Lesernes marked

Her kan det bli lynlading

Lynladere på Utstillingsplassen.

I løpet av året kan ladetilbudet for elbiler i Ålesund sentrum bli vesentlig bedre.

For en tid tilbake vant selskapet Kople en anbudskonkurranse fra Ålesund kommune om å tilrettelegge for elbillading i Ålesund sentrum.

Simen Lokrheim, Key Account Manager hos Kople.

Fire nye lokasjoner
Det jobbes i disse dager med fire ulike lokasjoner i Ålesund sentrum: På Nedre Utstillingsplass, i Nørvegata, Skaregata og i Kjøpmannsgata.
– For øyeblikket er det disse fire lokasjonene som ligger først i løypa, men vi er også mottagelig for innspill til andre lokasjoner, sier Simen Lokrheim, Key Account Manager hos Kople.
På de fleste av lokasjonene vil det komme ladepunkt på 22 KW, mens det på Nedre Utstillingsplass planlegges for lynlading med en effekt på 180 KW.
– Det gjenstår enda en del avklaringer, både med nettselskapet og med kommunen, før jeg tør å love å ha på plass lynladere på Utstillingsplassen. Men går det slik vi håper, bør dette være en realitet i løpet av året, forklarer Lokrheim.

Bobilparkering Kjøpmannsgata.

Otto i Kjøpmannsgata
I Kjøpmannsgata vil de nye ladestasjonene være på plass i løpet av relativt kort tid. De vil komme i tilknytning til bobilparkeringa og lokalene som hjemmetjenesten i Ålesund kommune har i gata.
– Her vil det i tillegg være mulig for privatpersoner å leie elbil i helgene og etter arbeidstid på hverdagene, forteller Sindre Rovde, prosjektleder i Ålesund kommune.
I mars i fjor inngikk Ålesund kommune en avtale med selskapet Otto Mobility AS om bildeling for kommuneansatte i arbeidstiden. Det er to av disse bilene som nå vil bli gjort tilgjengelige for privatpersoner utenom arbeidstiden i kommunen.
– Vi ser på dette som et svært spennende prøveprosjekt, som fort kan bli utvidet om det skulle vise seg å bli populært, sier Rovde.
Han minner samtidig om at det allerede finnes et tilbud om leie av varebiler for privatpersoner, innenfor samme ordning, med en varebil på Torghallen og en på Moa.

Kople
Kople er et eget selskap under Ringerikskraft AS og satser på videre utbygging av ladenettverk i Norge. Selskapet bygger og drifter anlegg med både normalladere, hurtig- og lynladere, og de bistår med planlegging, finansiering, montasje, drift og support, ifølge selskapets nettsider.

Kåre Stig Nøstdal
kns@nyttiuka.no