Lesernes marked

Kreativt mylder i Storgata

De tre som står bak Moro Ålesund AS og Moro Cowork, er Adrian Krogsæter, Emil Sæter og Tomas Dobrowski. Her på taket av coworken i Storgata 27 er ambisjonen på sikt å få på plass en slags popup-kafé.

Gjennom Moro Ålesund AS har tre kamerater fått i gang en kreativ cowork med lav terskel.

Moro Cowork holder til i Storgata 27, en bygård som inntil nylig har stått tom i mange år. Her har Adrian Krogsæter, Emil Sæter og Tomas Dobrowski etablert et møtested og felles arbeidsplass for unge, kreative mennesker:
Adrian og Emil opplyser at selskapet deres, Moro Ålesund AS, administrerer bygget og coworken på non-profit-basis, slik at alt overskudd går tilbake i bygget og drifta. Dette er mulig fordi drift av coworken ikke er kjernevirksomheten deres; det de tjener penger på, er nemlig produksjon av visuell kunst og grafisk design.

I kjelleren er det snekker- og keramikkverksted. Adrian (t.v.) og Emil viser fram en (fungerende!) ballista (gigant-armbrøst) som Adrian har laga til et prosjekt.

Snekring og keramikk
– Vi samarbeider med ulike miljø innenfor kunst og kultur og bygger blant anna møbler, kulisser og slikt for dem, sier Adrian.
Mens Adrian snekrer og lager keramikk, lager Tomas hjemmesider og anna innafor grafisk design, mens Emil tar for seg de administrative oppgavene.
I første etasje i huset har de etablert snekker- og keramikkverksted, mens andre etasje brukes til kontorlokaler og felles møterom. Verkstedet er først og fremst Adrians tumle-plass, men alle som ønsker, kan leie tid her:
– Dette er et godt tilbud til alle som liker å lage ting, men som ikke har plass eller råd til å ha et eget verksted, poengterer Emil.

 

Ole Martin Sætermoen driver filmproduksjonsselskapet Astir og er svært fornøyd med å ha arbeidsplassen sin i Moro Cowork.

Lav terskel
I andre etasje er det laga til kontorer og felles møte- og samlingslokale, inkludert et stort kjøkken. Til sammen er det nå 14 ulike personer som er fast tilknytta coworken, for det meste gjennom enkeltmannsforetak. I tillegg er det en del som har en bruksavtale med tilgang til coworken, men uten fast plass.
– Vi er åpen både for profesjonelle og amatører, og siden selve coworken drives non-profit, er vi i en helt anna prisklasse enn andre coworks her i byen. Etter å ha vært i drift i litt over en måned, har vi faktisk bare én ledig fast kontorplass igjen, sier Emil fornøyd.
Blant dem som har blitt med i det kreative fellesskapet, finner man blant anna en maler, en fotograf, filmskapere, grafiske designere, folk som driver med grafitti og ulike andre ting.

Kulturhus
– Det er viktig at vi har folk fra mange ulike bransjer som gir verdi til hverandre. På sikt har vi lyst å gjøre dette til et kulturhus med events og workshops innen alle slags kreative områder, fra musikk og kunst til matlaging, forteller Emil.

(F.v.) Emil, Tomas, Ole Martin og Adrian på fellesrommet.

Filmproduksjon
En av dem som har funnet seg vel til rette hos Moro Cowork, er Ole Martin Sætermoen. Han har holdt på med filmproduksjon i fire år. Tidligere var det en sideaktivitet til studenttilværelsen, men etter å ha fullført studiet, oppretta han nylig enkeltmannsforetaket Astir.
– Jeg ville ut av hjemmekontoret, og da var denne coworken perfekt for meg. Jeg trives svært godt her, og det har vært veldig gøy å se hvor mye det har utvikla seg på kort tid, sier Ole Martin.

Av Kenneth Kamp