Lesernes marked

Har fiffa opp «Riksen»

Rudolf Doedens inviterer inn i telefonkiosken i Kongens gate. Her kan du sette deg ned og lese lektyre eller bytte til deg en bok om du vil.

 

Ålesunds eneste gjenværende telefonkiosk har fått både innvortes og utvortes behandling. Det har to blad Rudolf sørga for. Nå har den blitt bokbytte-kiosk.

Rudolf Karl Steger fra Tyskland og Rudolf Doedens fra Namibia har vært frilans byguider på Sunnmøre i noen år, men har som mange andre blitt ramma av koronasituasjonen. I omtrent et halvt år har de stort sett stått uten oppdrag, men da fikk de en lys idé for å få tida til å gå:
– Vi er jo guider, og Ålesund er en historisk by, så vi synes at telefonkiosken er en del av det kulturhistoriske som hører til i byen, sier Doedens.
Dermed ønska de å gjøre noe kreativt med telefonkiosken.
– I utgangspunktet ville vi fjerne rust i metallet, male over med rødt og gjøre litt småplukk både innvendig og utvendig. Så fikk vi lyst til å bruke den til et formål, og da falt bokbytte-kiosk seg naturlig, forteller Steger.
I et par måneder har de jobba med kiosken på dugnad, og nå kan man besøke «bokbua» for å bytte bok eller sette seg ned for å lese. Til og med kaffekopp-holder har de montert i kiosken.
– Vi skal også få satt inn en krakk, slik at man kan sitte i ro og mak og lese, lover karene.
Omtrent 100 telefonkiosker i Norge er bevart som verneverdig kulturminne.