Lesernes marked

Klare for NM

Fra venstre: David Ngongo, Nora Strømmen, Katrine Lervåg, Anna Elida Tørlen, Anna Brautehaug utgjør PEGlock som skal til NM i ungdomsbedrifter.

Forrige onsdag ble det avholdt fylkesmesterskap for ungdomsbedrifter på NMK i Ålesund med fire NM-plasser på spill.

110 elever fordelt på 19 ungdomsbedrifter fra hele fylket viste frem sine nyvinninger og kjempet om priser, samt fire plasser i norgesmesterskapet.

Høyt nivå
I årets fylkesmesterskap ble det meldt om høyt nivå blant de deltakende ungdomsbedriftene. Daglig leder i Ungt Entreprenørskap Møre og Romsdal, Lars Øyvind Baltzersen, ble mektig imponert av alle som deltok.
–Elevene leverer stadig bedre. Det er fantastisk inspirerende å se hvordan det gnistrer av engasjement når ungdommene presenterer sine ideer og produkter, og jeg er imponert over hvordan alle tar tak i aktuelle samfunnsutfordringer som de finner veldig gode løsninger på, sier han.

Ålesundslag til NM
Vinnerne av prisene for beste ungdomsbedrift, bærekraftprisen og innovasjonsprisen, ble alle kvalifisert til årets NM i Oslo. Navaria UB ble beste ungdomsbedrift, Dignity UB vant bærekraftprisen og 180 grader UB vant Innovasjonsprisen, alle fra Romsdal vgs. I tillegg til disse ble det også sendt en ungdomsbedrift til NM gjennom en bonusbillett. Denne plassen gikk til PEGlock UB fra Spjelkavik videregående skole for deres idé om en praktisk knagg på skolepulter der man kan henge jakker, bag og sekk.
– Vi startet med å finne et problem som vi kunne løse og var helt nytt. Vi fant ut at vi sliter med veldig trange skap og jakkene våre blir våte. Når vi da putter jakkene inn i skapet sammen med skolebøker, så blir bøkene våte og jakkene vil ikke tørke. Da fant vi ut at vi kan lage en knagg der man kan henge jakke, bag eller sekk på skolepulten, forteller Nora Strømmen fra PEGlock om ideen.

PEGlock vant prisen for beste videopitch. (Foto: Runar Andersen og Nora Strømmen)

Vant pris
At de skulle komme seg til NM var det ingen på laget som hadde trodd i forkant av fylkesmesterskapet. Håpet var å vinne prisen for beste videopitch og vise frem sin idé.
– Vi meldte oss på en del priser og det var noen vi håpte på å vinne mer enn andre. Vi vant prisen for beste videopitch, en pris vi håpte å vinne for vi brukte veldig lang tid på videoen. Vi forventet egentlig at det skulle være gøy og kjekt, og at vi fikk vise frem vår idé. Det var liksom bra nok, så vi ble veldig overrasket når vi gikk videre til NM, sier Strømmen.

En god mulighet
PEGlock forteller at de fikk vite om NM-plassen helt til slutt, og at de ble ganske sjokkert når deres navn ble ropt opp. Nå gleder de seg til NM i Oslo der de får muligheten til å vise frem sitt produkt på best mulig måte.
– NM blir kjekt. Det blir stas å dra til Oslo og se hva de andre rundt om i Norge har funnet opp. Vi har vel ingen forventninger om å vinne noe, men heller å vise frem produktet vårt på best mulig måte og få det ut til markedet. Det er en veldig bra sjanse for oss å vise frem ideen vår nasjonalt og gir oss bedre muligheter til å samarbeide med næringslivet, istemmer laget.

Kristian Moe
kristian@nyttiuka.no