Lesernes marked

Design og kvalitet i 25 år

Møbler & Miljø har siden 2013 holdt til sentralt ved Amfi Moa. Reisen starta på Blindheim i 1996. Nå er det daglig leder Frode A. Nakken som står ved roret.

Tidløs design og solid håndverk har vært Signe Berit og Jon Inge Lervågs mantra siden 1996. Denne uka feirer de jubileum.

I 1996 etablerte ekteparet Lervåg Møbler & Miljø på Blindheim. Etappevis flytta de nærmere Moa, først til Borgundfjordvegen i 2003 og deretter til Moa Park rett ved sida av Amfi Moa i 2013. Nå har de nærmere tusen kvadratmeter butikk og lager.

Mye skandinavisk
De ville starte en møbelforretning som satsa på kvalitet og design, og gradvis ble butikken fylt med møbler skapt av kjente designere, både norske, skandinaviske og internasjonale.
– Vi starta med beskjedne midler, og det var veldig mye jobb i starten. Målsettinga var å representere gode designere og hovedsakelig de delene av bransjen med opprinnelse i Skandinavia, forteller Jon Inge.

Dette er teamet i dag. I sofaen: Kristoffer Hestad og Elise Rogne. Bak, fra venstre: Sølvi Rønning, Frode A. Nakken, Beate Solevåg og Synnøve Dalen. (Foto: Møbler & Miljø)

Økende segment
Butikken ble bygd opp sakte, men sikkert, og de fikk opparbeida seg en trofast kundekrets. Fallgruvene ved å være en frittstående butikk har de lykkes i å omgå.
– Det ble fort klart at den eneste måten å drive frittstående på var å tilby unike produkter. Helt fra starten ville vi ta inn de gode merkene på både lamper, møbler og tepper. Det utgjorde et lite segment av markedet i starten, men dette segmentet har bare økt mer og mer, forteller Signe Berit.

Miljøperspektiv
Økninga begrunner de med at yngre folk har fått større kjøpekraft oppigjennom åra og at de yngre orienterer seg mer om møbler og designere.
– Vi ser at det blir nye generasjoner blant kundene og at foreldre gjerne viderefører møbelsynet til sine barn, sier Jon Inge.
– Dessuten har holdbarhet vært et nøkkelord for oss hele veien, og spesielt i et miljøperspektiv. Vi har aldri hatt en «bruk og kast»-tanke, men fokusert på at produkta skal vare lenge, gjerne gjenbrukes og gå i arv, tilføyer Signe Berit.

– Voldsomt løft
Det lokale perspektivet har også vært viktig:
– LK Hjelle er et godt eksempel på en lokal leverandør som produserer møbler på egen fabrikk i Sykkylven, sier daglig leder Frode A. Nakken.
Omgitt av en jungel med møbelkjeder på de fleste kanter, mener han at Møbler & Miljø har klart å skille seg positivt ut.
– Det har vært viktig for oss å knytte trofaste leverandører til oss. Vi er heldige og privilegerte med at vi jevnt over har anerkjente merker som møbelkjedene ikke har, sier han.
– Er dette noe av årsaken til at dere har klart å eksistere som frittstående butikk?
– Ja, vi har hatt en tydelig profil og funnet en nisje som vi kan drive godt i. Mange av dem som bruker oss, kjenner både oss og produktene godt, og det er viktig å tilby design og håndverk som kundene gjerne vil betale litt ekstra for.

Signe Berit og Jon Inge Lervåg har satsa på design og solid håndverk i 25 år. (Foto: Privat)

– Ei fin reise
Nakken starta som daglig leder hos Møbler & Miljø i 2007 og fikk finanskrisa rett i fanget:
– Det ble ei utfordring for de aller fleste, også for oss. Men vi kom oss igjennom, og det ble et voldsomt løft å komme hit til Moa Park i 2013.
– Har dere hatt andre utfordringer underveis?
– Vi har ikke hatt spesielt tøffe perioder utenom finanskrisa, men vi har sett at markedet har endra seg. Imidlertid har vi klart å tilpasse oss raskt, siden vi er en liten organisasjon. Det har vært ei fin reise hittil, svarer han.
Signe Berit og Jon Inge Lervåg er fortsatt majoritetsaksjonærer i selskapet, men framtida innebærer trolig et salg. Håpet deres er at det unike med Møbler & Miljø går i arv til neste eier.
– Det vil nok være aktuelt å forankre butikken i et nytt eierskap på sikt, med eiere som vil stå for det samme som oss. Vi tror at folk fortsatt ønsker slike butikker med god atmosfære og gode menneskemøter, avslutter de to.

Andreas G. Hesselberg
andreas@nyttiuka.no