Lesernes marked

Hverdagsdikt gjennom 30 år

 

I «Hverdagsdikt på verseføtter» har Else Rieber Nerbøvik samla 85 av dikta hun har skrevet de siste 30 åra. (Foto: Kenneth Kamp)

Else Rieber Nerbøvik (77) har fått trykt opp ei samling på 85 dikt fra de siste 30 åra.

Hun har alltid likt å skrive, enten det er om smått og stort, med alvor eller skjemt, Elise Rieber Nerbøvik. De første dikta skrev hun da hun var 14 år, forteller hun: Det var typiske ungdomskjærlighetsdikt, dypt inspirert av Romantikk-bladene!
Hun fortsatte å skrive i ledige stunder, men helt fram til 1991 holdt hun dem mest for seg selv. Da begynte hun å sende inn dikt til byens aviser, både til Sunnmørsposten og Nytt i Uka. På trykk kom de også:

Håndskrevet
– Den gangen kunne man sende inn håndskrevne dikt. Jeg husker godt at jeg pleide å ta med meg noen dikt opp til Harald Kjølås i Sunnmørsposten og at vi hadde noen fine samtaler, forteller hun.
Etter hvert som avisene ble stadig mer digitale, ble håndskrevne dikt og innlegg gradvis mindre populære i redaksjonene, og de senere åra har hun ikke hatt dikt på trykk.
De siste åra vokste det fram et ønske i henne om å gjøre noen av de mange dikta hun hadde skrevet gjennom åra, tilgjengelig for andre i et hefte.
Litt erotikk
Så hun samla sammen dikt av ulike slag helt tilbake til 1991, det året hun fikk sine første dikt på trykk. Det ble først 84 dikt fra hverdagslivet, om smått og stort, sant og usant. Likevel var det noe som mangla:
– Jeg ville gjerne også ha med et kjærlighetsdikt – et litt erotisk dikt! – og rett før jul skrev jeg «Kildens kraft». Det ble det nyeste diktet som kom med i samlinga, forteller hun.

Vakkert hefte
Dikta bar hun med seg til Torgeir Melsæter på Merkur Trykkeri i Nedre Strandgate. Merkur er et av Norges siste trykkerier som fremdeles bruker den tradisjonelle trykkemetoden som kalles boktrykk, og resultatet ble et enkelt, men vakkert lite hefte med tittelen «Hverdagsdikt på verseføtter».

Barnefortellinger
Ny samling med ytterligere 85 dikt er også på gang. Dessuten har hun flere andre tekster, blant anna en rekke fortellinger for barn, som hun gjerne vil gi ut. En av dem, om musa Gurkemeie, er ei barnebok med handling fra Sjokoladebyen i Ålesund. Den sendte hun før jul inn til et forlag, men enda har hun ikke hørt noe fra dem. Dét synes hun i grunnen er både sårende og uhøflig.
«Hverdagsdikt på verseføtter» er ikke å få tak i i bokhandelen, men Else har den tilgjengelig for dem som er interessert. For håpet er jo selvsagt at flere vil lese dikta hun har skrevet, og finne glede i dem.

 

To «hverdagsdikt»

Frekt speil
Lille speil på kommoden min,
vis hva du ser, når jeg stiller deg inn!

Ser du en kvinne falmet av år,
med triste øyne skjuler dype sår?

Det er ikke det jeg vil du skal se,
for det er ikke henne jeg vil kjennes ved!

En attraktiv kvinne med livet foran seg,
det er slike signaler du skal gi meg!

Kan du ikke trylle? Forstår jeg deg rett?
Jammen er du ikke lite frekk!

Farvekartet
I mitt innerste rom hvor minner er forvart,
ligger de samlet på rekke og rad.
Til forveksling lik et farvekart,
med en skala fra gildt til svart.

Det er de gilde jeg helst henter frem,
for dem står døren alltid på klem.
Som duftende fra min barndomshave,
den rikdom av kjærlighet jeg fikk i gave.

Men alt har sin tid, selv dumskap og splid,
den rekker over mangt som har levd et liv.
Til hvilken pris erfaringene gies,
en kommer vel i mål på klokelig vis.

Skulle jeg dog velge blandt alle som skinner,
er det å bli mor det som vinner!

Fra samlinga «Hverdagsdikt på verseføtter» av Else Rieber Nerbøvik

Kenneth Kamp
kenneth@nyttiuka.no