Lesernes marked

En feiende kamp, og en serierunde som ga pluss

Nikolai Hopland spilte fra start mot Start. Ikke helt heldig med alt han gjorde, men selvfølgelig god lærdom for fremtiden. (Foto: Srdan Mudrinic)

Dette var serierunden som så absolutt gikk i favør AaFK. Dette var også kampen som virkelig svingte i alle retninger, her var det mye å sette fingeren på, og her var det også mye å rope hurra for. Start kjempet til siste sekund, det skal de ha. Men ved kampslutt var det David Fällman og hans lagkamerater som kunne juble høyest. Heldigvis.
Hjemmeseier med 3–2 smakte veldig bra, ikke minst fordi de to andre lagene som kjemper om andreplassen på tabellen ga fra seg viktige poeng. Jerv spilte uavgjort, mens FFK tapte sin kamp.
Nå kan vi kjenne lukten av direkte opprykk, likevel er det litt for tidlig å ta noe for gitt. Med tre kamper til å spille kan alt fremdeles ryke.
Lørdag er det bortekamp mot Fredrikstad, tap der og da kan Jerv og AaFK plutselig ha like mange poeng. Så enkelt er det, og så fort kan drømmen om eliteseriespill i 2022 gå rett ad undas. Apropos FFK-kampen, mere om den på tampen av dagens kommentar.

Moro og drama
For en kamp det ble etter hvert. Underholdning av beste sort, i hvert fall i perioder. Kanskje den morsomste kampen på Color Line stadion denne sesongen, spillet bølget jo frem og tilbake med sjanser til begge lag, og ikke minst et nervedrama helt til aller siste spark på ballen.
Det kunne nemlig gått galt da klokka viste et par minutter på overtid, men heldigvis ble forsøket fra Start satt like til side for AaFK-målet. Det var ikke snakk om mange centimeter, men nok og da holder det egentlig i massevis. Takk og pris, bør vi vel kanskje si når det ender slik.
Dette var kampen hvor vi også fikk se AaFK på det beste, og AaFK på det verste. Akkurat det siste er jo selvfølgelig lett å glemme når det til slutt ender med seier, slik det gjorde denne sene novemberkvelden. En kveld som for øvrig kunne by på 12 grader pluss og helt vindstille, faktisk meget bra forhold for å spille fotball. Og for å se på fotball.

Hopland fra start
Men la oss begynne med begynnelsen. Kravet om spilletid for Nikolai Hopland har vart lenge, fra mange ulike hold har det vært tydelig sagt fra at unggutten må få mere spilletid. Og etter et vellykket innhopp i forrige bortekamp mot KFUM Oslo var det endelig duket for hans navn i startoppstillingen. Om trener Lars Arne Nilsen skal få ros eller ris for det valget er jeg imidlertid ikke så sikker på. Kanskje ros for at han endelig ga unggutten spilletid, og kanskje ris for at han ikke har gitt han sjansen tidligere.
Uansett, mot Start var Nikolai Hopland makker med Erlend Segberg på defensiv midtbane, der han for øvrig også spilte mot KFUM Oslo.

Neste kamp
Om Nikolai Hopland spiller fra start i lørdagens bortekamp mot FFK er jeg imidlertid ikke så sikker på. Hans prestasjoner denne mandagskvelden var grei nok, men heller ikke mere. Etter min mening manglet han litt av den spruten som er ytterst nødvendig får å holde nivået. Fandenivoldskheten var dessverre fraværende, og da ble det som det ble. Litt skuffende innsats, og dermed ikke
noen spesiell god kamp denne gang.
I løpet av de 66 minuttene han spilte mot Start så jeg ikke et eneste taklingsforsøk, jeg så heller ingen hodedueller, og heller ikke en eneste forsering gjennom ledd med ball. Det har vi vel sett tidligere, men hvorfor ikke denne gang er et godt spørsmål. Han skal ha imidlertid pluss for flere forsøk på litt lengre pasninger fremover og gjennom ledd, jeg telte ni av sorten. Fem med korrekt adresse, og fire med feil adresse.
I en av fase av første omgang hvor AaFK virket tafatt og lite villig til gjøre forsøk på å vinne ballen litt høyt i banen savnet jeg faktisk Nenass. Han har vært en duell- og ballvinner i flere kamper i årets sesong, men la meg likevel presisere at han nødvendigvis ikke skulle spilt istedenfor Nikolai Hopland. Det kunne like gjerne vært Erlend Segberg, eller en av de tre andre på offensiv midtbane.

Minus og pluss
Hvis det er tabber og flotte prestasjoner som gjør en fotballkamp severdig og morsom traff AaFK helt perfekt denne kvelden.
Først tabbene: At LAN og hans trenerteam ikke makter å få orden på enkelt og kontant forsvarsspill er kort og godt merkelig. Vi har jo sett det så mange ganger før, situasjonene i Start-kampen var jo egentlig bare ekle repriser fra tidligere kamper.
Kort summert: Hva i alle verden gjorde Jørgen Hatlehol og Quint Jansen da Start satte inn ledermålet til 1-0? Fotball er for store gutter, her var de to som smågutter å regne. Og hva i alle verden gjorde Davíd Ólafsson, David Fällman, Quint Jansen og Michael Lansing – kanskje burde jeg tatt med flere navn – da Start tok ledelsen med 2-1? Det begynte med et vidåpent forsvarsledd, og ble avsluttet med svakt press og markering av Start-spiss Martin Ramsland. Som enkelt kunne trille ballen i mål.
Men noe og noen må også hedres: Jørgen Hatlehol for eksempel, for hans to perfekte og presise innlegg, begge assist til glimrende headinger signert Sigurd Haugen. 1–1 og 2–2. Og da det nærmet seg slutten fikk Simen Bolkan Nordli endelig lønn for hard jobbing. Scoringen til 3–2 da det gjenstod cirka fire minutter var bare herlig. Det var forresten også innlegget fra Kristoffer Ødemarksbakken.
Tre mål, alle av super kaliber. Og så må jeg legge til at Quint Jansen skal ha ros for flere gode og presise tversoverpasninger til Davíd Ólafsson på motsatt kant. Likeså honnør for et flott langskudd, som ikke var langt unna tellende resultat. Hvorfor ser vi ikke flere av den sorten?

Lørdag ettermiddag
Så kort tilbake til kommende bortekamp, lørdag ettermiddag mot FFK. I forrige uke kunne vi lese i Fredriksstad Blad at nå mobiliseres det som aldri før. Ikke nødvendigvis fordi AaFK kommer på besøk, men fordi datoen er 6. november.
Det er nemlig en dato som har plaget alle FFK-tilhengere i mange år. Historien er nemlig at 6. november 2009 tapte FFK mot Sarpsborg, et Østfold-derby som sendte FFK hodestups sendt ned en divisjon. For Sarpsborg er datoen skrevet inn med gullskrift, men for FFK har det vært en dato som de aller helst bare vil skal passere. Inntil nå. Til AaFK kommer på besøk, og til en kamp hvor FFK kan ta tilbake denne datoen.
Bli med å ta tilbake 6. november-budskapet til alle FFK-supportere. Og dermed forventer klubbledelsen at tribunen fylles til randen av folk som skal gi alt for å heie FFK frem til seier.
Det er det som altså venter LAN og hans spillere. Tenkte bare jeg måtte nevne det.

 

Av Per Rich Hunstad