes. (Foto: Kenneth Kamp)

200 kvinner samla seg på Pir sist tirsdag for å lære mer om investering.

For to år siden satte DNB i gang satsinga #huninvesterer for å få flere kvinner til å investere i aksjer og fond. Sist tirsdag kom 200 kvinner til et arrangement på Pir for å lære mer om hvorfor de bør investere og hvordan.
Banksjef Anna Gran Berild i DNB i Ålesund forklarer hvorfor banken ønsker å få flere kvinner til å investere:
– Bakgrunnen er at banken så hvordan kvinner konsekvent kommer dårligere ut økonomisk enn menn. Så mye som 80 prosent av verdiene på Oslo Børs er eid av menn, mens bare 20 prosent er eid av kvinner! Den skjevfordelinga må vi få gjort noe med!

Økende interesse
Samlinga sist uke er det første store arrangementet under #huninvesterer-overskrifta i Ålesund. De første 150 billettene ble revet bort, og da det ble lagt ut 50 til, forsvant de lynkjapt, de også. Generelt opplever banksjefen en langt større interesse blant kvinner for investering enn hun gjorde for bare noen få år siden:
– Jeg opplever stadig oftere at venninner ber meg ut på en «sparedate» for å få lære mer om investering, og siden DNB begynte med #huninvesterer i 2019, har det blitt 160 prosent flere kvinnelige investorer her til lands! Likevel har ikke andelen kvinnelige investorer blitt større, fordi det samtidig har blitt flere menn som investerer. Å øke andelen kvinnelige investorer er noe som kommer til å ta tid, men vi må ta ett skritt av gangen, sier banksjefen.

Synnøve Skarbø (i midten) og den nokså ferske lederen for Ålesund Storsenter, Ann-Sylvia Deocariza (t.h.), fortalte om sine erfaringer på #huninvesterer-samlinga. Her er de i pausesamtale med Anna Gran Berild. (Pressefoto: Margareta Grynko)

– En øyeåpner
Jenny Kjølen (26) og Isabel Våge Oksnes (24) er to av kvinnene som var med på #huninvesterer-arrangementet sist uke. Begge synes det var interessant og er glade for at de ble med:
Isabel, som nylig var ferdig utdanna siviløkonom, forteller at hun egentlig skulle være med i fjor, men da ble det ikke noe av på grunn av korona.
– Jeg har hatt lyst å lære mer om investering og hvordan jeg kan anvende pengene mine på en bedre måte. På arrangementet lærte jeg mye nytt, og det var virkelig en øyeåpner å få høre at det er så store forskjeller mellom menn og kvinner når det gjelder investering. Dessuten var det veldig inspirerende å høre på Ann-Sylvia Deocariza, som er så ung, men likevel har fått til så mye, sier hun.

– Spre risikoen!
Jenny, som snart er er ferdig med siviløkonomstudiet, tok turen for å høre hva en storbank som DNB, som er engasjert i så mye anna enn bare bankvirksomhet, hadde å si om investeringer:
– Det viktigste vi lærte, tror jeg var at at det er viktig å spre risikoen og å vite hvorfor og hvor man plasserer pengene. Det er tross alt noe som påvirker hele framtida vår. Dessuten er det viktig å investere i markeder man har interesse for, for da er det lettere å følge med. Viss man for eksempel er interessert i bil fra før, så blir det mye enklere å følge med på den økonomiske utviklinga i bilmarkedet, poengterer hun.

Investering vs. spekulering
Både Isabel og Jenny har investert litt fra før også: Jenny har satt penger i noen DNB-fond, deriblant et fond for små- og mellomstore bedrifter (SMB). Det har gått veldig bra, røper hun, og sist hun sjekka, for rundt et halv år siden, hadde investeringa vokst med hele 70 prosent. Isabel, på sin side, forteller at hun liker å ta litt risiko:
– Jeg har spekulert litt, ved å kjøpe aksjer direkte i noen selskap. Foreløpig har det ikke gitt stor avkastning, men det blir spennende å følge med på sikt!
Til tross for de begge er unge og midt i tjueåra, sier både
Jenny og Isabel at de skulle ønske de hadde begynt å investere i fond og aksjer for lenge siden.
– Kvinner må ta mer ansvar for egen økonomi og bli flinkere til å bruke litt av lønna si på sparing og investering, konkluderer Jenny Kjølen.

Kenneth Kamp
kenneth@nyttiuka.no