Lesernes marked

Full kirke for Ukraina

Jakob Sewerin har en stemmeprakt og musikalitet av de sjeldne. Her framfører han «Cry Me a River». (Alle foto: Kenneth Kamp)

Ålesund kirke var så godt som smekkfull under søndagens solidaritetskonsert for Ukraina.

Det var et bredt spekter av unge, lovende og mer veletablerte lokale artister som stilte opp gratis for å markere sin støtte til Ukraina. Arrangørene av «Hjerter for Ukraina» møtte bare velvilje da de ringte rundt:
– Egentlig hadde vi tenkt å ha ei markering lokalt i Spjelkavika, men så fikk vi nyss om at vi kunne få låne Ålesund kirke gratis. Da måtte vi tenke oss litt om, for ikke noe hadde vært tristere enn om det bare kom 80 personer i kirka … Da måtte vi ringe rundt og få tak i et et godt utvalg artister. Og selv om dette er en av gruppene som har hatt det vanskeligst under pandemien, var det ingen problem å få dem til å stille opp gratis, forteller Fridgeir «Friggen» Walderhaug.

Fjorårets Musikkprisen-vinner, Emilie Malene, hadde med seg pappa Tom Giske. Her synger Emilie Malene en stemningsfull låt hun skrev for fem år siden, da hun var 14.

Rørende åpning
Det ble en sterk og gripende start på konserten da ukrainske Galina Bondarenko, som har bodd ti år i Ålesund og er høygravid, spilte «Til ungdommen» på fiolin mens hun gikk nedover midtgangen, før hun nesten umerkelig slo over i den ukrainske nasjonalsangen.
Etter en kort appell ved ordfører Eva Vinje Aurdal, som blant anna leste utdrag av det (dessverre) alltid like aktuelle «Du må ikke sove» av Arnulf Øverland, fikk vi et par melodier av bandet Green Machine, der Galina er et av medlemmene.
Artisten Lizz gav oss en sterk låt hun har skrevet i sinne til Putin, før Tom Giske og dattera Emilie Malene (fjorårets Musikkprisen-vinner) sang en sang hver, med en felleslåt imellom.

 

 

Tricia Boutté og Sula Trad Band framfører Amazing Grace.

Soul, Bach og reggae
Fra vår lokale jazz- og souldronning fra New Orleans, Tricia Boutté, fikk vi flotte og sterke versjoner av «Amazing Grace» og «We Shall Overcome», sammen med Sula Trad Band, som også gav oss en heidundrende, swingende instrumental-låt.
Den nye duoen med Karoline Isaksen på vokal og Vasco Pinhol på gitar serverte fire vare og stemningsfylte sanger om håp og motstandskraft, én på et utdødd språk fra Solomonøyene, to delvis basert på musikk av Bach og en populær, portugisisk sang oversatt til norsk av Karoline.
Multiinstrumentalist Jakob Sewerin slutter aldri å imponere, og stemmen hans blir bare større og større. Denne gangen fikk vi blant anna en storslått versjon av «Cry Me a River».
Sverre Eide, kjent fra The Voice og Idol, bidro med et par poplåter, før Mariah Juarez leverte tre egne låter med fengende reggae-preg. Mariah, som nå bor på Sula, er født i Argentina, men kom til Oslo da hun var tre måneder gammel. En av sangene hun framførte, har hun skrevet til sin biologiske mor i Argentina.

Den uforlignelige Stjernekamp-mesteren Bjørn Tomren var siste artist ut under «Hjerter for Ukraina». Med ekstra drahjelp av akustikken i Ålesund kirke ble det en aldeles magisk liten stund.

Tøys og alvor
Jahn Teigen Tribute Band forsøkte å sette kirka i forspill-humør, før Bjørn Tomren henta inn igjen den sakrale stemninga og leverte noen av kveldens absolutt sterkeste bidrag – fra hans nydelege tolkning av salmen «Eg er ein pilgrim» – inkludert strupesang!, via hans malmfulle versjon av countrylåten «My Rifle, My Pony and Me» (delvis skrevet av den ukrainskfødte filmmusikkomponisten Dimitri Tiomkin) til tidenes mest overraskende (og akk så fengende og vakre!) tolkning av Whitney Houstons «I Wanna Dance with Somebody».

75 000 kroner
Det var den dugnadsbaserte lokal-nettavisa Spjelkavika.no, ved «Friggen» og Karoline Blengsli, sammen med musiker Asgeir Vik, som tok initiativet til og arrangerte solidaritetskonserten. Da Nytt i Uka gikk i trykken hadde de enda ikke full oversikt, men «Friggen» antok at det hadde vært drøyt 550 publikummere i kirka, og at det hadde kommet inn rundt 75 000 kroner til Røde Kors sitt arbeid for de krigsrammede i Ukraina.

Kenneth Kamp
kenneth@nyttiuka.no