Lesernes marked

Fantasifull debutant fra Vigra

Ålesund bibliotek arrangerte bokbad og -signering for den lokale forfatterdebutanten Marianne Nelvik i forrige uke. Hun har planer om å gi ut mange bøker. (Foto: Privat)

Marianne Nelvik har utgitt sin første bok. Og det blir ikke den siste! Fantasien formelig renner over, ifølge henne, så det er fullt mulig at «Herskeren» er den første av mange spennende bøker ført i hennes penn.

I forrige uke var det bokbad på Ålesund bibliotek for 36-åringens første fantasyroman i trilogien «Thazarenes makt». Den første boka har altså fått tittelen «Herskeren» og er mynta på ungdom og unge voksne.

Magisk klasseskille
– Hva er egentlig thazarer?
– Det er intrikate mønstre som gror fram i tinningene på magikere når magien våkner, like unike som fingeravtrykk, svarer Nelvik uten å ville gå for mye inn i handlingen av frykt for å avsløre for mye.
Men hun strekker seg til å gi oss følgende informasjon: Hovedpersonen, Katja Belmon, tilhører et univers der et fåtall skjenkes magisk energi; det er et tydelig klasseskille mellom magikere og magiløse. Det hele koker ifølge forfatteren ned til at lite skal til før det går galt, samt spørsmålet: Om en god person gjør en ond handling for en god sak, er vedkommende da god eller ond?

Mørk bok
Om det er det gode eller det onde som seirer til slutt, vil ikke forfatteren avsløre. Men det er en mørk bok:
– Jeg har alltid vært fascinert av mørke historier, blant anna gjennom anime og gaming. Hovedpersonen er ganske turbulent. Hun finner ut at magi er en lunefull ting, ikke bare stabilt. Hun er impulsiv og sliter med å følge regler. Det spiller nok mellom linjene at hun kan være både deprimert og hypoman, sier Nelvik.
Og her drar forfatteren kanskje den største referansen til sitt eget liv: Hun er bipolar.
– Jeg har ikke bevisst skrevet boka ut fra den jeg selv er, men en del personlighet fra meg kan sikkert speile seg i Katjas synspunkter og tanker. Alle karak-
terene i en roman har jo noe fra en selv, noen man kjenner eller andre, og personlighetene i min bok har mer blitt til underveis som jeg har skrevet, sier hun.
– Hvorfor akkurat fantasy-sjangeren?
– Jeg har alltid vært glad i fantasi og eventyr samt det å drømme meg bort fra virkeligheten. Og med fantasy, kan man tøye virkeligheten mye!

Jobber med ni manus
Marianne Nelvik ser ut til å bli en produktiv forfatter.
– Jeg har ni manus jeg skriver på, og nå holder jeg på med den siste boka i trilogien. Blant anna skriver jeg også på en spennings-roman for voksne og en krim-/spenningsroman for ungdom, forteller hun.
– Hvordan klarer du å ha så mange baller i lufta?
– Det faller naturlig for meg. Tankene mine jobber med nye historier og karakterer hele tida. Jeg får aldri skrivesperre!

– Spre leseglede
Nelvik har alltid vært glad i å skrive.
– Jeg var så heldig å ha en lærer på ungdomsskolen som tilpassa arbeid og oppgaver til meg, slik at jeg fikk skrive mye. Det redda meg, sier vigringen som opprinnelig er fra Flisnes.
– Hva er drømmen din for trilogien du snart har fullført?
– Nå tar jeg ei bok av gangen og ser hva som skjer. Det å spre leseglede er den største drivkrafta mi. Noen trenger sorg, noen trenger spenning, noen trenger glede, noen underhold-ning. Det meste kan jo relateres til det å lese bøker, uansett hvor man står i livet, avslutter forfatterdebutanten.
Den andre boka i trilogien er planlagt å komme ut neste høst. «Herskeren» har så langt fått strålende kritikker.

Av Andreas G. Hesselberg