Lesernes marked

Gratis sommercamp for barn

Jan Petter Ytreberg (instruktør i Redningsselskapet), Sture Fladmark (daglig leder i Aalesunds svømme- og livredningsklubb) og Charlotte Møller Haugen (instruktør) er klare til å gi barna en morsom og lærenyttig sommer under Sommer SjøCamp i år.

Sammen med Redningsselskapet tilbyr Ålesund svømme- og livredningsklubb en gratis sommercamp for barn som går i 4. – 10.-klasse.

Opplegget har fått navnet Sommer SjøCamp 22 og varer i sju uker. Totalt får 210 barn i aldersgruppa muligheten til å lære mer om svømming i havet og livredning, samt være med på mange andre ulike aktiviteter.
Daglig leder i Aalesunds svømme- og livredningsklubb, Sture Fladmark, gleder seg til sommeren og utelukker ikke at sommercampen blir et årlig tilbud.
– Jeg har store forventninger til at dette blir bra og jeg er kjempepositiv til prosjektet. Vi må gjøre oss erfaringer i år, men håper at dette er noe vi skal få til hvert år, sier han.

Nytt prosjekt
Svømme- og livredningsklubben har inngått et treårig samarbeid med Stiftelsen Kjell Holm, som har hjulpet med å finansiere prosjektet. I tillegg har midler fra Ildsjelsenteret bidratt til å gjøre sommercampen til en realitet. Dette er også det første samarbeidsprosjektet mellom Aalesunds svømme- og livredningsklubb og Redningsselskapet.
– Vi har vært i dialog med Redningsselskapet tidligere om mulige prosjekt, men dette er det første vi gjør sammen. Vi har litt samme visjon og er glade for at vi fikk dette til. Forhåpentligvis kommer vi til å spille mer på dette samarbeidet, uttaler Fladmark.
Instruktør i Redningsselskapet, Jan Petter Ytreberg, er også fornøyd med samarbeidsprosjektet og tror det blir artig.
– Vi er takknemlig for at vi får lov til å bidra. Dette ligger også i løypa av det vi jobber med på nasjonal basis med niendeklassinger og gjennom konseptet «Trygg i Vannet». I tillegg er det forferdelig gøy å være med på, og det gir oss mye lærdom om hvordan vi skal legge opp læringsløpene nasjonalt, sier han.
Han legger til at Redningsselskapet har en nullvisjon om at ingen skal drukne, men at Norge ligger dårlig an når det gjelder svømmeopplæring.
– Her i landet er det bare 53 prosent av barn under 10 år som kan å svømme. I England er det 96 prosent, mens i Sverige er det 92 prosent, forteller Ytreberg.


Mange aktiviteter
Under campen stiller Redningsselskapet med en hovedinstruktør, mens Aalesunds svømme- og livredningsklubb stiller med to hovedinstruktører, samt fire instruktører til som skal guide barna gjennom uka og mange forskjellige aktiviteter. Målet er at det skal bli variert, moro og nyttig.
– Det kommer til å bli livredning på sjø og land, svømmeopplæring, dykking, kajakk, sup-brett og seiling. Barna skal også få oppleve hvordan det er å ramle ut av båt, og de skal få redde både seg selv og venner. Vi skal prøve å få til fisking og grilling, samt å knyte båtknuter. Litt teori blir det også, og vi kommer til å kombinere lek og opplæring, avslører Sture Fladmark.
Gjennom alle de nevnte aktivitetene skal instruktørene gi barna gode tips om ulike aspekter ved det å være på sjøen og potensielle situasjoner som kan oppstå.
– Vi skal gi dem mange gode råd gjennom campen. Dette inkluderer kamerat-
redningsteknikker, hvordan de skal få med seg folk og hvordan de skal få folk opp av vannet. I tillegg er det viktig å lære dem litt om førstehjelp og hvilke tegn de skal se etter dersom en person er i trøbbel og holder på å drukne. Det er mange momenter som kommer til å hjelpe dem med å redde liv senere og vi har alt vi trenger her for å lære dem disse egenskapene, poengterer Jan Petter Ytreberg.
– Hvorfor har dere satt alderen til akkurat 4. – 10.-klasse?
– Det er på bakgrunn av aktivitetene vi skal ha. De krever at man er i en viss alder og har en forståelse av hva man skal holde på med, svarer Fladmark.
– Og så er dette en alder der de er mer på egenhånd i og ved sjøen. Jeg tenker det er en perfekt aldersgruppe med tanke på hva de skal lære, som livredning pg fornuftig oppførsel på sjøen , legger Charlotte Møller Haugen til, som er instruktør for Aalesunds svømme- og livredningsklubb.

Kamp om plassene
Fladmark og Møller Haugen merka stor interesse allrede før påmeldingen ble offisielt åpna.
– Vi har fått mye positiv feedback fra folk som har tatt kontakt. Vi er spente og håper campen blir en stor suksess, og jeg tipper at det blir rift om plassene, konkluderer Sture Fladmark.

Kristian Moe
kristian@nyttiuka.no