Lesernes marked

Jugendveteranenes Putti

Et knippe av Jugendteater-veteranene som er henta hjem til jubileumsoppsetninga av Putti Plutti Pott: Foran f.v.: Henriette Marø og Amalie Ibsen Jensen, i midten f.v.: Line Møller-Christensen og Elisabeth Steffenssen, bak f.v.: Eirik Havnes, Jan Erik Madsen og Torun Utgård.

Jugendteatret er 30 år i år. Det feires med en ekstra jubileums-Putti Plutti Pott – fylt opp av gamle Putti-stjerner.

Det har etter hvert blitt et anselig tall kjente og etablerte skuespillere (og andre scenekunstnere) som fikk teatergnisten sin tent i Jugendteatret. En rekke av dem er hanka inn til årets jubileumsforestilling, og man kan vel trygt si at aldri før har så mye Putti-erfaring vært samla på samme scene!
De to aller mest kjente navna i jubileumsforestillinga er nok standup-komiker Terje Sporsem og Nationaltheater-skuespiller Henriette Marø, men vi tok en liten prat med lydkunstner og poet Eirik Havnes, Riksteater-skuespiller Amalie Ibsen Jensen og frilansskuespiller og sykehusklovn Line Møller-Christensen.

– Som å sykle
De tre forteller at de synes det er stor stas og veldig kjekt å få komme tilbake til Jugendteatret og spille Putti Plutti Pott igjen:
– Alt kom tilbake på et blunk. Selv om det er lenge siden sist, er det nesten som når man har lært å sykle, sier Eirik med et stort smil.

Klassiske scener i ny tapping
Amalie forteller at de kjenner igjen de replikkene som er fra originalversjonen, den gangen de selv var med i Jugendteatret. Da Putti Plutti Pott ble flytta fra Arbeideren til Parken kulturhus, ble nemlig stykket noe omskrevet for bedre å utnytte de mulighetene som kulturhuset gir. I jubileumsforestillinga er noe av det originale henta tilbake, og ikke minst vil publikum få gjenoppleve klassiske Putti-øyeblikk – men trolig i helt ny og unik vri. Eirik ler:
– Jeg gleder meg til å se Henrik [Overaa Bjørnson] og Terje [Sporsem] tilbake som Kalle og Palle!
Med så mange erfarne skuespillere på scenen, blir det selvsagt også rom for innfall som ikke står i noe manus.

 

Men det de gleder seg aller mest til, forteller de, er å få spille sammen igjen med gamle venner fra Jugendteatret.
– Teater handler om det som er mulig å få til i fellesskap, og det er det fellesskapet vi hadde i Jugendteatret som gjorde at jeg ville fortsette med skuespill, sier Amalie Ibsen Jensen.

 

Noen av skuespillerne i den ordinære Putti Plutti Pott-forestillinga: F.v. debutanten Allegra Bonstad (10 år, nisse) og fire stykker med seks-ti års erfaring: Viktoria Huse (17 år, Trultemor), Tuva Aase (15 år, sjefnisse), Birger Bunes (15 år, sjefnisse) og Susanne Myklebust (15 år, Sylte).

Putti for første og siste gang

Selvsagt blir det også ordinær oppsetting av Putti Plutti Pott, med fullt av glade Jugendteater-barn på scenen.

To av dem som gleder seg til å spille på årets ordinære versjon av Putti Plutti Pott, er ferskingen Allegra Bonstad (10) og veteranen Viktoria Huse (17).
Mens Viktoria har vært med på Putti Plutti Pott i ti år, er Allegra med for første gang. Men de gleder seg like mye!
– Alt er gøy! synes Allegra, som skal være en av nissene i årets forestilling og synge på fellessangene.

Fellesskapet
Viktoria har gjennom åra spilt de fleste rollene og kan selvsagt hele stykket utenat. I hennes siste forestilling før hun må gi seg for aldersgrensa, skal hun spille Trultemor. På spørsmål om hva hun har likt best med å være med i Jugendteateret og spille i Putti Plutti Pott, nøler hun ikke:
– Det aller kjekkeste er fellesskapet! Og at det er en tradisjon hvert eneste år der vi sprer glede til barna som kommer for å se på oss, sier hun.

Etter Jugendteateret
På spørsmål om de har lyst å bli skuespillere når de blir voksne, gir Viktoria og Allegra litt ulike svar:
– Jeg tror ikke nødvendigvis at jeg blir skuespiller, men uansett hva jeg blir, så kommer jeg alltid til å ha tida med Jugendteatret med meg videre, sier Viktoria.
Allegra, derimot, er ikke i tvil:
– Jeg har lyst å bli skuespiller!

Kenneth Kamp
kenneth@nyttiuka.no