Lesernes marked

Gi et plagg og få et nytt!

På Den store klesbyttedagen lørdag 26. april kan man bytte plagg mot plagg. Fv.: Harriet Lange (Besteforeldrenes klimaaksjon), Trine Lise Bakke-Hareide (lokal initiativtaker og daglig leder for Dansebutikken), Louise Thoresen (leder for Naturvernforbundet Ålesund og omegn) og Jim André Gjerde (daglig leder for LD Studio). (Foto: Kenneth Kamp)

«Plagg mot plagg» er prinsippet for Den store klesbyttedagen på Parken kulturhus lørdag 26. mars.

Har du noen klær liggende som du kan tenke deg å få bytta ut? Da er det bare å levere dem inn før eller på klesbyttedagen, så kan du plukke med deg valgfrie plagg i bytte. Belter, vesker, sko, hatter, slips, smykker og lignende kan også byttes.
Det er Trine Lise Bakke-Hareide, eier og daglig leder av Dansebutikken i Kirkegata, som har tatt initiativet til klesbyttedagen i Ålesund. Arrangementet er en del av Den store klesbyttedagen, som Naturvernforbundet arrangerer over hele landet. Lokalt er også Besteforeldrenes klimaaksjon og LD Studio med som arrangører.

Stadig vekst
Trine Lise forteller om bakgrunnen for klesbyttedagen i Ålesund:
– Det var et klesbyttemarked tidligere, men for en del år siden ble det slutt. Etter å ha venta noen år på at det skulle komme tilbake, bestemte jeg meg for å ta ansvaret og starte et selv, forteller hun.
Klesbyttemarkedet vokste år for år. I 2010 kom det inn 3000 plagg, mens halvparten gikk ut igjen. Resten ble gitt til organisasjoner som deler ut klær til folk som trenger dem. Før det planlagte markedet for to år siden, var det 1500 følgere på Facebook-sida til arrangementet. Så kom pandemien …
– Når vi nå endelig kunne ha klesbyttedag igjen, innså jeg at det hadde blitt for stort for meg alene, så da inviterte jeg med noen flere arrangører, sier Trine Lise.

Innlevering
Fram mot klesbyttedagen kan man levere klær både i Dansebutikken i Kirkegata og hos LD Studio i Nedre Strandgate. Dessuten kan man levere direkte på Parken kulturhus lørdag 26. mars, fra én time før markedet åpner. Plaggene må være hele og reine. Det eneste som ikke kan leveres inn, er undertøy – men dersom det ligger i uåpna pakke, er det innafor. For hvert plagg – inntil ti stykker – får man en bong som man kan bruke til å bytte til seg noe anna.
Av en eller annen grunn virker det som at menn er litt mer skeptiske enn kvinner til klesbytting. Trine Lise understreker derfor at de svært gjerne vil ha inn mer herreklær. Barneklær er også veldig velkomment.

Kupp er lov!
På markedet er det for øvrig fullt mulig å gjøre noen skikkelig gode kupp.
– Er det for eksempel lov å levere inn et belte og gå ut igjen med ei skinnjakke, spør vi?
– Det er det! Og det er nettopp noe av poenget med klesbyttedagen, smiler Trine Lise Bakke-Hareide.

Kenneth Kamp
kenneth@nyttiuka.no