Lesernes marked

Fortjener mer oppmerksomhet

AaFK Fortuna fortjener slike scener i 2022 også, men med mange flere til stede på tribunen. Her fra forrige sesongs cupkamp mot Lyn på Aksla Stadion. (Foto: Jon Forberg)

Ni seire av ni mulige i ligaen, 41 scorede mål og bare to innslupne. Detonering av fjorårets cupbombe med 4-1-seier over Lyn. En jevnspilt kamp mot Norges beste lag. Grei skuring i opprykkskvalifiseringen og retur til toppfotballnivå i Norges nest øverste divisjon. Slik er historien om AaFK Fortunas 2021-sesong, kort oppsummert.

Det burde være nok til å skape entusiasme blant fotballgale sunnmøringer og alle med et hjerte som brenner for Aalesunds Fotballklubb. For etter 5 år i 2. divisjon er AaFK Fortuna endelig tilbake på toppfotballnivå. Nå fortjener Sunnmøres beste kvinnelag full støtte fra tribunen.
Faktum er at AaFKs herrelag er Sunnmøres ubestridt beste herrelag, og AaFK Fortuna er Sunnmøres desidert beste kvinnelag. Likevel er forskjellen i entusiasme og oppmerksomhet i Ålesund skuffende stor. Det må vi gjøre noe med!

Norsk kvinnefotball
I europeisk målestokk var Norge tidlig ute med kvinnefotball, og det norske kvinnelandslaget var en av pionerene innen internasjonal kvinnefotball. Merittlisten til landslaget er lang og inkluderer to EM-gull i 1987 og 1993, VM-gull i 1995, OL-gull i 2000, samt en drøss av sølv- og bronsemedaljer. Med fremveksten av kvinnefotball i europeiske stornasjoner har maktforholdene endret seg, men Norge kvalifiserer seg likevel til de store mesterskapene. Generelt sett har interessen for kvinnefotball også økt betraktelig i løpet av de siste årene med større TV-avtaler, mer investering og mer mediedekning. Dette gjelder også i Norge.
Men på tross av alt dette, har vi i Norge aldri klart å skape stor publikumsoppslutning på ligakamper. I landslagssammenheng kan man trekke frem Norges treningskamp mot England på Brann stadion i september 2019 med over 10 000 på tribunen, men i hjemlig liga er oppmøtet totalt sett skuffende.

Slått av svenskene
Bare se til Sverige og kampen mellom Hammarby og AIK i fjor på Tele2 Arena: 18 537 tilskuere og enorm stemning. Eller den kommende Champions League-kvartfinalen mellom Barcelona og Real Madrid, som skal spilles på Camp Nou: 85.000 solgte billetter. Det er mange som bryr seg om kvinnefotball internasjonalt, og nå er det på tide at man gir kvinnefotball høyere publikumsoppslutning i Norge også. Sverige klarer det, så hvorfor ikke Norge?

En snakkis i garderoben
Tilbake til AaFK Fortuna. På tross av studier i Bergen i fjor, klarte jeg selv å komme meg på et par AaFK Fortuna-kamper i løpet av sesongen: Den strålende cupkampen mot Lyn og seriekamp hjemme mot Rosenborg 2. Begge gangene var jeg der som syngende supporter i regi av Stormen og Aalesund Support, som hadde samlet en liten gruppe for å skape stemning med sang og bluss.
Etter kampslutt på begge kampene, kom Frode Fagermo bort for å takke og skryte av støtten og stemninga. I tillegg sa han at støtten fra supporterne var en snakkis blant spillerne i garderoben, der det gjentagende spørsmålet før hver kamp var: «Tror dere at de kommer i dag?». Dette viser at spillerne ikke bare håper at det kommer folk, men de syns det er utrolig stas at folk møter opp for å se dem spille fotball. Støtte settes enormt pris på.

Ingen unnskyldning
I fjorårssesongen spilte AaFK Fortuna sine hjemmekamper på Aksla Stadion, og det skal sies at fasilitetene der ikke er all verden, og sånn sett har det vært lit forståelig at antallet supportere har vært lavt. Men på cupkampene mot Lyn og Sandviken var det fullsatt og fantastisk trøkk fra tribunen! Denne sesongen er fasilitetene ingen unnskyldning: AaFK Fortuna flytter fra Aksla Stadion til Color Line Stadion, og skal spille alle sine hjemmekamper på Ålesunds storstue.
Et småtomt Color Line Stadion er et ganske trist skue, men et Color Line Stadion med godt oppmøte og stemning er litt av en opplevelse. Bare se tilbake til siste serierunde i fjor mot Ull/Kisa, der over 8000 tok turen til CLS. Et slikt antall er nok urealistisk, men tenk så kult det hadde vært om AaFK Fortuna hadde to-tre-fire tusen mennesker på tribunen på sine hjemmekamper. Det er jeg helt sikker på hadde blitt satt enormt stor pris på, og det hadde skapt stor blest rundt kvinnefotballen på Sunnmøre. Det mener jeg AaFK Fortuna virkelig fortjener. Den klare oppfordringen fra undertegnede er dermed: Møt opp og støtt AaFK Fortuna! Første sjansen er førstkommende søndag kl 15:00 mot Åsane, som forrige sesong spilte opprykkskvalifisering. Det blir en kjempekamp, og jeg håper virkelig å se mange fotballentusiastiske sunnmøringer på tribunen.

Kristian Moe
kristian@nyttiuka.no