Lesernes marked

Bymisjonen søker frivillige

Kirkens Bymisjon trenger flere frivillige, først og fremst til å drive Skattkammeret i Spjelkavik, der barn og unge helt gratis kan låne sports- og fritidsutstyr. F.v. daglig leder i Kirkens Bymisjon Møre, Eva Bråstad Sæter, og markedssjef Monica Uggedal Longva. (Foto: Kenneth Kamp)

Kirkens bymisjon trenger flere frivillige, først og fremst til å drive Skatt-kammeret.

Hos Skattkammeret kan barn og unge låne sports- og aktivitetsutstyr helt og fullstendig gratis. Skattkammeret i Spjelkavik åpna for litt over to år siden, bare noen måneder før nedstenginga i mars 2020. Trass i at pandemien har lagt en demper på aktiviteten, er det likevel allerede mange som har fått glede av utstyret som tilbys. Men nå er tida inne til å øke både utlånet og åpningstidene. Da trengs det flere frivillige.
– Vi hadde planene klare for å rekruttere flere frivillige da nedstenginga kom, så da måtte vi legge det på is en stund. Ved hjelp av en liten håndfull, mennesker har vi likevel klart å
drive Skattkammeret i denne tida, men nå er tida inne for få med flere frivillige, sier Eva Bråland Sætre, som er daglig
leder for Kirkens Bymisjon Møre, som driver Skattkammeret.

Gratis fritidsutstyr
Skattkammeret tilbyr utlån av nær sagt alskens sports- og fritidsutstyr, inkludert riktige klær, både til sommer- og vinterbruk. De som låner, er alt fra barnefamilier til hele skoleklasser og studenter.
– Vi har for eksempel nærmere 300 par skøyter. I fjor lånte vi ut alle skøytene til Volsdalen skole da foreldrene lagde til skøytebane på skoleplassen på dugnad, og skolen arrangerte skøytedag. Etterpå fikk vi høre mulighet til å gå på skøyter den dagen. Skøyter er tross alt ganske dyrt, og det er ikke ofte man kan bruke det her i Ålesund, poengterer
Monica Uggedal Longva, som er markedssjef hos Kirkens Bymisjon Møre.

De frivillige
Oppgavene til de frivillige på Skattkammeret er å hjelpe dem som skal låne utstyr med å finne det de trenger og ta imot utstyret igjen når det leveres inn. De hjelper også til med tilpasse utstyr når det er nødvendig, som for eksempel slalåmbindinger og lignende.
Selv om Skattkammeret nå bare er åpent fra tirsdag til torsdag, er håpet å kunne utvide åpningstidene til flere dager, inkludert helg. Derfor trengs det frivillige som kan arbeide til ulike tider.
– Viss du bare kan bidra på ukedager, så er det fint, og viss du bare kan være med i helgene, så er det også fint, poengterer Sætre.

Ativitets-hjelp
I tillegg til frivillige på Skattkammeret har Kirkens Bymisjon også behov for folk som ønsker å bidra til andre aktiviteter gjennom året. Bymisjonen arrangerer blant anna sommercamp, friluftsdager kajakkurs, fisketurer og skidager, og det trengs frivillige til alt sammen.
Siden de frivillige kommer til å ha med barn og unge å gjøre, stilles det krav om politiattest.

 

Julefeiring for alle

Tradisjonen tro arrangerer Kirkens Bymisjon åpen julefeiring for alle på julaften. I år blir feiringa i kommunestyresalen på rådhuset i Ålesund.

Julefeiringa til Kirkens Bymisjon er for alle som ikke har noen andre å feire med på julaften, eller som kanskje ikke har råd til å feire selv:
– Det kan være barnefamilier, helt enslige, skilte foreldre som har barna annethvert år, men er aleine når ungene er hos den andre forelderen, eller hvem som helst som ønsker å være del av et fellesskap på julaften, poengterer Bymisjons-leder Eva Bråland Sætre.

Mat fra mesterkokker
Det legges opp til en tradisjonell julefeiring som de fleste nordmenn vil kjenne seg igjen i:
– Vi begynner å spise klokka 17, akkurat som de fleste andre her i landet, det blir gang rundt juletreet, og kanskje kommer nissen, sier Sætre, som dess-uten kan lokke med at maten kommer til å holde topp kvalitet:
– Kokker fra Kokkenes mester-
laug vil stå for matlaginga, og det setter vi stor pris på, sier hun.
Tidligere har Bymisjonens julefeiring blitt avholdt i deres egne lokaler i Parkgata, men i år har altså Ålesund kommune stilt komunestyresalen til
disposisjon. Dermed skal det bli god plass til alle som ønsker å delta.

Kenneth Kamp
kenneth@nyttiuka.no