Lesernes marked

Janove med pandemonisk energi til Ålesund

Janove har fått glitrende kritikker for «Det sorte karneval»-albumet, som han gav ut i fjor. Torsdag 4. mars kommer han med fullt band til Terminalen. (Live-foto: Grethe Nygaard.)

Janove gleder seg stort til endelig å få spille live igjen. I mars blir det stor turné med 20 konserter, og en av de første blir på Terminalen.

Turneen som Janove starter på hjemmebane på Stord 2. mars er en utvidelse av «Det sorte karneval»-turneen i høst, da han samla fulle konsertsaler i seks av landets største byer. Prikken ovaer i-en var 5000 ekstatiske publikummere i Stavanger.
– Det er nesten så folk ikke tror det lenger, men det var faktisk noen uker i høst da samfunnet var så godt som helt åpent og det gikk an å samle tusenvis på konsert! Vi gjennomførte en kjempeflott turné, og det var utrolig kjekt å få spille for så mange folk igjen! Hele tida var det meninga å følge opp med mindre konserter over hele landet, men så stengte landet ned igjen, og dermed ble resten av konsertene utsatt til mars, sier Janove.

Det har blitt en del solokonserter under pandemien, delvis basert på pianolåt-EP-en «Barrikadeballader», men det er jo mye kjekkere å spille sammen med fullt band, synes Janove. (Pressefoto: Arne Bru Haug)

Eksklusive bootlegs
Alle de seks konsertene i høst ble for øvrig tatt opp og gitt ut som eksklusive bootlegs (uredigerte råopptak) på seks trippel-vinyler, som kun ble forhåndssolgt under turnéperioden. Janove opplyser at det til sammen ble solgt rundt 800 eksemplarer av de eksklusive opptaka, som ikke skal gis ut i flere eksemplarer og som heller aldri skal gis ut digitalt. Vinylene ble for øvrig trykka på hans eget vinyltrykkeri – som er det eneste i hele Norge!
– Selv om det var det samme låtsettet, så var det forskjellig stemning og forskjellig lydbilde i alle de seks konsertsalene, og dette kommer godt fram på albuma. Det var vel omtrent 20-30 fans som kjøpte alle de seks trippel-vinylene, men de fleste nøyde seg nok med å kjøpe albumet fra den konserten de selv hadde vært på. Dessuten var det ekstra interesse for albumet fra Stavanger-konserten, som var den aller beste og der det var en helt vanvittig stemning, forteller han.

De seks store konsertene som Janove fikk holdt i fjor, ble gitt ut som seks triple vinyl-bootlegs. Tolv ulike låter, i de beste versjonene fra konsertserien, har blitt miksa og produsert etter beste evne og gis fredag ut på «Pandemon Live Album». (Live-foto: Grethe Nygaard.)

Live-album på vei
I tillegg til de seks trippel-bootlegsa som ikke lenger finnes i handel, har Janove valgt ut det beste live-opptaket av hver av tolv låter, som så har blitt miksa og produsert etter alle kunstens regler. Nå på fredag, 25. februar, utgis de på «Pandemon Live Album».
«Det sorte karneval»-turneen er slippeturné for albumet med samme navn, som kom ut i fjor og høsta strålende kritikker. Flere poengterte at det var Janoves første skikkelige rockealbum siden Kaizers Orchestra (midlertidig?) trakk inn årene i 2013 – og også hans beste siden bandets glansdager.

Lockdownvennlige pianoballader
Egentlig skulle «Det sorte karneval»-albumet, med tilhørende turné, vært sluppet løs på verden for lenge siden, men så var det dette viruset, da … Mens prosjektet ble lagt på is til bedre tider, benytta Janove anledningen til å fortsette litt i den leia som solokarrieren hans har bevega seg i og gav ut «Barrikadeballader», en EP med mollstemte pianolåter. Med den i bagasjen kunne han også dra ut på koronarestringert soloturné.
– «Barrikadeballader» var et prosjekt som passa perfekt i koronatida, og som gav meg mulighet til å gjøre det som var mulig å gjøre på den tida. Men selv om dét også var fint, så er det veldig kjekt endelig å få spille sammen med andre igjen! Samspillet med andre musikere, og med publikum, er det jeg liker aller best. Dessuten, som publikummer selv, så er jeg litt trøtt og lei nå av å gå på konserter med bare én artist på scenen …
4. mars tar Janove turen til Terminalen byscene. Der garanterer han en forrykende konsert, full av energi og spilleglede.

Kenneth Kamp
kenneth@nyttiuka.no