Lesernes marked

Kiking på Alnes

Noen av de 13 avgangsstudentene ved Ålesund kunstfagskole som har organisert og kuratert Keek-utstillinga på Alnes fyr- og opplevelsesenter. Der viser de fram egne verk pluss avgangsverk fra seks masterstudenter ved kunstskolen DJCAD i Dundee. F.v. Vanessa Hansen, Leif Olav Bauge Hustad, Lea Aurvåg, Sara Fuglu, Sofie Winsrygg og Emma Saunderson. (Foto: Kenneth Kamp)

«Keek» er navnet på utstillinga som avgangsstudentene ved Ålesund kunstfagskole har laga til på Alnes fyr og opplevelssesenter.

Ordet «Keek» er den skotske skrivemåten for det norske «å kike», i betydningen å titte eller se på. På utstillinga viser kunst-studentene fram avgangsverk fra seks masterstudenter ved DJCAD, en kunst- og designskole under University of Dundee. I tillegg stiller de fram egne arbeider.

Skolesamarbeid
Daglig leder ved Ålesund kunstfagskole, Stine Roald, forteller at DJCAD er skolens samarbeidspartner i Skottland. Ålesunds-studentene kan her få godkjent sine to år fra fagskolen som del av en full bachelor- eller mastergradsutdanning.
«Keek» er blitt til som en del av andreårsstudentene opplæring i organisering og kuratering av utstillinger. Opprinnelig skulle utstillinga vises i Mottaket i februar, men korona og Brexit førte til at kunstverka ikke kunne sendes fra Skottland i tide. I stedet ble det i første omgang laga til ei utstilling med fotografi av dei seks masterarbeida, men nå har også selve kunstverka endelig kommet fram.
Siden det ikke var ledig på Mottaket nå, tilbød Ørnulf Opdahl utstillingslass på Alnes fyr og opplevelsesenter. Og ikke bare ville han gi plass til den skotske master-kunsten, men også avgangsstudent-ene ved Ålesund kunstfagskole skulle få muligheten til å stille ut egne verk.

En del av utdanninga på Ålesund kunstfagskole handler om det praktiske og organisatoriske rundt det å være kunstner. Her er de på Alnes og lærer å henge opp maleri. (Foto: Ålesund kunstfagskole)

 

Rokokko og tabubilder
De fleste av de 13 andreårsstudentene har valgt ut verk som de har laga på skolen, men Peter Opdal valgte i stedet noe han laga før han ble kunststudent:
– Ørnulf sa at det ikke trengte å være noe vi hadde laga på skolen; det viktigste var at vi stilte ut noe som vi selv var fornøyd med, forklarer Peter. Han valgte derfor  å viser fram en forgylt veggklokke i rokokko-stil, som han har laga med treskjæring.
I det hele tatt er det en svært variert utstilling som er laga til på Alnes. Sofie Winsrygg viser fotografier av noe man vanligvis ikke ser så nøye på – eller kanskje helst ikke i det hele tatt:
– Jeg har tatt nærbilder av tabubelagte aspekter ved kroppen, som strekk- og fødselsmerker og andre arr, forklarer hun.
Sara Fuglu forteller at hun har satt sammen ting fra støpekurset med andre materialer for å fortelle noe om menneskets påvirkning på kulturen, mens Leif Olav Bauge Hustad har laget monotypier (engangstrykk) med oljemaling på papp, der han søker å uttrykke ulike følelsestilstander.
Keek-utstillinga blir stående på Alnes fyr – og opplevelsessenter fram til 30. mai.

Kenneth Kamp