Lesernes marked

Endelig kom stolene

Fornøyde kulturhusarbeidere i de nye stolene på Parken kulturhus: Bak: Kjetil Kristiansen (lydtekniker) og Lena Nygård (vert); i midten: Katrin Ødegård (markedsansvarlig) og Mark Bodossian (lystekniker); foran: Solveig Fagermo (produsent og arrangementsansvarlig), Torgeir Slyngstad (tekniker) og Oskar Skulstad (kultursjef i Ålesund kommune). (Foto: Kenneth Kamp)

Storsalen på Parken kulturhus er oppgradert med 500 nye stoler og (enda) bedre akustikk.

De nye stolene til Parken kulturhus ble sittende koronafast i Malaysia i et halvt år, men endelig er de på plass. I tillegg har bakveggen fått langt bedre akustiske kvaliteter, lydteknikeren har fått en dedikert plass midt i salen, og hele rommet har fått en lilla fargetone.
Kultursjef Oskar Skulstad var stolt da han presenterte den oppgraderte kulturhussalen for pressa:
– Jeg husker godt da det var kino her på 70-tallet. men så kom arkitekt Kjell Oscar Pettersen og så mulighetene for å skape byens nye kulturhus. Det åpna i 1998, og det har vært et fantastisk hus som har fungert utrolig bra! Men nå var vi nødt å skifte ut stolene, og selv om det har tatt mye lenger tid enn vi så for oss, er dette en stor dag, sa kultursjefen i mørket mens vi venta på at lyset skulle bli slått på.

500 stoler
Han kunne videre fortelle at til tross for at det hadde blitt rydda plass til en sentral plassering for miksebordet, hadde de klart å få på plass 500 stoler – akkurat like mange som det var før oppgraderinga.
Siden det ikke var mulig å fjerne de gamle stolene uten å ødelegge gulvet, har også dette blitt skifta ut. Videre har det blitt lagt på noen trekant-bølgete akustiske elementer på bakveggen, og alle stolene har fått en perforert, akustisk plate under setet. Når det er få eller ingen personer i rommet (for eksempel under lydsjekk), vil seteplatene bidra til et bedre og riktigere lydbilde.

Varm lilla
Fargevalget, lys lilla på stoltrekka og mørkere lilla på veggene, er det produsent- og arrangementsansvarlig Solveig Fagermo som har hatt hovedansvaret for, med god bistand fra Kari Asker.
– Vi ville ha en varm farge som gjorde salen mørkere, slik at den skulle bli enklere å lyssette. Samtidig ville vi ikke ha det helt svart, og vi ville ha noe anna enn «midnight blue», som lenge har vært veldig pop i ulike kulturhus. Etter å ha prøvd oss fram med ulike fargenyanser, landa vi på denne, som vi også synes framhever treverket, som tidligere var veldig anonymt, på en fin måte, forklarte Asker.
Første offisielle bruk av de nye stolene og den oppgraderte storsalen blir under Ålesund kammermusikkfestival til helga.

Kenneth Kamp
kenneth@nyttiuka.no