Lesernes marked

Frykter uoppdaga krefttilfeller

Til høyre: Styreleder Ellen Harris Utne (t.v.) i Brystkreftforeningen og generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen frykter at mange ikke har oppdaga brystkreft ennå, på grunn av forsinkelser i mammografiprogrammet. (Foto: Jorunn Valle Nilsen / Kreftforeningen. Foto: Kreftregisteret.

Kreftregisteret har regna seg fram til at nærmere 2500 norske kvinner vil få en forsinka diagnose som følge av korona-pandemien. Det bekymrer Brystkreftforeningen og Kreftforeningen.

Det er anslått at over 70 prosent av alle norske kvinner fra 50-69 år får forsinka invitasjon til brystkreftsjekk. 12. mars 2020 skulle leder av Mammografiprogrammet i Kreftregisteret, Solveig Hofvind, gi beskjed til en rekke kvinner om at timen til screening var utsatt på ubestemt tid. Det grua hun seg til.
– Jeg så for meg kvinner som undersøkte brystene sine ekstra mye og ble engstelige, har hun uttalt til Kreftforeningen.no.

– Aldri så stor nedgang
Utsettelsene i mars i fjor har gått kraftig ut over brystkreftstatistikken, ifølge styreleder Ellen Harris Utne i Brystkreftforeningen og generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen. I et leserinnlegg sendt til en rekke medier, ber de innstendig om at kvinner raskt takker ja når den forsinka invitasjonen til mammografitimen kommer i postkassa.
– Aldri før har det blitt registrert en så stor nedgang i nye brystkreftdiagnoser fra ett år til et annet, men det er ingen grunn til å tro at færre har utvikla brystkreft under pandemien; de har bare ikke oppdaga det ennå, skriver de i innlegget.

«Ikke skulk timen»
I en hektisk hverdag kan det være enkelt å glemme eller utsette mammografitimen.
– Tidlig oppdagelse redder liv. Ta endringer i brystet på alvor og møt opp til timen, understreker Harris Utne og Stenstadvold Ross og henviser til 64-årige Torhild Frøiland fra Drammen, som stilte opp på Dagsrevyen:
Hennes første innskytelse var å droppe timen fordi hun skulle ha et viktig jobbmøte. Hun ombestemte seg, og røntgenbilder viste ondarta svulster i begge bryst. «Jeg sier det til alle: Ikke skulk mammografi-timen! Jeg kan ikke forstå at 25 prosent våger å ikke møte opp», uttalte Frøiland, som i dag har blitt frisk.

Mange liv spart
Mammografitilbudet i Norge starta for 25 år sia, takket være radiograf Solveig Hofvind og andre som kjempa for å få på plass et offentlig og nasjonalt tilbud. Som resultat av dette, oppdages brystkreft tidligere og 20 prosent færre dør, ifølge Kreftforeningen.
Hvis man oppdager kul eller forandringer i brystet, skal man ikke vente på invitasjon til screening, men kontakte fastlegen for vurdering. En kan da bli henvist til offentlig eller privat mammografi.

Per 21. september i år var hele 90 prosent av alle invitasjoner til mammografiprogrammet forsinka på landsbasis. Bare tre fylker hadde på det tidspunktet rukket å ta igjen forsinkelsene. Mammografiprogrammet vil ifølge Kreftregisteret være ajour over hele landet i løpet av sommeren 2022.

Ajour innen neste sommer

Overlege og seksjonsleder ved Brystdiagnostisk senter ved Ålesund sykehus, Solveig Roth Hoff, tror ikke mammografi-forsinkelsene får store konsekvenser.

Mammografiprogrammet kom noen steder i gang igjen med forsiktig oppstart i løpet av våren 2020, mens andre screening-sentre ikke åpna før august samme år. I Møre og Romsdal var screening så smått i gang igjen fra 25. mai 2020.
2-3 måneders forsinkelse i Ålesund
I enkelte fylker er forsinkelsen på opptil 7 måneder, mens det er 2-3 måneders forsinkelse på innkallinger i Helse Møre og Romsdal, ifølge Kreftregisteret. Solveig Roth Hoff bekrefter at dette er tilfelle.
– Etter at vi var i gang igjen rundt starten av juni 2020, hadde vi først en kort periode med redusert drift på grunn av smitte-
verntiltak, men fra august holdt vi vanlig takt hos oss. Vi har ikke hatt en plan om å ta inn igjen disse månedene, for vi kan ikke bruke mer ressurser enn det vi har gjort; vi har vært nødt til å prioritere å undersøke syke pasienter. Forsinkelsen vil imidlertid bare vare til mai/juni 2022; da vil vi være ajour med ordinært toårig intervall mellom screeningene, sier hun til Nytt i Uka.

– Ikke så stor innvirkning
Roth Hoff tror ikke at forsinkelsene nødvendigvis gir dårligere prognose hos de som får påvist brystkreft ved screening.
– Jeg tror ikke det har så stor innvirkning, fordi det er små, asymptomatiske svulster. Ved mammografiscreening letes det etter små svulster som er i tidlig fase. En screeningforsinkelse på tre måneder har dermed ikke stor betydning, og en akseptabel forsinkelse er på opptil seks måneder, svarer Roth Hoff og understreker samtidig at store kuler er verre og har en større konsekvens ved forsinka diagnose fordi de har kommet lenger i forløpet.
Dermed er det altså viktig å sjekke seg selv med jevne mellomrom og kontakte fastlegen om man oppdager noe unormalt.

Full klinisk aktivitet
For øvrig er Roth Hoff takknemlig for at Ålesund sykehus har klart å ha full aktivitet for syke pasienter.
– Hos Brystdiagnostisk senter har vi hatt full klinisk aktivitet, også gjennom koronatida. Vi har klart å opprettholde et normalt tilbud for de som er syke, og det er det ikke alle sykehus i landet som har klart, understreker hun.
Per 21. september i år var hele 90 prosent av alle invitasjoner til mammografiprogrammet forsinka på landsbasis. Bare tre fylker hadde på det tidspunktet rukket å ta igjen forsinkelsene. Mammografiprogrammet vil ifølge Kreftregisteret være ajour over hele landet i løpet av sommeren 2022.

Rosa Sløyfe 2021: – Husk å kjenne etter!

Årets Rosa Sløyfe-aksjon i regi av Kreftforeningen, som varer i hele oktober, har fokus på tidlig oppdagelse, nettopp fordi det i løpet av koronapandemien er avdekka færre brystkrefttilfeller.
– Det var 300 færre brystkrefttilfeller i 2020 enn i 2019. En så stor nedgang har aldri før vært registrert fra ett år til et annet, uttaler styreleder i Brystkreftforeningen, Ellen Harris Utne.
– Vi frykter at mange vil få en forsinka diagnose. Det er svært alvorlig når vi vet at jo tidligere brystkreft oppdages, jo bedre blir prognosen og jo mer skånsom blir behandlinga, legger hun til og oppfordrer alle til å jevnlig kjenne etter forandringer i brystene.

Av Andreas G. Hesselberg