Lesernes marked

Festival for litteraturen

Forfatterne Jon Ståle Ritland og Bjørn Vatne feirer åpninga av samfunnet med å invitere til Ålesund litteraturfestival – en utvida versjon av Ålesund litterære salong.

Til helga er det klart for to dager med Ålesund litteraturfestival.

Som så mye anna, har Ålesund litterære salong lagt i dvale i hele pandemi-tida. Nå gjør salongen ikke bare comeback, men slår til med en skikkelig todagers festival i foajeen i Parken kulturhus:
– Vi ville gjerne markere overgangen til den nye tida og bestemte oss for å utvide salongen litt, sier Bjørn Vatne og Jon Ståle Ritland, de to forfatterne som står bak litteratur-salongen.
De forteller at Ålesund littera-turfestival egentlig starta for to år siden, men da bare som en endagersfestival:
– Vi fikk stand en poesikveld på Mottaket i Torghallen og ble helt i sjokk over at det ble smekkfullt! På et poesiopplegg i Ålesund! Så da bestemte vi oss for å bygge videre på det, men så kom koronaen i veien …

Poesi-landskamp
Nå er det altså endelig mulig å møtes igjen, også for de litteratur-interessert. Lørdagen starter litteraturfestivalen med en uhøytidelig poesi-landskamp mellom fire norske og og fire nederlandske poeter. Bakgrunnen for ideen var at det nederlandske tidsskriftet Terras i vår fylte et helt nummer om skandinavisk litteratur.
– Det blir interessant å høre om det er noen forskjeller på hva poetene her i landet og i Nederland er opptatt av, sier Vatne.
Norges poesilag vil bestå av Marte Huke, Henning Bergsvåg, Dan Andersen og Nils-Øivind Haagensen. Forfatterne vil lese sin egen lyrikk på sitt eget språk, men publikum vil få tilgang på en gjendikning, gjort av poeter, på det andre språket.

Vorspiel til Kvernberg
Bjørn Vatne slår også gjerne et slag for det som skal skje i salen i Parken kulturhus når poesikvelden i foajeen er ferdig:
– Poesikvelden blir et perfekt vorspiel til Ola Kvernbergs «Steamdome 2» etterpå! lokker han.

Søndagsprogrammet
Dag to av litteraturfestivalen, søndagen, starter med et lite barne- og ungdomsprogram.
Da kommer nemlig Åshild Moldskred, som nylig gav ut barne- og ungdomsboka «Berre hopp», bok om ei tøff ung jente. Deretter blir det bokbad der den tidlige journalisten Bjørn Vatne intervjuer Selma Lønning Årø om den nye romanen hennes, der hun problematiserer virkelighetslitteraturen. Til slutt kommer Ålesunds egen Marit Kaldhol for å lese en av novellene fra samlinga hun nylig gav ut.

Av Kenneth Kamp