Lesernes marked

Julebyen på Hageland Viddal

Hageland Viddal i Brusdalen har bygd om hele lokalet sitt til sin velduftende og velstelte juleby. På noen måter er det faktisk dette populære reisemålet som redder jula for hagesenteret.
Det er ikke så mange år siden førjulstida var lavsesong for Hageland Viddal, med permitterte ansatte og lite salg.
– For fem-seks år tilbake i tid, da vi var ferdige med hagesesongen, ble det en lang høst uten noe spesielt som skjedde, forteller eier og driver Bent André Sydsæther.
Til tross for godt salg de to siste ukene før jul, måtte de gjøre noen grep for å unngå flere førjulssesonger med permitteringer. Julebyen ble løsningen.
– Nå bygger vi fullstendig om før jul. Alt som har med sommer og hage å gjøre er ute, mens julebyen tar helt over, sier han.

Kort- og langreist
Hagesenteret har bygd en opplevelse og en destinasjon som mange har som reisemål før jul. Folk kommer sågar langveisfra for å oppleve julebyen.
– Vi bygger en helt ny by hvert år, og vi ser at det baller på seg fra år til år. I år har vi blant annet bygd inn et akvarium og flere varianter av tog, med fire forskjellige temaer rundt byen. Vi opplever en enorm interesse, og det er veldig mange barnefamilier som kommer på besøk. Når vi ser at det fenger veldig, er det ekstra morsomt, forteller Sydsæther.
I år kan barna også levere ønskeliste til julenissens postkasse. Det er første gang.

– Trygger arbeidsplassene
Sydsæther vektlegger at julebyen handler aller mest om å skape opplevelser, men han legger ikke skjul på at det også er bra for de ansatte:
– For oss var det absolutt en motivasjon å trygge arbeidsplassene, slik at vi ikke trenger å permittere folk på høsten, sier han.