Lesernes marked

Det skal så lite til

Knappe to uker etter at lokale myndigheter slapp opp på de strengeste lokale smittevernstiltakene i Ålesund så langt i koronapandemien, står vi igjen med begge beina godt planta i salaten.

Vi har en svært alvorlig smittesituasjon der både restauranter, kafeer, butikker og en skole er rammet. Ikke en gang Sunnmørsposten har sluppet unna smitte denne gangen. Avisen kunne mandag morgen melde om til sammen 43 smittetilfeller i Ålesund i løpet av de siste fire dagene i forrige uke.
Og i en slik situasjon gjelder ikke det gode gamle uttrykket: «Dersom du har tråkka i salaten, stå for guds skyld stille». Nå måtte det handles. Og det gjorde Ålesund kommune på en forbilledlig måte. Men så er det jo heller ikke kommunen som har tråkka feil, men noen få enkeltaktører som åpenbart ikke har tatt inn over seg alvoret i den situasjonen vi fortsatt står i. Prisen for det må nå alle betale.

Viste handlekraft
Allerede søndag hadde Ålesund kommune krisemøte med serveringsbransjen, og mandag morgen møte med statsforvalteren og FHI. Samme dag, om ettermiddag, ble det innkalt til pressekonferanse. Og her ble det ikke uventet strammet kraftig til igjen. Eller rettere sagt «vi rykker tilbake til start», med stort sett de samme innstramminger som ble iverksatt for Ålesund, Giske og Sula for en drøy måned siden. Innstrammingene ble gjort gjeldende fra midnatt 26. april og frem til midnatt 9. mai.

Annerledesland likevel
Kommentaren min den 24. mars hadde tittelen «Ikke lenger annerledesland», med henvisning til innstrammingene i slutten av mars. Her ga jeg min uforbeholdne støtte til lokale myndigheters valg om å stramme til, og bifalt både valg av tiltak og timing. Det gjør jeg også denne gangen. Jeg etterlyste riktig nok den gang strengere tiltak for skolene, men spådde at det ville komme i løpet av noen dager. Og det gjorde det. Denne gangen ga kommunedirektøren en god redegjørelse for hvorfor ikke alle skolene nå går til rødt nivå, og at dette er i tråd med nasjonale retningslinjer fra FHI. Men nå er vi altså «annerledesland» igjen, men denne gangen ikke med positivt fortegn. For mens store deler av Norge nå har synkende smitte, og begynner å slippe opp på tiltakene, strammes det igjen til her hos oss.

Det er begrensa hvor dritt det kan gå!
Det påstår Harald Rønneberg i serien «Helt Harald» på TV2. Jeg er usikker på om alle er enig med han i det, akkurat i dag. For jeg tror ikke noen hadde sett for seg at en firmafest og «litt for slappe» smittevernsrutiner på et utested skulle få slike konsekvenser. Ifølge kommuneoverlege Olav Mestad, kan nemlig 35 av de nye smittetilfellene knyttes til ett og samme utbrudd på utested i Ålesund. Så denne gangen passer det nok best å lete fram den gode gamle Murphys lov, som sier at: Ting vil gå galt uavhengig av situasjon hvis gitt muligheten. Og denne gangen ser det faktisk ut til at mulighetene lå til rette for at ting virkelig kunne gå skikkelig dritt. Eller som det heter i en av omskrivningene man kan finne av Murphys lov på Wikipedia, som kanskje passer like godt her: «Ingenting er idiotsikkert; idiotene er altfor oppfinnsomme.»

Danse mot vår
Og siden jeg allerede har gått meg aldeles ut på jordet, eller rettere sagt rotet meg langt inn i sitatjungelen, tillater jeg meg å bare dra på med tittelen til en av Bettans mest kjente låter. For jeg er stygt redd for at årets «Danse mot vår» heller kommer til å fortone seg som en litt ubehagelig limbo med alt for mye sprudlevann under topplokket.

Kåre Stig Nøstdal
Redaktør