Lesernes marked

Ei gryte med funk, jazz og soul

Fieh har utspring i Oppland og består av sju funky kvinner og menn. Bandet har fått mye oppmerksomhet og strålende anmeldelser både nasjonalt og internasjonalt. Søndag spiller de på T2. (Pressefoto: Jonathan Vivaas Kise)

Det sju kvinner og menn sterke funkjazzsoul-bandet Fieh spiller på T2 på søndag.

Frontfigur for Fieh har helt siden oppstarten vært vokalist Sofie Tollefsbøl. (Pressefoto: Jonathan Vivaas Kise)

Fieh ble starta som en trio i 2014, men fram mot albumdebuten «Cold Water Burning Skin» i 2019, vokste de til en oktett. Underveis markerte bandet fra Oppland seg også som et av landets beste og mest interessante live-band, og i 2018 var de nominert til P3 Gull som «årets liveartist».
«Cold Water Burning Skin» fikk en varm og begeistra mottakelse av kritikerne og ble nominert til Spellemannprisen (i klassa for pop-grupper!) I år kom oppfølgerplata «In the Sun in the Rain», som legger seg enda lenger inn i funk-landskapet, og som har fått strålende anmeldelser – til dels enda bedre enn for førsteplata.

9,5 av 10
Peder Ebbessen hos Flacfuss er en av dem som var begeistra for førsteplata, men som lar seg rive enda mer med av oppfølgeren. Under overskrifta «Makeløst fra bandet som gav grooven tilbake til Norge», skriver han blant anna at «In the Sun in the Rain» er «så vellaget, og leken at man blir varm i brystet». Til slutt kliner han til med 9,5 av 10 mulige poeng for albumet.
Den musikalske inspirasjonen til Fieh kommer blant anna fra storheter som The Roots, Joni Mitchell, Erykah Badu, The Beatles og Solange (søstera til Beyoncé).

Septett
Bandets ubestridte frontfigur har fra oppstarten av vært vokalist Sofie Tollefsbøl, som helt siden trio-tida har hatt med seg trommeslager Ola Øverby og bassist Andreas Rukan som kjernen i bandet.
Siden debutalbumet har Fieh blitt redusert fra åtte til sju formelle medlemmer, men med produsent og multiinstrumentalist Lars Horntveth (fra Jaga Jazzist og The National Bank) på laget, framstår det på langt nær som en reell reduksjon.
Fieh har spilt over hele Europa, har opptrådt to ganger på Norges største festival, Øyafestivalen og har fått rosende omtale i internasjonale musikkpublikasjoner som Clash Magazine, DIY Magazine og The Fader.

Kenneth Kamp
kenneth@nyttiuka.no