Lesernes marked

Butikken med det rare i

Det er litt å finne i raritetsbutikken Memento Mori, som Sunniva Slotsvik Walderhaug åpner i Kipervikgata på lørdag – om alt går etter planen.

Memento Mori – «husk at du skal dø» – er navnet på raritetsbutikken som straks åpner i Kipervikgata.

Det er Sunniva Slotsvik Walderhaug som står bak Memento Mori. Selv kaller hun det en «oddity shop»:
– Oddity shops kan ofte være sterkt prega av elementer fra skrekkfilmer, med mye død og fordervelse men det er litt forskjellige i ulike land. I Frankrike er det for eksempel mye grønt og natur, mens butikkene i USA er veldig mørke og dystre. Jeg prøver å kombinere det det litt og skape noe helt eget. Her skal alle føle seg velkomne, sier Sunniva.

Smykket har Sunniva laga av en ekte edderkopp som er dekka med kobber og pynta med edelstener.

Rart og sjeldent
I butikken har hun særlig lagt vekt på gjenstander med utgangspunkt i geologi og dyreverd-enen, med alt fra krystaller og fossiler til tørkede insekter og små dyreskjeletter. Men hun har også gjenstander og kunst som forbindes med spiritualisme og okkultisme, og ikke minst har hun en del kunstverk av lokale kunstnere som faller utenfor de tradisjonelle galleriene. Videre har hun en rekke andre rariteter, fra ei bok som viser fabeldyras anatomi til en lokalt håndlaga Dungeon & Dragons-koffert, fylt med alt utstyr – like håndlaga, det også – som du trenger for en spillkveld.
– Målet er at det skal bli helt fullt av rare og sjeldne ting her, men jeg må begynne litt forsiktig. Jo mer folk kjøper, jo mer får jeg mulighet til å kjøpe inn, smiler hun lurt.

Fra industrimekanikk til kunst
Sunniva forteller at hun egentlig er utdanna industrimekaniker, og at hun tidligere jobba på Rolls Royce i Brattvåg. Der stortrivdes hun, men da finanskrisa slo til, ble hun en av dem som måtte gå. Sunniva bestemte seg for å gjøre noe helt anna:
– Jeg ville studere kunst og begynte på Ålesund kunst-fagskole. Jeg lærte veldig mye det første året, men etter tre måneder ut i det andre året bestemte jeg meg for at jeg ville gjøre ting på min egen måte, så da slutta jeg.
I dag er hun like glad for at hun begynte på kunstfagskolen som at hun hoppa av.

Matvogn
– Å ta et slikt år og bli bedre kjent med seg selv og hva man ønsker i livet, er noe alle burde gjøre – før de havner i midtlivskrisa … Å slutte da jeg gjorde det, ble også rett for meg; hadde jeg ikke gjort dét, er det ikke sikkert at samboeren min og jeg hadde starta opp med Greedy Box.
Og Greedy Box, det er altså den turkise matvogna på torget som (blant anna) serverer byens beste burgere. Der er det samboer Eddie Nils Holmstedt som står for kokke-tryllinga, mens Sunniva har vært ansvarlig for ting som profilering, markedsføring og det hun kaller «vaktmestertjenester».

 

 

Hjelper hverandre
For Greedy Box har koronatida vært en økonomisk opptur, men samtidig har paret innsett at de trenger et ekstra bein å stå på. Det førte til at det ble liv i Sunnivas gamle drøm om å starte opp en «oddity shop».
Mens det er samboeren som sjefer i matvogna med Sunniva som medhjelper, er det omvendt med Memento Mor. Men begge to er også kunstnere og er representert med ulike verk i raritets-butikken. Eddie driver først og fremst med oljemaling – gjerne store, svært detaljerte bilder med mennesker som interagerer med hverandre, forteller kona – mens Sunniva selv lager alt fra smykker med kobberdekte insekter til underlige, dekorative installasjoner.
– Jeg kan ikke lage bare en ting om gangen, men holder alltid på med fjorten ting samtidig, smiler hun.

 

Av Kenneth Kamp