Lesernes marked

En hobby man blomstrer av

Dette er rommet Beate Breivik fikk pris for i sommer, i kategorien «Årets barnerom 2021». – Prinsessetårnet var virkelig verdt investeringa, sier hun. Tårnet ser du i venstre hjørne og er en populær boltreplass for femåringen i huset.

BeateBreivik fra Hessa vant kåringa «Årets barnerom» 2021 under Gullfjæren Interiør Awards i sommer, i skarp konkurranse med andre påvirkere. Det har gitt henne god motivasjon til å fortsette med hobbyen.

Beate starta en Instagram-konto i 2012, der hun deler bilder og inspirasjon fra sin egen bolig. Siden da har hun fått over 40 600 følgere.
– Det var veldig kjekt å vinne konkurransen! Den fungerer sånn at folk tagger hverandre på Instagram, slik at man forhåpentligvis blir nominert og havner på nomineringslista, forteller hun.

Beate Breivik har funnet seg sjøl i interiør-hobbyen sin.

Finne seg sjøl
Beate har holdt på i såpass mange år at hun nærmest kan regnes som en garva spesialist på barnerom. Men hun bryr seg like mye om de andre romma i huset på Hessa.
– Dette med interiør har alltid ligget i meg. Da jeg var liten elska jeg å snu litt om på rommet mitt, og etter hvert kjente jeg mer og mer at jeg ville holde på med interiør som hobby. Det er så gøy!
I snart 24 år har hun vært sammen med en mann som hun har fått fem barn sammen med.
– Det er klart det har vært hektisk, med mange barn og logistikken som skal gå opp. Men jeg føler virkelig at jeg fant meg sjøl i dette, sier hun.

Ryddig – men ikke hysterisk
Mannen hennes er ikke like glad i interiør, men gir henne mulighet til å styre som hun vil.
– Dessuten har han fått et eget rom på loftet hvor han får holde på. Denne hobbyen er bare min, så det er fint å ha den å gripe tak i, sier hun.
Beate er en ryddig type.
– Men jeg er ikke hysterisk ryddig, poengterer hun og ler.
– Jeg må ikke vaske gulv og gjøre alt mulig før jeg setter meg ned på fredagskvelden. Jeg må innrømme at jeg var sånn før, men nå har jeg skjønt at det ikke går!
– Er du maksimalist eller minimalist?
– Det er litt vanskelig å svare på. Jeg vet ikke helt hvilken stil jeg har, men det fine er at mange sier de kan se på bildene mine at det er hjemme hos meg. Da er er det nok noe gjenkjennbart i uttrykket mitt.

– Jeg synes at leker skal være enkelt tilgjengelig og enkelt å rydde bort. Vi liker å bytte ut leker, slik at vi varierer litt. Da blir det ikke overflod på rommet, og vi kan lagre leker på loftet i en periode før vi tar dem fram igjen, sier Beate Breivik.

Mikse gammelt med nytt
Noen ser kanskje på oppussing som noe slitsomt og tidkrevende som ikke akkurat er favorittsyssel på fritida. Beate tenker motsatt.
– Jeg elsker å drive med det. Og jeg elsker å male! Da kobler jeg helt av, så jeg kan gjerne endre veggfarger ofte, forteller hun.
Det å ta vare på gamle ting, er også i hennes ånd.
– Jeg kjøper ikke nytt hele tida; jeg liker å male ting for å få en ny look på det. Enkelte ting betyr ekstra mye for meg; jeg har blant anna tatt vare på et bord og en stol fra mine besteforeldre. Det går fint an å ta vare på sånne elementer og mikse det med det nye, sier hun.

Involverer barna
Beate synes det er viktig å involvere de fem barna.
– Jeg spør gjerne om de ønsker at rommet skal bli malt. Og da er de stort sett enige i fargevalg og sånt, for de vet at det blir et bra resultat. Enkelte av dem bryr seg ikke så mye om det. De er jo forskjellige mennesker! Jeg er opptatt av å bruke ungenes ting, som bamser og leker, i stylinga. Så har vi jo fem barn i forskjellige aldre, så det blir litt ut i fra hvor gamle de er. Femåringen, som også har et prinsessetårn, har mer leker stående framme enn de andre, sier hun.

– Jeg er kanskje en minimalist når det gjelder julepynt, men når lillejulaften kommer, blir det mye rødt i hele huset, sier Beate. Ungene får hvert sitt juletre på rommet, i tillegg til julestjerne og andre elementer med julepynt.

Trygghet og tilhørighet
– Hvilken følelse er viktigst å framskape på et barnerom?
– Trygghet, svarer Beate kontant.
– Og barna må få lov til å styre litt som de vil, slik at de føler tilhørighet. Om noen av mine barn ikke er fortrolig med å være på rommet sitt, så har jeg jo bomma.
– Er du streng på rydding overfor barna?
– Jeg pleier å si at de skal rydde ting på plass når de er ferdige å leke, men det kan ta opptil et par uker før for eksempel lego blir rydda. Det er jo fordi de leker med det hele tida, og det kan være et pågående prosjekt.

Leken viktigst
Men om ungene ikke rydder så fort på romma sine, lar ikke Beate seg stresse:
– Leken er det viktigste!
– Om du ikke hadde styla barneromma så mye, hvordan hadde det påvirka ungene?
– Det har jeg tenkt litt på, men det virker som de leker og koser seg uansett hvordan rommet ser ut. Og hvis ungene gir tilbakemelding på at noe bør gjøres, så er jeg åpen for å gjøre forandringer.
Beate har ingen planer om å legge hobbyen på hylla.
– Jeg trives så godt med det. Kreativiteten får lov til å komme fram, og jeg kjenner at jeg virkelig blomstrer når jeg holder på, konkluderer hun.

Andreas G. Hesselberg
andreas@nyttiuka.no