Lesernes marked

Hjembygda var mye mer spennende enn hun trodde

Etter at tomrefjordingen Josefine Rødal Tomren flytta hjem igjen, har hun blitt både imponert og overraska over hvor mye som faktisk skjer i Vestnes. (Foto: privat)

Etter at hun flytta tilbake til hjemkommunen, har Josefine Rødal Tomren (23) blitt overraska over hvor mye som faktisk skjer der. Nå jobber hun med å gjøre Vestnes til et enda mer attraktivt sted å bo.

Da hun var på studentutveksling i USA og studerte sosiologi ved Berkeley, var nok ikke det å flytte hjem igjen til Vestnes, det som lå fremst i panna til Josefine Rødal Tomren. Men så kom det en pandemi og det dukka opp en drømmejobb i hjemkommunen. Nå kan hun ikke få sagt nok rosende ord om Vestnes – men først skal hun få presentere seg selv:
– Jeg kommer fra Tomrefjorden og har vært aktiv med dans fra ung alder. Da jeg var 15, flytta jeg hjemmefra for å gå på danselinja på Fagerlia, og siden jeg fikk meg en jobb, ble det ofte til at jeg var i Ålesund også i helgene, forteller Josefine.

Ut i verden
Etter videregående tok hun seg et friår, først for å jobbe, så for å reise.
– Jeg hadde en jobb i Ålesund og en på Skobutikken på Vestnes. Da fikk jeg føle litt på forskjellen på å jobbe i byen og på en mindre plass; det var litt roligere på Vestnes, sier hun.
Etter å ha tjent opp litt penger, reiste hun ut i verden: til Australia, Sørøst-Asia og Europa. Vel tilbake igjen, begynte hun å studere kreativ markedskommunikasjon ved Høyskolen Kristiania. Der ho tok et semesteret ved Berkeley, der hun tok kurs innan sosiologi.
– Sosiologien gav meg en interesse for hvordan samfunnet er bygd opp, og hvordan man kan være med på endre fastlåste mønstre. Da jeg var hjemme i Vestnes på besøk etter studiet, var jeg mer bevisst på å se den kulturen som er her og hvor lite som skal til for å endre tankesettet i en litt annen retning.

Det var koronaen som fikk Josefine til å vende nesen hjemover mye tidligere enn hun hadde tenkt. I dag lar hun seg begeistre over alle mulighetene og tilbudene som fins i Vestnes. (Foto: privat)

Da koronaen traff
Josefine forteller at hun alltid har kjent en sterk tilhørighet til Vestnes, både da hun bodde i Ålesund, i Oslo og i USA. Det å flytte tilbake, var likevel ikke noe hun så for seg med det første – i alle fall ikke før det ble aktuelt å etablere seg med familie.
– Jeg elsker å lage kaffe, og da koronaen kom, hadde jeg jobba i tre år som barista på en travel kaffebar på Grensen i Oslo. Da jeg ble permittert der, satte jeg snuten hjemover og begynte å søke jobber.

En stor mulighet
Først fikk hun et vikariat på Moa som markedskoordinator. Før vikariatet gikk ut til jul i fjor, dukka det så opp en jobbannonse som for Josefine var den reneste drømmejobben:
– Med støtte fra fylkeskommunen søkte Vestnes kommune etter en prosjektansatt for å drive tettstedsutvikling. For en mulighet!
Josefine søkte, og med entusiasme og pågangsmot gjorde hun såpass inntrykk at hun fikk jobben. I hovedsak handler prosjektet hun ble ansatt i om å utvikle sentrum av Vestnes og gjøre det til et mer attraktivt sted for folk å tilbringe tida si.
– Vi skal blant anna fullføre utbygginga av sjøfronten ned mot Kataholmen, der det gamle hurtigbåtleiet lå, og få til et fint fellesområde. Min jobb dreier seg mye om å være en slags matchmaker mellom gründere, investorer og de som driver her fra før, forteller hun.

Forandring og utvikling
Dessuten røper hun et mål som umiddelbart høres ganske så hårete ut:
– Målet mitt er at man skal kunne opp-dage noe nytt hver gang man går rundt i Vestnes sentrum! Men det trenger ikke være så store forandringer; det kan handle om noe som er malt i en ny farge, en ny utstilling, eller en ny aktivitet. Det er ikke de store krafttaka som er viktigst, men kontinuerlig utvikling – selv om krafttaka hører med de også, innimellom.

Åpenhet
Josefine starta i jobben i januar og blir stadig mer imponert over kommunen sin, som hun roser for å være framoverlent og flink til å se etter løsninger:
– Så lenge man bare informerer politikerne tidlig om det man ønsker å gjøre, så er det lett å få dem med. Åpne prosesser der alle parter er involvert, er viktig for å unngå spekulasjoner og rykter. Blant anna oppdaterer vi sosiale medier hele tida med hva vi gjør. Det fører til at vi får glade tilbakemeldinger fra folk om at «Nå skjer det noe i Vestnes!» – men det har jo skjedd hele tida; det har bare ikke vært så synlig, forklarer hun.

Spennende og interessant
For gjennom den nye jobben har også Josefine selv oppdaga at det skjer mye mer i Vestnes enn hun var klar over:
– Vestnes er rett og slett mer spennende enn jeg trodde! Jeg var jo i tvil da jeg søkte stillinga, om det det var riktig å dra tilbake til en så liten plass. Men dagene blir rett og slett mer og mer interessante jo mer jeg lærer om alt som skjer her, sier hun.
Noe anna Josefine har oppdaga, er at Vestnes er en geografisk sentral plass i fylket. Hun forteller at hun har venner rundt omkring i hele fylket, og det å møtes i Vestnes, er enkelt for de fleste.

I tillegg til stillinga som prosjektansatt for tettstedsutvikling, driver Josefine, mora og søstera familiebedrifta Kaape i konfeksjonshistoriske Tomrefjord. (Foto: Kaape)

Familiebedrift
I tillegg til prosjektstillinga, tar Josefine også noen tak innen markedsføring og profilering for den relativt nystarta familiebedriften Kaape, som hun driver sammen med mora og søstera. Som navnet tilsier, er det en konfeksjonsbedrift som primært satser på kåper i eget design. Stoffet de bruker er laga av norsk ull og produsert på Tingvoll.
– Vi bygger på den sterke konfeksjons-historia som vi har i Romsdalen og er inspirert av designen og ullkvaliteten fra storhetstida. Hele familien er historieinteressert, men det viktigste for oss er å bidra til lokale tilbud og lokal aktivitet. På sikt har vi veldig lyst å produsere i Norge og bidra til å skape arbeidsplasser, men foreløpig blir selve syarbeidet gjort av en familiebedrift i Romania, forteller hun.

Mange som heier
Framover blir en av de viktigste oppgavene for Josefine å overbevise ungdom på hennes egen alder om at Vestnes er en super plass å bo:
– Jeg må innrømme at jeg nok ikke hadde flytta til Vestnes nå viss det ikke hadde vært for at jeg fikk denne jobben – rett og slett fordi jeg ikke har sett alt som skjer her. Men det er et flott sted viss du har en god idé, for viss du spør folk, så får du hjelp! Litt misunnelse og bygdedyr kan det selvsagt også være, men så lenge du er åpen og ærlig, så er det mange som vil heie på deg, sier Josefine Rødal Tomren.

Kenneth Kamp