Lesernes marked

Debutplate fra Adam Cliff

Ole André Høyberg og kona Marie-Helene samarbeider mye og kaller seg gjerne «Team Høyberg». Her hjelper Marie-Helene til under en fotoseanse. (Pressefoto: Petter Askø Ness)

«Above the Sky» er et album fylt med gospel-, soul- og countryinspirerte låter.
Egentlig skulle «Above the Sky» ha kommet ut i vår, men da nye pandemi-tiltak ble innført, valgte Adam Cliff – eller Ole-André Høyberg som han egentlig heter – å utsette plateslippet til høsten:
– Jeg ville veldig gjerne ha en ordentlig release-konsert, så da var det bedre å vente til det ble mulig. Fordelen med utsettelsen var at da fikk jeg plutselig tid til å ta spille inn en låt som jeg trodde jeg måtte vente med til neste album, forteller han.

En ny vår
Låten som fikk innpass på overtid, er Spring Time, som han har skrevet sammen med kona, Marie-Helene Høyberg. Den er prega av tida den har blitt til i:
– «Spring Time» handler om at at selv om vi lever i ei tøff tid nå, så er det håp i horisonten, og det kommer en ny vår, sier artisten.
Ekteparet samarbeider stadig mer – så mye at de etter hvert har begynt å kalle seg «Team Høyberg». Marie-Helene jobber vanligvis med film, først og fremst tekst- og manusskriving, så hun er særlig til god hjelp på tekst-sida, men også på andre måter.
– Vi liker å skape ting sammen, og det hender også at jeg er med på en filminnspilling. I tillegg har hun fått undertittelen «manager-kona» … Det var forresten hun som fikk meg til å satse på drømmen min om å bli artist! Hadde det ikke vært for støtten på hjemmebane, hadde det vært vanskelig, poengterer Ole André.

Sterke følelser
Han beskriver selv debutalbumet sitt som variert sjangermessig, samtidig som alle låtene har en tydelig signatur i måten han bruker stemmen. Musikalsk er han inspirert av afroamerikanske tradisjoner som soul og gospel, pluss country, som faren alltid har vært så glad i, forteller han. Tematisk handler det blant anna om ensomhet, kjærlighet, frustrasjon og lengsel.
– Jeg tar tak i sterke følelser som jeg har hatt i ulike situasjoner, og som jeg håper kan inspirere andre, sier han.

Adam Cliff og gitaren. (Pressefoto)

Bedehusmiljøet
Gleden over å synge starta for Ole André med barnekoret Respons på Emblem bedehus. Det er fortsatt en viktig plass for ham, og i dag er han musikalsk leder på bedehuset. Det var også der han holdt slippekonserten, som avslutning på ei helg med ungdomsfestival. Rundt 110 mennesker hørte ham framføre låter fra plata, sammen med Ålesund gospelkor.
Ole André legger ikke skjul på at hans kristne tro er viktig for ham, også som artist:
– Bedehusmiljøet preger nok både musikken min og tekstene mine, men samtidig er jeg opptatt av låtene ikke skal være direkte forkynnende. Begrepet «kristen artist» er jeg ikke så glad i, men jeg tror alle har en søken etter noe som er større enn dem selv, og jeg heier på at folk tør å søke etter dette, samme hva det er for dem. Det jeg ønsker, er å lage musikk som kan spilles både i kirka og på bar.

Negro spirituals
I tida som kommer håper Ole André å få spilt mye live, både i små og større settinger. Blant anna skal han sammen med gitarist Kåre Lystad få i gang et duo-prosjekt som egner seg til å spille live på kafeer og lignende. Samtidig vil han videreføre samarbeidet med Ålesund gospelkor.
Ole André har også gitt ut noen låter på norsk under sitt folkeregistrerte navn. Tidligere tenkte han å sjonglere litt mellom engelsk og norsk, Adam Cliff og Ole André Høyberg, men nå heller han mer mot full satsing som Adam Cliff:
– Jeg har gått litt mer tilbake til de musikalske røttene mine med gospel, soul og negro spirituals. For eksempel har jeg valgt å avslutte albumet mitt med en tolkning av den kjente negro spiritualen «Where You There (When They Crucified My Lord)», der jeg har gitt min egen vri på melodien og lagt den litt mer ned i moll, samtidig som jeg også synger på en litt annen måte enn man er vant med. Kanskje blir den neste plata mi en rein negro spirituals-plate der jeg gjør nye vrier på de tradisjonelle låtene, forteller Ole André Høyberg.

Kenneth Kamp
kenneth@nyttiuka.no