Lesernes marked

«In cod we trust» – Med torsk fra Ålesund og Sunnmøre til utstilling i Portugal

Fra en fisk sin synsvinkel. Bilde fra utstillinga.

Ålesundsgutten Vasco Pinhol har tatt med seg sunnmørskysten, fisk og fartøy til fødelandet sitt – Portugal.

Han holder i disse dager utstilling i en liten by like nord for Lisboa, i et nyrestaurert, lekkert museum. Sammen med store fotos er her også sprell levende torsk fra Atlanterhavsparken på Tueneset.
Fotoene er det Vasco sjøl som har tatt. Fra fjøre og vasskorpe, under vann og ett og annet fra menneskelig vinkel – over vann. Fra en torsk sin synsvinkel er i grunnen sjelden kost, men her får vi den! Fotografen må ha tilbrakt atskillig mange timer i våtdrakt, sommer som vinter – ja, ikke minst vinter – for å få tatt disse bilda.

En del av havna i Ålesund fra en uventa vinkel.

Det er virkelig verdt å reise til Portugal for å vise kysten vår, i spenningsfeltet mellom himmel og havsens bunn …
Betryggende er det for den som interesserer seg for historie og tradisjoner, at noen tar seg av den forbindelse som har vært – og som er – mellom Portugal og vårt distrikt. Utgangspunktet er torskens forvandling til klippfisk, et storslagent eventyr med både praktiske og poetiske innslag, noe som utstillinga er mettet av.
Utstillinga blir stående utover våren og forsommeren, så alle dem som skal på tur til Portugal for å sole seg, men vil ha noe fornuftig å foreta seg innimellom, kan oppsøke den. Ellers burde den ha vært sendt hit opp til oss på Sunnmøre. Vi har også godt av å bli mint på, stadig mint på, torskens og klippfiskens betydning for samfunnet vårt.
Det kan virke som om det er noe guddommelig over torsken. Det er vel derfor at de som har laga utstillinga – Vasco Pinhol & Co – har falt i fristelse for å kalle den «In cod we trust»!

Harald Grytten

Fra utstillinga i Portugal.